Ameliyatın 3. gününden itibaren dişler fırçalanabilir , 5. günden itibaren banyo yapılabilir.
Ameliyat sonrası ilk saatte bir şey yiyip içirilmesi önerilmez. İki saate yaklaşıldığında hastaya sıvı ve soğuk yiyecek takviyesi başlatılır. Eğer hasta yiyip içmekte zorluk çekiyorsa sıvı takviyesi damardan yapılmalıdır. Bu işleme başvurmadan önce hasta 6 saate kadar bekletilebilir.
Bu beyaz örtünün altındaki doku iyileştikçe beyazlık kaybolur ve normal ağız içindeki renge döner. Bu süreç ortalama 10 gün sürer. Bu süre içinde özellikle yutkunurken boğaz ağrısı, bazen kulağa vuran ağrılar olabilir.
Sabah yapılan operasyonlarda oğleden sonra hasta taburcu edilir. Ameliyattan 1 gun sonra normal gunluk yaşantıya dönülür.
Bademcik ameliyatı sonrası ağrılı olabileceği için, özellikle çocuklarda bu dönem çok önemlidir. Alınan yerde açık bir yara oluştuğundan, iyileşmesi 7-10 gün, erişkinlerde 15 günü bulabilir. Önemli olan bu açık yaranın kanamasına sebep olmamaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Çocuklar ameliyattan sonra 3 gün evden çıkmayarak dinlenmelidir. Çocuğunuz ameliyattan 5-7 gün sonra okuluna dönebilecektir, ancak en az 10 gün süreyle programlı spor faaliyetlerinde bulunmamalıdır.
Bademcik Ameliyatı Sonrası Faaliyetler
Yetişkinler ameliyattan 7 ila 10 gün sonra kontrol muayenesini takiben çalışmaya başlayabilirler. 2 hafta boyunca sportif ve yorucu faaliyetlerden kaçınmalıdırlar. Ameliyat sonrası 3-4. günden itibaren ilk 15 gün ılık su ile olmak üzere banyo yapılabilir.
Çocuklara ve yetişkinlere bademcik ameliyatından sonra bir hafta katı ve sıcak yiyecekler verilmez. Genelde soğuk, ılık yiyecekler verilir. Bademciği alınan çocuklara ise dondurma gibi soğuk yiyecek ve içecekler önerilir.
Bademcik ameliyatı sonrası hastalar ilk yirmi dört saat içerisinde istirahat etmelidir. Ameliyat sonrası ilk on beş gün sert gıdalar ve gazlı içecekler ve alkollü içecekler tüketilmemelidir. Bu süre içerisinde ağır fiziksel aktivitelerden uzak durulması gerekir.
Erişkin hastalarda ameliyat sonrası boğaz ağrısı 7-14 güne dek uzayabilmektedir. Bademcik ameliyatı sonrası ağrıyı azaltmanın yolu ağrı kesici ilaç kullanmaktır.
Ameliyat günü dahil olmak üzere süt, dondurma, muhallebi, çorba, patates püresi, puding, makarna ve sütlaç gibi yumuşak yiyecekler verilir. Ameliyatı izleyen 4. günden itibaren normal yiyeceklere geçilir ve kısıtlamalar kalkar.
Nefes Kokusu
Bu zar doğal iyileşme sürecinin bir parçasıdır ve ortalama 2 hafta içinde kaybolur.
Bademcik Ameliyatı Sonrasında Balgam Görülmesi
Bazen, ciğerlerde bir enfeksiyon olduğunda, bademcik iltihaplanmalarında fazla miktarda üretilir. Vücut balgam kadar öksürerek bu fazlalıktan kurtulmaya çalışır. Bademcik ameliyatından sonra yaklaşık 2 hafta kadar tükürük ve balgam oluşması normaldir.
Ameliyat sonrası konuşmanın genizden gelmesi normaldir ve bu durum 3 hafta kadar sürebilir. Sesin oluşumunda genizdeki hava boşluğunun hacminin rolü vardır bu nedenle genizi dolduran adenoid dokusunun alınmasını takiben ses tonunda hafif bir değişiklik kalıcı olarak oluşabilir.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı olanlara ilk 3 gün, sadece geniz eti ameliyatı olanlara ise 1 gün süt, püre, meyve suyu, çorba, yoğurt, muhallebi, makarna gibi ılık ve soğuk, yumuşak, sulu, tanesiz ve boğazı çizmeyecek gıdalar verilir.Kesinlikle sıcak yiyecek ve içecek verilmemelidir.
Bademcik ameliyatı sonrasında bol sıvı içmek, püre ve benzeri yutulması kolay yiyecekler tüketmek gereklidir. Ameliyat sonrasında herhangi bir kilo alma durumu yaşanmamaktadır. Bademcik ameliyatının hormonal bir değişimle ilişkisi bulunmamaktadır.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı her mevsim yapılabilmektedir ancak yaz aylarında havaların çok sıcak olması nedeniyle çok tercih edilmemektedir. Ameliyat sonrası ağrı nedeniyle çocuğun sıcı alımı kısıtlanabilmektedir. Bu nedenle ilkbahar ve kış ayları ameliyat için daha doğru zamanlardır.
Bademcik ameliyatı sonrasında ilk hafta tüketilen her yemeğin oda sıcaklığında olması gerekir. Ameliyatın üçüncü gününden itibaren hastaların günlük beslenmesine soğuk tanesiniz çorbalar ve un çorbası gibi çorba çeşitleri eklenebilir.
Bademcik ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Böylece hasta işlem esnasında herhangi bir ağrı duymaz ve işlem cerrah tarafından da daha konforlu bir şekilde gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında ağız içerisine yerleştirilen bazı enstrümanlar ile bademcikler tamamen görünür hale getirilir.
Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi bademcik ameliyatının da bazı riskleri bulunur. Genel anestezinin getirdiği risklerin yanında, bulantı, kusma, ağrı, ödem ve şişlik, solunum güçlüğü, enfeksiyon, ameliyat sahası ve etrafındaki diğer dokularda zedelenme gibi istenmeyen durumlar görülebilir.
Bademcik ameliyatını takip eden ilk birkaç günde dil şişmesi oldukça yaygındır.
Bademcik Ameliyatı Riskleri Nelerdir? Her ameliyatta olduğu gibi bademcik ameliyatında da bir kısım riskler söz konusudur. Ameliyat sırasında genel anestezi için kullanılan ilaçlar mide bulantısı, baş ağrısı, kusma, kas ağrıları vb. sorunlara neden olabilir.
NOT : Üç gün boyunca kesinlikle sıcak yiyecek ve içecek verilmeyip soğuk veya oda sıcaklığında olacaktır.
Literatürde, bademciklerin yüzeyindeki kript denilen çukurcukların alınması (bademcik küçültme ameliyatları) da ağız kokusu (halitozis) tedavisinde oldukça etkilidir.
Hastaların yaklaşık %8'inde az veya çok hastalık yapma potansiyeline sahiptir. Bu enfeksiyonlar, hastanın hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra veya hasta taburcu olduktan sonra 10 gün içerisinde ortaya çıkan mikroplu hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar bakterilere, mantarlara, parazitlere ve virüslere bağlı gelişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri