Faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarının, kredili (veresiye) olarak yapılması halinde oluşan senetsiz alacaklar bu hesaba borç kaydedilir. Alacakların değersiz hale gelmesi, vazgeçilmesi veya tahsil edilmesi halinde alacaklandırılarak kapatılır.
Ayrıca terse düşen bakiyelerde kapatılır; Örneğin alacak bakiyesi veren 120 hesaplar 340 hesaba be borç bakiyesi veren 320 hesaplar ise 159 nolu hesaba virmanlanır ve ertesi yıl açılış fişinden sonra tekrar eski hesaplarına kaydedilir.
120 Alıcılar Hesabı
İşletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan senetsiz alacakların izlendiği hesaptır. Bu hesap, çoğu kez borç kalanı verir.
120 Hesap İşleyişi
Veresiye olarak mal ve hizmetlerin satışları gerçekleşmesi durumunda 120 hesapta borç olarak kaydedilir, ilgili alacağın tahsil edilme durumunda ise hesaba alacak olarak işlenir.
120/320 bilanço hesaplarının ters bakiye vermesinin en önemli nedeni malı henüz teslim almadan ödeme yapılmasıdır. Dönem sonu işlemlerinden bir tanesi ters bakiye veren bu hesapların tespiti ve 159-340 sipariş avansları hesaplarına virmanlanmasıdır.
İlgili 34 soru bulundu
120 Alıcılar
İşletmelerin ticari faaliyetleri nedeniyle oluşan kısa vadeli (bir yıl içerisinde tehsil edilecek) senetsiz alacakların izlendiği hesaptır. Açık hesap ve veresiye olarak da ifade edilebilen bu alacaklarla, müşterilere işletme tarafından kredi sağlanmış olmaktadır.
Dönem sonunda 120 hesabın alacak bakiyesi 340 Nolu hesaba aşağıdaki gibi alınmalıdır. 3.2.Dövizli Alıcılar Hesabının Değerlemesi Dövizli alacaklar döviz alış kuru üzerinden değerlenir.
120 ALICILAR
Alıcılar hesabı ana hesap niteliğinde olup her bir alıcının hesabı, ayrı ayrı yardımcı defterlerde takip edilir.
✓ Şüpheli alacakların sonradan tahsil edilen miktarları, tahsil edildikleri dönemde kar/zarar hesaplarına intikal ettirilir. ✓ Tahsil imkanı kalmayan yani değersiz alacak haline gelen şüpheli alacaklar, karşılık hesabıyla karşılaştırılarak kapatılır.
Ticari İşlem Grubuna Göre: Cari Hesabı Ticari İşlem Grubuna göre gruplayarak muhasebe hesaplarını oluşturur. Müşteriler için 120.[XX].0001 formatında, tedarikçiler için ise 320.[XX].0001 formatında muhasebe hesapları oluşur.
120 Alıcılar Hesabı: İşletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan senetsiz yani veresiye alacaklarının izlenmesi için kullanılan hesaptır. Finansal kiralamadan doğan senetsiz alacaklar da bu hesapta izlenir.
D) Satıcılar hesabı, alacak kalanı verir ve henüz ödenmemiş senetsiz borçları gösterir.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
Ayrıca terse düşen bakiyelerde kapatılır; Örneğin alacak bakiyesi veren 120 hesaplar 340 hesaba be borç bakiyesi veren 320 hesaplar ise 159 nolu hesaba virmanlanır ve ertesi yıl açılış fişinden sonra tekrar eski hesaplarına kaydedilir.
Cevap : 1-TDHP kurallarına göre kayıt yapılması halinde 120 ve 320 hesaplar ters bakiye vermemesi gerekir. 2- Kur değerlemeleri 3 ayda bir yapılabilir. 600 lü hesaplarda bakiye kalmaz.Kayıtlar her dönem ayrı ayrı değerlendirilir.
730 Nolu Hesap Nasıl Kapatılır? Dönem sonlarında “731- Genel Üretim Giderleri Yansıtma Hesabı” ile karşılaştırılarak 730 nolu hesap kapatılır.
Konusu Kalmayan Karşılıklar Hesabı"na aktarılarak kapatılır. Bir yıl içinde paraya dönüşmesi öngörülen ve işletmenin ticari ilişkisi nedeniyle ortaya çıkan senetli ve senetsiz alacaklar bu hesap grubunda gösterilir.
Dava veya icra safhasına intikal eden alacak daha sonra tahsil edilirse, bu defa tahsil edilen miktar kar kaydedilmek suretiyle ayrılmış olan karşılık hesabı kapatılır. '. ' ' Burada dikkat edilmesi gereken husus, salt şekli müracaat alacağın şüpheli hale geldiğini ifade etmez.
Alacağın, şüpheli alacak olarak karşılık ayırmak suretiyle gider yazılabilmesi için, dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacakların yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş olması, yani her iki şartın aynı anda gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
121 Alacak Senetleri Hesabı: İşletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan, vadesi 1 yılı geçmeyen senetli alacakların izlendiği hesaptır. Alınan senet tutarları bu hesabın borcuna, tahsil edildiğinde veya elden çıkarıldığında alacağına kaydedilir.
126 Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabı Nasıl Çalışır? 1 yıl içerisinde geri alınmak üzere ödenen depozito ve teminatlar, bu hesabın borcuna kaydedilir, geri alınan depozito ve teminatlar ise bu hesabın alacak tarafına kaydedilir. 126 verilen depozito ve teminatlar hesabı borçlu çalışır, alacaklı kapanır.
İpucu. Bir yıldan az süreli (kısa vadeli) alacak, ticarî ise 12 TİCARÎ ALACAKLAR grubunda, ticarî değilse 13 DİĞER ALACAKLAR grubunda izlenir.
120 Alıcılar Hesabı, işletmenin veresiye (kredili) satmış olduğu mal veya hizmet karşılığında kıymetli bir evrak almadan oluşan alacakların izlendiği hesaplardır. Diğer bir değişle, bu tip ticari alacaklara senetsiz alacaklar da denmektedir. 120 Alıcılar Hesabında kaydedilen alacakların vadesi 1 yıl ve altındadır.
689 Hesap İşleyişi
Dönem sonunda ise söz konusu hesap 690 hesap yani dönem kar ya da zararı hesabına aktarılarak kapatılır.
Gelir hesapları borç kalanı vermezler.
Ya alacak kalanı verirler ya da kalan vermezler. Gelir hesaplarına kaydedilen tutarlar brüt tutarlardır. İşletmenin kar tutarını göstermez. Dönem sonunda bütün gelir hesapları bakiyesi Dönem Karı veya Zararı hesabına aktarılarak kapatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri