103 davetiyesi, adresinde bulunmayan borçlunun yokluğunda haciz işlemi konusunda vekil aracılığıyla bilgilenmesini sağlayan davettir.
103 davetiyesi, alacaklının borçlu tarafından ödenmeyen alacağını hatırlatma ve borçluyu ödeme yapmaya çağırma amacı taşır. 103 davetiyesi, borçluya, borcunu ödeme süreci veya hukuki savunma başlatma hakkı tanır. Bu süreçte borçlu, alacaklının iddialarına karşı itiraz hakkını kullanabilir ya da borcunu ödeyebilir.
Yani, alacaklı veya borçlu bu üç günlük sürenin bitiminde haciz tutanağının içeriğini öğrenmiş sayılır. Davet kâğıdındaki (İİK m. 103) üç günlük sürenin işlevi bundan ibarettir; başka bir anlatımla bu üç günlük süre haciz işlemine karşı şikâyet süresinin işlemeye başlamasını sağlamak içindir.
İcra ve İflas Kanunu'nun davet başlıklı 103. maddesi “Tutanak tutulurken alacaklı, borçlu veya namlarına Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebellüğe yetkili kimse bulunmazsa, bulunmayan alacaklı veya borçlu üç gün içinde tutanağı tetkik ve diyeceği varsa söylemesi için icra dairesine davet olunur.
Süresinde itiraz edilmemesi halinde takip kesinleşir ve ödeme süresinde borcun ödenmemesi halinde alacaklı tarafın haciz talebi üzerine borçlunun malvarlığı araştırması yapılır ve hacizler uygulanır. Tebligatın usulüne uygun olarak yapılması hallerinde bir sorun yoktur.
İlgili 28 soru bulundu
Alacaklı davetiyeyi almadan satış talep edebilir ama borçluya davetiye gönderilmeden satış yapılamaz.
Madde Metni
Tutanak tutulurken alacaklı, borçlu veya namlarına Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebellüğe yetkili kimse bulunmazsa, bulunmayan alacaklı veya borçlu üç gün içinde tutanağı tetkik ve diyeceği varsa söylemesi için icra dairesine davet olunur.
Tapuya haciz koyduğunuzu 103 davetiyesi ile bildirin derim. Çünkü haczedilmezlik şikayetleri (meskeniyet vs.)haczin öğrenildiği tarihten itibaren 7 gün içinde yapılıyor.Borçlunun itirazı varsa da bu 7 gün içinde yapsın.İtirazı olmazsa da işlemlerinize rahatlıkla devam edersiniz.
Borçlunun hacze kabil malı bulunamazsa bu tutanak kesin aciz belgesi, haczedilen mallar alacağı karşılamaya yetmezse, geçici aciz belgesi hükmündedir. Bu tutanak hazır bulunmayan borçlu ve alacaklıya davetiye yolu ile gönderilir. Bu davetiyeye 103 davetiyesi denir.
Bu aşamada 7 günlük süreyi gecikmeden başlatmak gerekir. Bunun için de icra dosyasında, borçluya, haciz konulan gayrimenkule ilişkin bilgileri de içeren, varsa hacze diyeceklerini 7 gün içinde bildirmesi istenilen muhtıra gönderilir. buna uygulamada 103 davetiyesi denilmektedir.
Vekil vasıtasıyla takip edilen işlerde tebligat vekile yapılır. Vekil birden çok ise bunlardan birine tebligat yapılması yeterlidir. Eğer tebligat birden fazla vekile yapılmış ise, bunlardan ilkine yapılan tebliğ tarihi asıl tebliğ tarihi sayılır.
BORÇLUYA AİT VE ŞİKAYETE KONU EDİLEN TAŞINMAZIN BORÇLUNUN DA HAZIR BULUNDUĞU TARİHTE KIYMET TAKDİRİNİN YAPILDIĞI GÖRÜLMÜŞ, ADI GEÇENİN BU TARİHTE HACİZDEN HABERDAR OLDUĞU TESPİT EDİLMİŞTİR. ŞİKAYET SÜRESİ HACZİN ÖĞRENİLDİĞİ TARİHTEN İTİBAREN BAŞLATILMALIDIR. SONRADAN 103 DAVETİYESİ GÖNDERİLMESİ SONUCU ETKİLEMEZ.
Uygulamada “meskeniyet şikâyeti” olarak da anılan haline münasip evin haczedilmezliği iddiasının ileri sürülmesi, İcra ve İflas Kanununun 16. maddesi kapsamında bir şikâyet olup, aynı maddenin 1. fıkrası uyarınca haczin öğrenildiği tarihten itibaren yedi günlük sürede icra mahkemesine yapılmalıdır.
İcra takibinin borçlusu 7 gün içerisinde icra takibinin yapıldığı icra dairesinden yahut başka bir şehirde ise ;muhabere yoluyla icra takibine itiraz edebilir.Borçlu 7 gün içerisinde itirazda bulunmaz ve icra dairesinin banka hesabına ödemede de bulunmazsa ;icra haciz safhasına geçilir.
Haciz ve icra arasındaki fark; haczin icra işleminden sonra gelmesidir. Ülkemizde öncelikle icra aşaması başlar. Borçlu kişi bu süreç içinde borcunu ödemezse haciz başlatılarak borç, borçlu kişiden tahsil edilir.
İlamsız takiplerde ödeme emri geldiğinde eğer böyle bir borcunuz varsa borcunuzu 7 gün içinde ödeyerek dosyanın infazen kapanmasını sağlayabilirsiniz. Aksi durumda yani borcunuz bulunmuyor ise ya da borcunuz fazla gösterildiyse bu borca icra müdürlüğüne giderek itiraz edebilirsiniz.
İcra mahkemesi eğer takibin iptaline karar verirse yani takip kesinleştikten sonra borçlunun borcunu itfa ettiği karar verirse bu kararın akabinde takip olduğu yerde durur ve karar kesinleşince o ana dek yapılmış olan tüm takip işlemlerinin iptaline karar verilir.
Hacizli bir taşınmaz malın satışı hacizden itibaren 1 yıl içerisinde talep edilmelidir. 1 yıl içinde üzerinde haciz bulunan taşınmazın satışı talep edilmez ise haciz düşer. Hacizli taşınmazın satışının istenmesinden itibaren 3 ay içerisinde satış işlemi gerçekleştirilir.
Borçlunun haciz işlemi uygulanacak bir malı bulunmuyorsa, kısmen haczedilebilir mallara yönelik bir haciz işlemine başlanır. Haciz işlemleri başlatılan borçlunun haczedilecek bir malı bulunmuyorsa bu durumda maaşının bir kısmına haciz işlemi uygulanır.
başlayabilmesi için, bu konudaki tebliğlerin yapılması gerekir. Borçluya ödeme emri tebliğ edilmeden, icra takibine devam edilerek haciz ve satış yapılamaz (2). Borçluya icra emri gönderilmedikçe diğer bir takip işlemine devam edilemez. Takip işlemleri usulüne uygun olarak ilgililere bildirilmelidir.
Peki, tebligattan kaç gün sonra haciz gelir ? Bu süre tebligatın teslim alınmasından itibaren 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse ve ödeme işlemi yapılmadıysa haciz işlemleri başlatılmaktadır.
Taşınırlarda 6 ay, taşınmazların haciz tarihinden itibaren 1 yıl içinde satış talebinde bulunmadığı takdirde haciz düşmekte olup; alacaklı tarafça son bir yıl içerisinde satışa dair herhangi bir talepte bulunulmadığından haczin düşeceği açıktır.
Madde sadece konutta haciz bakımından uygulanacaktır. Dolayısıyla, konut olmayan bir yerde haciz yapılabilmesi için, mahkemeden onay alınmasına gerek yoktur. Buna göre, icra müdürü haciz talep edilen yerin konut olup olmadığını tespit etmelidir.
Haczedilen şey borçlunun yokluğunda haczedilmiş ise borçluya 103 davetiyesi göndermek şarttır.
İİK'nun 82/12. maddesinden kaynaklı haczedilmezlik şikayeti, aynı Kanun'un 16/1. maddesine göre 7 günlük süreye tabidir. Şikayet süresi haczin öğrenildiği tarihten itibaren başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri