103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri Hesabı (-): İşletmelerin üçüncü kişilere bankalardan çek ile veya ödeme emri ile yapacağı ödemeleri izlediği hesaptır. Verilen çekler hesabı
103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri hesabı, alacak bakiye veren, pasif karakterli bir hesaptır.
Verilen Çekler ve ödeme emirleri hesabı, pasif karakterli bir hesaptır. Dönem sonunda alacak bakiyesi verir. Bilançonun net değer esasına göre düzenlenmesi durumunda, aktifte 102 Bankalar Hesabının Altında, düzenleyici bir hesap olarak indirim şeklinde (- olarak) yer alır.
103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri Hesabının İşleyişi
Hesabın yanındaki (-) işareti bu anlama gelmektedir. Kişilere çek ve ödeme emri verildiğinde hesaba alacak; çek ve ödeme emirlerinin bankadan tahsil edildiği anlaşıldığında bu hesaba borç, bankalar hesabına alacak kaydedilir.
İlgili 40 soru bulundu
103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri Hs. 102 Bankalar Hs. Çekin ciro edilmesi; işletmenin elinde bulundurduğu, aldığı çeklerin devredilmesi işlemi olup, yevmiye kaydı “101 Alınan Çekler Hesabı” ile yapılmaktadır. İlgili örneği görmek için tıklayınız.
Aktif hesaplar içerisinde yer alan düzenleyici hesaplara “Aktif Düzenleyici” hesap denilmektedir. Pasif Hesaplar içerisinde yer alan hesaplara ise “Pasif Düzenleyici” hesap denilmektedir. 103. Verilen Çekler ve Ödeme hesabı da Aktif Düzenleyici bir hesaptır.
Çek, bir banka hesabına dayalı olarak düzenlenen ve kullanımı kanun ile belirlenen, belli kurallara uyularak yazılan bir ödeme emridir. Çek üzerindeki alacak hakkının bir başkasına devredilmesi için yapılan işleme ciro denir. Alınan çekler, 101 alınan çekler hesabının borç (sol) tarafına kaydedilir.
Tam ciroda ciroyu yapanın, yani cirantanın imzasından başka ciro edilenin adı ve soyadı da yazılır. Beyaz ciroda sadece cirantanın imzası bulunur. Ciro ile ilgili kayıtlar çekin arkasına yazılır. Örnek: İşletme, 90 000 TL.lık çeki, vadesi gelen borcuna karşılık olarak satıcılara ciro etmiştir.
Envanter veya kısaca Türkçe ismi ile sayım yapılması, muhasebenin yıl sonunda yapması gereken en önemli işlemidir. Türk Vergi Usul Kanununda 258 ve devamındaki maddeler genel olarak değerleme ve envanter konusunu işlemektedir.
101 Alınan Çekler Hesabına, 1 işletme tarafından alınan çek tutarları borç, işletme tarafından tahsil edildiğinde veya ciro edildiğinde çek tutarları alacak kaydedilir.
Kişilere çek ve ödeme emri verildiğinde hesabın alacak tarafına ,çek ve ödeme emirlerinin bankadan tahsil edildiği anlaşıldığında verilen çekler hesabının borcuna kaydedilir.
ileri tarihli çekleri ise; "321" veya "329" kod numaralı hesaplarda iz- lemeleri mümkündür.
Bu nedenle artış ve azalışlar hesap çizelgesinin karşılıklı iki tarafında izlenir [2]. Muhasebede hesabın şekli, iki taraflı bir cetvel veya yaygın adı T cetvelidir. T cetveli benzetmesinde, üst çizginin üstüne hesabın adı ve kodu, çizginin sol tarafına (B) borç ve sağ tarafına (A) alacak yazılır.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
770. Genel Yönetim Giderleri: Bir işletmenin yönetim fonksiyonları, işletme politikasının tayini, organizasyon ve kadro kuru luşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin gi derleri bu hesaba borç kaydedilir.
Çek alındığı zaman 101 alınan çekler hesabı borçlu olarak çalışır. Çek ciro edildiği zaman veya bankaya tahsile verildiği zaman 101 alınan çekler hesabı alacaklı olarak çalışır. 101 Alınan Çekler hesabı her zaman borç kalanı verir. Hiç bir zaman alacak kalanı vermez.
Çekin arkasına firmanızın kaşesini basarak, yetkili imza ile imzalar mal ya da hizmet aldığınız firmaya verebilirsiniz. Bu işleme cirolama denir ve çek tutarı ciro ile tedarikçiye devredilmiş olur. Ciro ile çeki alan firma, çeki bankaya verecek ve vadesinde de tahsilatı bekleyecektir.
Kasa hesabı işletmelerin nakit giriş ve çıkışlarının kaydedildiği hesap olarak bilançonun “1-Dönen Varlıklar” grubunda “100” hesap kodu ile yer alır. Hesabın özelliği aktif karakterli olmasıdır.
Süresinde Bankaya Sunulan Çekin Karşılıksız Çıkması
Geriye kalan alacak bakiyesi çekin arkasına ciro edilir (yazılır). Çekin lehtarı veya çeki elinde bulunduran(avali), daha önce bankaya sunmuş oldukları bu çeki böylece yetkili icra Müdürlüğünde kambiyo yoluna özgü alacak takibi yoluyla icra takibi yapabilir.
Bordrolar bir grup çek ya da senetle ilgili bilgiyi içerir ve resmi bir belge sayılır. Cari hesaplardan alınan çek bilgilerinin kaydedilmesinde kullanılır. Cari hesaplardan alınan senet bilgilerinin kaydedilmesinde kullanılır.
Türk parası üzerinden düzenlenen çekler itibari değerleriyle değerlenirler. Dolayısıyla dönem sonunda bu çeklerle ilgili olarak başkaca bir değerleme işlemine gerek olmaz.
İşletmeler tarafından verilen çekler ile bankadaki hesaptan aynı bankadaki başka bir hesaba para aktarılması için verilen talimatlar (virman) bu hesapta muhasebeleştirilir. Çek düzenlendiğinde veya ödeme emri verildiğinde açılan bu hesap, çek banka tarafından ödendiğinde veya ödeme emri yerine getirildiğinde kapatılır.
136 hesap, ticari bir sebebe dayanmayan ve diğer alacak hesaplarından herhangi birine dahil edilmeyen alacakların yer aldığı hesap olarak karşımıza çıkar. 136 hesap kodu, aynı zamanda, 136 muhasebe kodu olarak da bilinir.
120 Hesap İşleyişi
Veresiye olarak mal ve hizmetlerin satışları gerçekleşmesi durumunda 120 hesapta borç olarak kaydedilir, ilgili alacağın tahsil edilme durumunda ise hesaba alacak olarak işlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri