Yapılarında az miktarda mangan, silisyum, kükürt ve fosfor gibi çelik üretim yöntemlerinden gelen elementler bulunduran demir karbon alaşımlarıdır. Kullanım alanları yapı ve imalat sektörü olduğundan ötürü imalat çelikleri olarak da bilinirler.
1045 İMALAT ÇELİĞİ ( CK45 )
Kalıp setlerinde, otomobil, motor, makine ve aparat yapımındaki orta zorlamalı parçalarda, millerde, dişlilerde, civatalarda, saplamalarda kullanılır.
C45 (AISI 1045) (SAE 1050) (1.0503) Çelik Nedir? AISI C45 çeliği, yapısında az miktarda mangan, silisyum, kükürt ve fosfor gibi çelik üretim yöntemlerinden gelen elementler ihtiva eden bir imalat çeliğidir. C45 malzeme, sıcak haddelenmiş veya tavlanmış durumda tedarik edilen orta gerilimli çeliktir.
AISI/SAE/ASTM
AISI 1045 çeliği, siyah sıcak haddelenmiş veya normalleştirilmiş durumda tedarik edilen orta çekme çeliktir. 570 - 700 MPa çekme dayanımına ve 170 ile 210 arasında değişen Brinell sertliğine sahiptir.
AISI 1050 İmalat Çeliği
Düşük alaşımlı veya alaşımsız olarak bilinen bir ıslah çeliğidir, imalat çeliği olarak da bilinir. Kalıp setlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. 1040'a göre daha yüksek karbon ve mangan içermesi sayesinde daha yüksek akma sınırı ve çekme dayanımına sahiptir.
İlgili 33 soru bulundu
904L Paslanmaz Çelik: 904L paslanmaz çelik kaliteleri arasında korozyon direnci açısından en üst değere sahip paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir. Kullanımı yaygın paslanmazlar arasında korozyon direnci açısından bu paslanmaz malzemeden daha dayanıklı bir malzeme mevcut değildir.
4140 çelik veya 1.7225 çelik olarak da bilinen 42CrMo4 alaşımlı ıslah çeliği, genellikle temperlendikten sonra kullanılan, yüksek yoğunluklu, yüksek sertleşebilirliğe sahip yaygın bir krom-molibden çeliktir.
Yapılarında az miktarda mangan, silisyum, kükürt ve fosfor gibi çelik üretim yöntemlerinden gelen elementler bulunduran demir karbon alaşımlarıdır. Kullanım alanları yapı ve imalat sektörü olduğundan ötürü imalat çelikleri olarak da bilinirler.
AISI 1040 çeliği yaklaşık %0.40 karbon içeren orta karbonlu bir çeliktir. Karbon çeliklerinde artan karbon oranı ile malzeme sertleşmesine rağmen tokluk azalmaktadır. Yüksek zorlamalı motor parçalarında, transmisyon millerinde, raylarda ve dişlilerde kullanılmaktadır [1].
C40, CK40 ve 1040, orta-yüksek karbon içeriğine sahip karbon ve imalat çelikleri olarak kullanılır. Bu çelikler, işlenmiş ve sertleştirilmiş halde yüksek mukavemete, sertliğe ve aşınma direncine sahiptirler.
Bugün tüm dünyada en sağlam çelik dendiğinde ilk akla gelen lokasyon olan İsveç, sahip olduğu fosfor ve kükürt içermeyen kaliteli demir yataklarıyla oldukça ünlü. 13. yüzyıldan bu yana bir gelenek olarak devam eden çelik üretimi, detaylı kontrol aşamaları ve köklü geçmişiyle en iyi olma unvanını fazlasıyla hak ediyor.
Sertliği 28-32 HRc aralığındadır. Yüksek çekme dayanımı sayesinde yüksek gerilmeler altında çalışan miller, dişliler ve makine parçalarında kullanılabilen, sanayide ıslah çeliği olarak bilinen malzemedir.
Günümüzde çokça bilinen AISI 304 dediğimiz malzeme 18-10'dur. Paslanmaz Çeliğe ait terimler hayatımıza tamamen girmeden önce Paslanmaz Çeliğin adı ülkemizde ''Krom'' ya da '' Krom Nikel'' diye bilinmekteydi.
1020 imalat çeliği, düşük karbonlu çeliklerden biridir ve yaygın olarak endüstriyel uygulamalarda kullanılmaktadır. Bu çelik, mükemmel işlenebilirlik, kaynak kabiliyeti ve düşük maliyeti ile bilinir. Genellikle makine parçaları, dişliler, miller ve cıvata gibi mekanik parçaların üretiminde kullanılır.
Kimya, beyaz eşya, endüstriyel mutfaklar, otomotiv yan sanayi, gıda sanayi gibi alanlarda kullanılır. 304 kalite paslanmaz dünya üzerinde en sık kullanılan paslanmaz çelik kalitesidir, her yemekte çatal-kaşık olarak karşımıza çıkmaktadır. Gıda ve tıbbi uygulamalarda 304 kalite her zaman tercih edilmelidir.
3. Sertleştirilmiş AISI 4140 malzemesinin yüzeyindeki en yüksek çekme kalıntı gerilmesi, 45 HRC sertlikte olduğu görülmüştür. 4. Termal metot olan sertleştirme işlemi, 40, 45, 50 HRC sertleştirilmiş numunelerin yüzeyinde sırası ile 169, 299, 203 MPa çekme kalıntı gerilmesi oluşturduğu tespit edilmiştir.
1095 çeliği 0.95% karbon ve 0.30% manganez içerir, çok iyi ve sağlam keskinlik tutan, basit, ucuz, kolay paslanan bir çeliktir. Kabar's bıçakları bu çelikten ve siyah kaplamalı olarak imal edilmektedir.
Genel tanım olarak 1040, 1045, 1050, c45, ck45 olarakta bilinmektedirler. Çap olarak üretilebildikleri gibi imalat çelikleri c45 lama, ck45 platine olarakta üretilmesi mümkün çeliklerdir. Karbon çelikleri ”C” harfi ile de gösterilmektedir.
5140 Islah Çelikleri, güçlendirilmiş karbon miktarı sonucu sertleştirmeye elverişli olan ve yapılacak olan ıslah işlemi sonucunda çekmeye karşı yüksek direnç gösterebilen alaşımlı ya da alaşımsız makina imalat çelikleri olarak adlandırılır.
AISI 4140 çeliği (42CrMo4) genel olarak otomobil-inşaat-ziraat makine parçaları, takım tezgahları, uçak parçaları, akslar, krank milleri ve dişlilerde kullanılmaktadır.
4140 ıslah çeliği olarak da ifade edilen malzemenin kalitesini ifade eder. Yani 4140 çeliği denildiğinde aklımıza gelmesi gereken bir tür ıslah çeliğidir.
St37 çeliğinin minimum çekme dayanımı 340-470 MPa (megapaskal) aralığında ve minimum akma dayanımı 235 MPa'dır. St37 çeliği, yapısal amaçlar için kullanılır ve genellikle çelik yapılar, boru hatları, kirişler, kaplamalar ve diğer birçok uygulama için uygun bir seçimdir.
Çelik sınıfı S420, genellikle köprülerin ve diğer büyük yapıların yapımında kullanılan yüksek mukavemetli bir yapısal çeliktir. 420 MPa akma dayanımına ve 520 MPa çekme dayanımına sahiptir. Bu çelik sınıfı, korozyona karşı oldukça dirençlidir ve çok çeşitli uygulamalarda kullanıma uygundur.
SAE 4340 çeliği; uçaklarda, otomobil, motor parçalarında, eksantrik ve krank millerinde direksiyon parçalarında, kovanlarda kullanılır. Yüksek tokluk özelliğine sahip ve yüzey sertleştirmeye uygundur.
EN 1.4110 Paslanmaz Çelik Genel Özellikler Yüksek sertlikte martensitik kalite (comp. 1.4034), ancak korozyonu ve aşınma direncini arttırdı. Örneğin bıçak bıçakları, makaslar, cerrahi kesme aletleri, ölçüm aletleri, pompa yapımı, vanalar için uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri