Elektronik devrelerindeki kolay uygulanabilmeleri nedeniyle günümüz bilgisayarlarının neredeyse tamamında kullanılırlar. Günlük hayatta sayıları ifade etmek için onluk taban [decimal] kullanılır. Bunun anlamı, her sayının 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ve 9 rakamları kullanılarak ifade edilmesidir.
Çok eski çağlardan beri alışılagelmiş sayma ve yazma yöntemi onlu sayma tekniğidir (on parmakla saymaktan doğduğu ileri sürülür). Onlu sayma ve yazma tekniğinde 10 rakam kullanılarak sayılar ifade edilir. Bu şekilde yazılan (yani 0123456789 rakamları olmak üzere toplam 10 rakam) sayılara 10 tabanlı sayılar denir.
Basamaklı sistem kullanılarak oluşturulan sayıların yazılı gösterim tekniğinde, her bir basamaktaki değerin o basamağın sağ baştan kaçıncı olduğu değeri üssü olarak kullanılarak çarpımında kullanılan değer. Örneğin 10 sayı tabanında yazılmış "31" sayısının matematiksel açılımı: (3*10¹) + (1*10°)'dır.
Onlu Sayma Sistemi
Biz insanlar genellikle hesap işlemleri için onlu sayma sistemini kullanırız. Hepinizin bildiği gibi bu sistem; 0 , 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 ve 9 olmak üzere toplam on rakamdan oluşur. Yani sayıları gösteren, birbirinden farklı toplam on simge (rakam) vardır bu sistemde.
Günlük yaşantımızda 10 luk sayı sistemi kullanılır. Ancak, bilgisayar sistemleri 2 lik sayı sistemini kullanılırlar. 10 luk sistemde taban 10, ikilik sistemde taban 2 dir. Bu konu matematikte ki sayı sistemleri ile aynı konudur.
İlgili 22 soru bulundu
Onluk: 10 tane birliğin bir araya geldiği sayıları onluk denmektedir. Bu rakamlar sırası ile sayılır ve 10 tane olduklarında bir 10'luk haline gelirler. Biz de onlara onluk deriz.
Sıfır da dahil olmak üzere onluk sistemle ilgili işlemlerin eski Hint âlimi Brahmagupta'nın astronomi ile ilgili 632'de yazılan Siddhanta adlı eserinde gösterildiği bilinmektedir.
Babil matematik sistemi seksagesimal (60 tabanında) bir sayı sistemiydi. Buradan dakikada 60 saniye, saatte 60 dakika ve bir daire içinde 360 derecelik modern günlük kullanımı elde ediyoruz. Babilliler matematikte iki nedenden dolayı büyük ilerlemeler kaydetmeyi başardılar.
Günlük hayatımızda kullandığımız sayı sistemidir. On adet sayı bulunduğu için bu sayı sisteminin tabanı 10'dur. (348)10 şeklinde yazılır. Ayrıca 10 tabanlı sistem olarak da adlandırılır ve bu sistemde on tane sembol kullanılır.
Üçlü sayı sistemi (Ternary /ˈtɜːrnəri/), sayıların 3 tabanında yazılmasıyla elde edilir. Dolayısıyla tüm sayılar 0, 1 ve 2 rakamları kullanılarak ifade edilirler.
Sümerler tarafından geliştirilen ve 60'lık sayı sistemi olarak bilinen bu sistemdeki ilk rakamsal gösterimler, sonraki dönemlerde çivi yazısı ile yazılan simgelere dönüşmüştü.
Onikilik sayı sistemi (duodesimal), taban olarak 12 sayısının kullanıldığı sistemdir. Onluk (desimal) sayı sistemindeki deste teriminin karşılığı bu sistemde düzinedir. Onluk sayma sisteminde 15 sayısının anlamı 1 deste ve 5 birim iken, onikilik sayı sisteminde anlamı 1 düzine ve 3 birimdir.
Oktal sayı sistemi, veya kısa hali okt, 0'dan 7'e kadar 8 tabanlı sayı sitemidir. Ondalık sayı sistemler 10 tabanlıdır. Mesela: Sekizlik sayı sistemleri 8 tabanlıdır.
Türk ordusunun ve Türk Kara Kuvvetlerinin kuruluş tarihi olarak kabul edilmiştir. Bu teşkilatta en büyük birlik 10.000 kişilikti ve bu birliğe "tümen" adı veriliyordu. Tümenler de 1000'li, 100'lü ve 10'lu olmak üzere kademeli olarak küçülen birliklere ayrılıyordu.
Onluk taban blokları özellikle okul ortamında kullanılan eğitici ve öğretici bir oyuncak çeşididir. Toplama, çıkarma ve bölme gibi temel işlemleri yaparken Yıldızlar onluk taban blokları çeşitlerini kullanarak bu soyut işlemlerin akılda kalıcı bir hale gelmesi sağlanır.
Onluk bloklardan 10 tanesinin yan yana gelerek oluşturduğu plaka yüzlük olarak isimlendirilir. Yüzlük plakalardan 10 tanesinin üst üste birleştirilmesinden oluşan küp ise binliktir. Ondalık kesirleri karşılaştırma, sıralama, ondalık kesirlerle toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini modellemede kullanılır.
➢ Onaltılık (Hexadecimal, Hex) sayı sistemi, sayısal elektronik sistemlerinde mikroişlemci temelli uygulamalarda yaygın olarak kullanılır.
Tam sayı kısmı Kesirli sayı kısmı
İkili sayı sisteminin daha kolay gösterilmesini sağlayan ve günümüz bilgisayarlarında yaygın olarak kullanılan sayı sistemi onaltılık (hexadecimal) sayı sistemidir. Onaltılı sayı sisteminde 0 ile 9 arasındaki rakamlar ile A, B, C, D, E, F harfleri kullanılır.
İşaretler. Babil sistemi, belirli bir basamağın değerinin hem basamağın kendisine hem de sayı içindeki konumuna bağlı olduğu bilinen ilk konumsal sayı sistemi olarak kabul edilir.
Sumerliler 60 ve 60'ın katlarıyla iş görürlerdi. Sumerliler 60 sayısını seçmiştir; çünkü bölen sayısı fazladır. Ayrıca 60 ve 12 sayısı onlar için kutsaldı. Sümerliler 12 sayısını “Tanrının bahşettiğine” inanırlar ve “Gök'ten indirilen bilgi olan matematiğin” anahtar sayılarından biri olarak nitelerlerdi.
HEXADECIMAL (ONALTILI) SAYI SİSTEMİ
Hexadecimal (Onaltılık) sayı sisteminin tabanı 16 olup,0-9‟a kadar rakamlar ve A-F‟ ye kadar harfler bu sayı sisteminde tanımlıdır. Bu sayı sisteminde rakamlar bu sembollerin yan yana yazılmasından elde edilir.
˙Iyonya Yunan Sayı Sistemi
Birim sayının soluna yerlestirilen virgül isareti , verilen sayının bin ile çarpılmıs halini gösteriyordu. Örne˘gin ,β yazılısı 2000 sayısını gösteriyordu. 1-9999'a kadar olan sayıların sa˘gına yerlestirilen M harfi, sayının 10000 ile çarpılmıs halini gösteriyordu.
780 senesinde Harezm'de doğduğu kabul edilir. Harezmi, ilk defa birinci ve ikinci dereceden denklemleri analitik metotlarla, bir bilinmeyenli denklemleri de cebirsel ve geometrik metotlarla çözmenin kurallarını ve usullerini tespit etti. Matematikte ilk defa sıfır rakamını kullandı.
Böylece, Sümerler ilk rakamları kullanan medeniyet olarak tarihe geçti. sonra gelişen Babil medeniyeti bu sistemi kullandı. Babilliler, M.Ö. 300'lerde “sıfır” rakamına ihtiyaç duydu.
0 sayısı pozitif ve negatif olmayan bir sayıdır. "0" Roma rakamlarında gösterilemeyen tek rakamdır. Birçok skalada sıfır başlangıç ya da nötr bölgeyi temsil eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri