12kg/h 0,5 – 4 bar.
Tüplerin içerisindeki gazın basıncı ortam sıcaklığına bağlı olarak 2-3 bar arasında değişir; buna rağmen tüplerin işletme (çalışma) basıncı 17,5 bar olacak şekilde tasarlanır.
Mutfaklarda kullanılan şişman tüpler, genellikle 12 kilogram LPG dolumu alabilecek kapasitededir. Bu gazın yoğunluğu yaklaşık olarak 0.564 olarak bilinir. Bu da demektir ki, 12 kilogram LPG yaklaşık olarak 24 litre LPG'ye denk gelir.
LPG, bütan ve propan gazlarına ve bunların belirli oranlarındaki karışımlarına verilen genel isim olup Türkiye'deki ev tüplerinde kullanılan LPG %70 bütan, %30 propandan oluşmaktadır. Yüksek yoğunluğu sebebi ile havadan ağır olan LPG hidrokarbon esaslı yanıcı bir gazdır.
Yukarıdaki grafikten de anlaşılabileceği gibi saf propan doldurulmuş 45 kg'lık sanayi tüpünün 10 'C'daki basıncı 5 bar iken, sıcaklığın nı I bara düşüren bir regülatör kulla20 "C artması ile beraber 30 'Cda nılır ama saf propanda sıcaklık ile batüp basıncı 89 bar'lara çıkabilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Gaz formundaki azot ise boru hattı ile bir yerden bir yere nakledilir. Azot tüpü 345 ve 450 bar basınca dayanıklı olarak imal edilirken, bu tüplerin her 10 yılda bir bakımı yapılmalıdır.
Tüp hacmi sabit olduğundan termodinamik kanunlarına göre sıcaklığın yükselmesi sonucu kabın iç basıncı artar. Bu arada yüksek sıcaklığa çıkıldıkça metalik malzemelerin dayanım değerleri hızla düşer. Yükselen basıncın kap çeperinde oluşturduğu gerilme artarken diğer yandan dayanım düştüğü için patlama kaçınılmaz olur.
Genellikle tüpgaz olarak adlandırılan LPG, ham petrolün damıtılması, parçalanması sırasında ya da doğal gaz yataklarından elde edilen ve basınç altında sıvılaştırılan bütan ve propan gazlarının karışımıdır.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Van İl Müdürü Nevzat Gün, vatandaşların kullandıkları mutfak ve piknik tüplerini LPG otogaz istasyonlarında kaçak olarak doldurmalarının eve bomba almak kadar tehlikeli olduğunu söyledi.
Çıkış basınçları 29 (kırmızı) ve 39 (gri) mbar'dır. Volanlı tip ev tüplerinde kullanılır. Tüpteki gazı sonuna kadar kullanır.
En yaygın kullanılanı CNG Tip 1 de denilen çelik tüplerdir. 60 litreye kadar su dolum hacmi olan bir CNG tüpü 225 bar basınçta 60 litrex226 bar= (60/1000)x226=13.56 m3/h gaz kapasitesine sahiptir.
Boş tüp=7kgDolu tüp=12kg.
LPG sistemini oluşturan bütün parçalar Avrupa standardı ECE R 67-01'e uygundur. Araçta regülasyon gereği ve ilave oluşturulan emniyet koşulları ; TANK : 67,5 bar iç basınca dayanacak, ~3 mm saç kalınlığına sahip özel sacdan üretilmiştir. Full dolu tank güneş altında bekletilmesi durumunda ~13 bar basınca ulaşır.
Zehirli bir gaz değildirler ancak havadan ağır olmalarından ötürü havayı ortamdan uzaklaştırarak havasızlıktan ölümlere sebep olurlar. Kapalı bir kapta LPG' yi sıvı halde tutabilmek için yaklaşık olarak atmosfer basıncının beş katı bir basınca ihtiyaç vardır.
Dolum için ideal basınç değeri 9-13 bar arasıdır.
Doğal gazın henüz kullanılmadığı bölgelerde kombilerin LPG gazı ile kullanılması mümkündür.
Basınçlı tüpler kesinlikle araç içinde taşınmamalıdır.
Ynt: Tüp neden buzlanma yapar ??
Likit petrol gazı ( LPG) sıvı halden gaz haline geçerken bulunduğu kabın dışı soğur, gaz çıkışı fazlaysa bu soğuma da şiddetlenir. Özellikle soğuk ve nemli havalarda bu daha belirgindir.
Tüpler direkt güneş ışığı altında depolanmamalıdır. Güneşte bırakılan tüplerin iç sıcaklığı istenmeyen değerlere yükselebilir ve ayrıca tüpün üzerindeki etiketlerin ve işaretlerin solmasına neden olabilir.
-Bitmiş olan tüpler kullanılmakta olan tüplerden uzak muhafaza edilmelidir. Boş tüplerin içinde gaz buharı olabileceğinden, dolu tüpün kullanıldığı alevli ortam tehlike yaratır.
Yanan tüpü balkona çıkarmaya çalışınız. Eğer çok tehlikeli bir hal almışsa ve söndürme imkanınız yoksa dışarıda yanmasını sağlayınız. Piknik tüpleri yanarsa ıslak bez ile veya havlu ile anında örterek havasız bırakınız.
3.7- Tüplere doldurulacak olan oksijen gazı min. 99.5% saflıkta ve TS 2800'e uygun olacaktır. 3.8- Tüplerin doldurma basıncı 150-200 bar olacaktır.
Asetilen gazı en fazla 1.5 bar basınçla kullanılmalıdır. Uygun Asetilen regülatörleri en fazla 1.5 bar basınç verecek şekilde tasarlanmışlardır. Bu nedenle Asetilen mutlaka asetilen regülatörleri ile kullanılmalıdır. Gaz tesisatında çelik çekme boru kullanılmalıdır.
Tüplerin kullanımı
Vanası asla yağlanmamalı ve yavaşca açılmalıdır, Tüp içindeki gaz tamamen bitmeden (~ 5 bar basınca düştüğünde); tüpün vanası zorlamadan kapatılmalı ve kapağı takılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri