Alp, Türkçe kökenli erkek isimlerinden biridir. Alp isminin anlamı Türklerde kullanılan bir unvan olarak bilinmektedir. Aynı zamanda Alp Eski Türklerde cesur, yiğit ve kahraman anlamlarına da gelir.
Eski Türkçe alp “cesur, yiğit” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe al- “alt etmek, yenmek” fiilinden Eski Türkçe +Ip ekiyle türetilmiştir.
Yiğitliğin, cesaretin ve kahramanlığın karşılığı olan “Alp” terimini unvan olarak hükümdar ve milletin içinden gelen yiğit savaşçılar alıp kullanmaktaydılar. Alplik Türk devletlerinin kuruluşunda ve yükselişinde muazzam bir güç olarak ortaya çıkmıştır.
Alp isminin anlamı: 1. Yiğit, kahraman, cesur, bahadır kimse.
Alp İsmi Kuranda Geçiyor Mu? Kökeni Türkçe olan Alp ismi Kuranda geçmiyor. Bir diğer yandan Alp ismi caizdir.
İlgili 30 soru bulundu
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
Alp, Türkçe kökenli erkek isimlerinden biridir. Alp isminin anlamı Türklerde kullanılan bir unvan olarak bilinmektedir. Aynı zamanda Alp Eski Türklerde cesur, yiğit ve kahraman anlamlarına da gelir.
Alp veya sonraki genişlemiş kullanımıyla alp eren, yiğit, kahraman gibi anlamları içeren ve hükümdar, devlet önderi, kahraman gibi birçok kişinin adında bulunan unvan veya addır.
alp ismi lp harfleri ile yazılır. dolayısı ise a sert okunur.
Müslümanlık öncesi dönemden başlayarak, kahraman, yiğit, zorlu, cesur, güç, zor anlamlarında kullanılagelen alp kelimesi de edebiyatımızda şahıs adı olarak geçtiği gibi, bir sıfat ya da bir unvan ve kabile teşkilatı içindeki bir asker zümresine verilen asalet adı olarak da geçer [1].
Savaşçı, yiğit kişi, cesur, cesaretli, gözüpek anlamlarını barındırır.
"Yiğit" anlamına gelen Alper ismi Arapça değil Türkçe kökenlidir. "Alp" kökeninden türetilen Alper ismi aynı zamanda erkek çocuklar için çok tercih edilir. Bunun yanı sıra Kur'an'da yapılan araştırmalar neticesinde herhangi bir ayette yer almadığı belirlenmiştir.
Kuran'da geçme durumu söz konusu olan isimlerin ise İslam dininde farklı anlamları bulunmaktadır. Fakat Aslan ismi Kuran'ı Kerim'de geçen isimler arasında bulunmamaktadır. Her ne kadar Aslan ismi Kuran'da geçmiyor olsa da, İslam dininde çocuklara verilmesi caiz olarak kabuk edilen isimler arasında yerini almaktadır.
İsim ve amblem
Alp eski Türkçede cesur, savaşçı ruhlu, yiğit kişilere verilen sıfattır. Türklerin İslamiyet'i kabul etmesiyle beraber Alplerin "erenliğe" çağrıldığına inanılır. Allah ve Peygamber yolunda savaşanlar böylece mücahid anlamına gelen Alperenler olarak anılmaya başlar.
Dilimize Moğolcadan geçen Giray ismi, 15. yüzyılda kurulmuş olan Kırım Hanlığında rütbe ve unvan olarak kullanılmıştır. Kelimenin sözlük anlamı hükmeden ve gücü elinde bulundurandır. Hükümdar, şah, sultan ve padişah kelimeleri bu isimle eş anlamlıdır.
Aybars iki farklı kelimenin bir araya gelmesiyle oluşmuş güzel bir isimdir. Bu kelimelerden biri ay diğeri ise pars olarak öne çıkıyor. Anlamı ise ay gibi güzel ve Pars gibi yırtıcı şeklinde ifade etmek mümkün.
1. Eski Türklerde kahraman, yiğit, cesur, bahadır, pehlivan.
Alper ismi geçmişten günümüze kahramanlık belirten bir sıfat olarak kullanılmıştır. Alper, Alp kelime kökünden türetilen ve “yiğit” anlamına gelen bir erkek ismidir. Türkiye'de oldukça fazla kullanılan Alper İsminin Anlamı aynı zamanda kahraman ve yiğit erkek olarak da açıklanabilmektedir.
Uraz eski Türkçe üzerinden günümüze, 'şans ve talih' şeklinde gelmiş ve çevrilmiştir. Kişinin şanslı ve talihli olduğunu anlatan ve gelecekte de öyle olması için verilen unvanlar arasında yer alır. Eski zamanda unvan olarak kullanılırken günümüzde güzel bir isim şeklinde değerlendirilmektedir.
Türk kültüründe alperen/gazi tipi, Türklerin eski “alp” geleneğindeki sa- vaşçı kişiliğini, İslam dinini yayma ve cihan hâkimiyeti fikirleriyle birleştiren bir tiptir.
Günümüzde sıklıkla kullanılan Yağız ismi, esmer olan, yiğit kişi ya da doru olan kişi anlamlarına gelmektedir. Erkek ismi olarak kullanılması ile yiğit anlamı kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu isim güzel ve bakımlı olan kişi anlamına da gelmektedir.
Kayra isminin ilk anlamı saygın bir kimse tarafından yapılan iyilik, iyi niyet, özveri ve ihsan şeklindedir. Bir diğer anlamı ise daha inançsaldır. Kayra isminin ikinci anlamı da Tanrının koruyucu ve esirgeyici olması, Tanrının insanı koruması şeklinde açıklanmaktadır.
Ayaz ismi Kuran'da geçmemekle birlikte kökeni Türkçe'dir.
Batu isminin birden çok anlamı bulunur. Bunlardan bazıları ise şunlardır: her şeye gücü yeten kişi, herkesten üstün gelen kişi ve de galip anlamlarına gelir. Aynı zamanda Batu ismi, eski Türk devletlerinde de çok fazla kullanılan bir isimdir.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri