Açılması 12 Ocak 1920'de İstanbul'da toplanan son Osmanlı Meclisi Mebusanı'nda Mustafa Kemal Paşa Meclis Başkanlığına seçilmedi. Hatta Müdafaa-i Hukuk Grubu yerine de
3 Ocak 1920 tarihinden itibaren Temsil Heyeti üyeleri ve mebuslarla Ankara'da Ziraat Mektebinde taslağı oluşturulan Misâk-ı Millî belgesi, 12 Ocak 1920 tarihinde açılan Meclis-i Mebusan'da, önce gayrıresmî grup toplantılarında görüşülerek tartışmaya açılmıştır.
Misak-ı Millî ya da Millî Misak (Günümüz Türkçesi ile Millî Yemin ya da Ulusal Ant), Türk Kurtuluş Savaşı'nın siyasî manifestosu olan altı maddelik bildirinin adıdır.İstanbul'da toplanan son Osmanlı Mebusan Meclisi tarafından 28 Ocak 1920'de oy birliği ile kabul edilmiş ve 17 Şubat'ta kamuoyuna açıklanmıştır.
Atatürk'ün ana hatlarını belirlediği, Sivas Kongresi'nde benimsenen ilkeler, İstanbul'da son Millet Meclisi (Meclis-i Mebusan) tarafından 28 Ocak 1920'de "Misak-ı Milli" (Ulusal And) olarak kabul edildi.
Reşat Hikmet Bey ölünce 4 Mart 1920'de Meclis Başkanlığına Celalettin Arif Bey seçildi. Erzurum Milletvekili Mustafa Kemal Paşa, son Osmanlı Mebusan Meclisi başkanı olmak istiyordu ancak seçilemedi.
İlgili 15 soru bulundu
Kiminin bileklerine kelepçe takıldı. Bu duruma şahit olan bazı mebuslar 18 Mart 1920'de “emniyet verici hâlin gelmesine kadar Meclis-i Mebusanın çalışmalarına ara verilmesini istediler. Bu istek kabul edilerek Meclis, çalışmalarını durdurdu. (11 Nisan 1920'de de padişah buyruğu ile Meclis-i Mebusan kapatıldı).
Türkiye Büyük Millet Meclisi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından kurulmuştur. Türkiye Devletinin, bir Cumhuriyet Devleti olması için atılan en önemli adımlardan bir tanesidir. TBMM nin kuruluş tarihi ise şimdilerde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutladığımız 23 Nisan 1920 tarihidir.
23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği bu özel günün 103'üncü yılı büyük bir coşkuyla kutlanıyor. 23 Nisan 1920 tarihinde, birinci Büyük Millet Meclisi'nin açılmış ve Türk milletinin egemenliği ilân edilmiştir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bugün 103. yılını kutluyor. Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara'da açılan ilk 'Büyük Millet Meclisi', Türkiye'nin Milli Mücadele tarihinde bir dönüm noktası niteliğinde.
Maraş halkı, 20 Ocak 1920'de Fransızlar'a karşı ünlü Maraş Savunmasını başlattı.
Gümrü Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti arasında 3 Aralık 1920'de imzalanan antlaşmadır. Ayrıca TBMM'nin uluslararası alanda imzaladığı ilk antlaşmadır.
Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı 23 Nisan 1920, yüce Türk milletinin var olma mücadelesinin en önemli adımıdır.
23 Nisan 1920'de, TBMM'nin açılmasıyla Anadolu'da yeni bir Türk Devleti kurulmuştur. TBMM'nin üstünde hiçbir gücün kabul edilmeyeceğinin açıklanması ile de Osmanlı Devleti'nin varlığı fiilen ortadan kalkmıştır.
Misak-ı Millî'nin Kabulü
Mustafa Kemal, Son Osmanlı Mebusan Meclisi'nde ülkenin kurtarılması için çalışacak, ulus menfaatleri ile hareket edecek bir Müdafaa-i Hukuk Grubu kurulmasını istemiş fakat bu grup yerine Felah-ı Vatan Grubu kurulmuştur.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgaline direniş göstermek üzere kurulan, asli görevi yürütmeyi denetlemek olan ve yasama erkini kullanan Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasal devlet organıdır.
Olağanüstü yetkilerle donatılmış 390 kişilik meclisin başkanı aynı zamanda hükûmet ve devlet başkanı olarak adlandırılmıştı. Meclisin 20 Ocak 1921'de kabul ettiği ve bir anayasa niteliğinde olan Teşkilat-ı Esasiye Kanunu adlı yasa ile egemenliğin Türk ulusuna ait olduğu ilan edildi.
"Yaşasın cumhuriyet!" sesleri arasında alkışlarla cumhuriyet ilân edildi (29 Ekim 1923). Bundan sonra cumhurbaşkanlığı seçimine geçildi. Yapılan gizli oylamada 158 milletvekilinin tamamının oyunu alan Gazi Mustafa Kemal Paşa, TBMM tarafından yeni Türk devletinin ilk cumhurbaşkanı seçildi.
Milli iradenin temsilcilerinin oluşturduğu Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı bugün; Hem kurtuluş savaşımızı zafere götüren yolun başlangıcı, hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin müjdesi olmuştur.
Çok zorlu ama inançlı bir mücadeleyle geçen üç yılın ardından 26 Ağustos 1922'de günün ilk ışıklarıyla başlayan Büyük Taarruz, 30 Ağustos günü Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nde kazanılan büyük zaferle sonuçlandı.
İstanbul işgal edildikten sonra, Türk Ulusal Hareketi lideri Mustafa Kemal Temsil Heyeti başkanı sıfatıyla 19 Mart 1920'de il idarelerine ve ordu komutanlarına telgraf göndererek Büyük Millet Meclisi için seçimleri yapmalarını ve seçimleri 15 gün içinde bitirmelerini istedi.
1921 Anayasası ile İstiklâl Marşı kabul edildi. Saltanat kaldırıldı. Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalandı.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 6. maddesi bu cümle ile başlar. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurulmasında önderlik yapan Mustafa Kemal Atatürk'e ait “Hakimiyet bilâ kayd-u şart Milletindir.” sözünün günümüz Türkçesi ile söylenişidir.
23 Nisan 1920'de Meclis etrafında binlerce kişi büyük bir kalabalık halinde Meclis' in açılışını beklemişlerdir. Gerekli törenlerden sonra Meclis 115 temsilci ile ilk toplantısını yapmıştır. Meclisin ilk açılış konuşmasını ise Meclis Başkalığı'na seçilen en yaşlı üye Sinop Mebusu Şerif Bey gerçekleştirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri