Uzum / Kasım Kışın hayvanların altına sermek üzere yaprak toplanır. Kışlık hazırlıklar yapılır.
"Temmuz ayına Osmanlıca Çürük diyorlar. Çünkü, bu dönem meyve ile sebze çürüyor ve saklanmaya gelmez”. Orağ veya Biçin ayında halk dağdan iner, ekin biçilir, harman dövülür. Ağustos ay 1: Ahıska Türklerinin Halk Takviminde Ağustos ayı için Farsça Harman kelimesi kullanılır.
Şubat ya da küçük ay (halk arasında gücük ay), Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 2. ayı. Artık yıllarda 29, diğer yıllarda 28 çeker.
Buna göre; Kocakarı soğukları rümi takvime göre genellikle 26 Şubat-4 Mart, miladi takvime göre ise 11-17 Mart arasındaki günlerde görülmektedir.
İstavrit: Karadeniz kıyılarında da yaygın olan istavrit balığı, ocak ayında avlanabilir. Lezzetli etiyle bilinir. Mezgit: Karadeniz ve Marmara Denizi'nde bulunan mezgit, soğuk suya dayanıklı yapısıyla ocak ayında da tutulabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Kocakarı fırtınası Mart ayının son 3 ve Abril ayının ilk 3 günü boyunca devam eden sayılı günlerdir. Yörede kocakarı fırtınalarının Abril'in 5'inden önce bitmeyeceği söylenir ve bu tarihe kadar kışın soğuğuna karşı tedbirli hareket edilir. Bu tarihle ilgili yörede anlatılan çeşitli efsaneler vardır.
Fakat özellikle Karadeniz Bölgesi'ndeki Rize, Trabzon, Giresun, Akçaabat, Artova ve Niksar gibi yerleşim bölgelerinde, yerel halkın Haziran ayına "kiraz ayı" dediği bilinmektedir.
Kışın en şiddetli zamanı olan zemheri halk arasında karakış olarak adlandırılıyor. Halk tarafından 22 Aralık ile 30 Ocak arasındaki 40 günlük dönem, Zemheri Ayı olarak ifade ediliyor.
Zemheri, Gücük, Mart, Abrul, Mayıs, Kiraz, Ocak, Ağustos, İlk Güz, Orta Güz, Son Güz ve Karakış. Bunlar Rumi takvimin ayları… Ve her yeni ay 14'üncü günle başlayıp bir sonraki ayın 13'üyle bitiyor. Zemheri ayı Miladi takvime göre 14 Ocak-13 Şubat'a karşılık gelirken, gücük 14 Şubat-13 Mart dönemini ifade ediyor.
April beşi, Rumi Takvime göre Nisan ayının 5'inci günüdür. Aralarındaki 13 günlük fark da dikkate alındığında Miladi Takvime göre 18 Nisan gününe karşılık gelmektedir. Bu tarihten sonra artık hıdrellez günü yani 6 Mayısa az zaman kalmıştır. Hıdrellez günü ise yazın başlangıcıdır.
Ursus gyas ve Ursus middendorffi bunlara en iyi örneklerdir. Ursus arctos türünün en büyük üyeleridir. "Kodiak" adını yaşadıkları Alaska'da bulunan Kodiak Adası'ndan alırlar. Alaska boz ayıları dünyanın mevcut en büyük boz ayısıdır.
Bir yıl Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce adı verilen aylardan oluşur.
Halk deyimiyle eski hesap 1 Mart'ta yeni yıl kutlanır. Kullandığımız takvimde 14 Mart'a denk düşen o gün, her başlangıçta olduğu gibi büyük önem taşır.
Eyyamı bahur sıcakları normal şartlarda 3 Temmuz- 11 Ağustos 2023 tarihleri arasında etkisini göstermesi bekleniyor. Meteoroloji tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; 11.07.2023 Salı günü batı kesimlerden başlayarak ülkemizin sıcak hava dalgasının etkisine gireceği tahmin ediliyor.
Giresun'da ayların daha farklı adlandırıldığını görüyoruz: Zemheri (Ocak), Gücük (Şubat), Mart (Mart), Abrul (Nisan), Mayıs (Mayıs), Kiraz (Haziran), Orak (Temmuz), Ağustos (Ağustos), Haç Ayı (Eylül), Avara (Ekim), Koç Ayı (Kasım), Karakış (Aralık).
Eski halk takvimi ve meteorolojisi yorumcusu Ertuğrul Kornaz hocamız "Yanar Gün" sıcakları için... Allah nasip ederse Yanar Günler( Eyyam-ı Bahur) başlıyor. 27 Temmuz- 4 Ağustos.
MADDE 1. — Teşrinievvel ayı Ekim, Teşri nisani ayı Kasım, Kânunuevvel ayı Aralık, ve Kânunusani ayı da Ocak olarak değiştirilmiştir.
Ağustos sonu ve Eylül başında 3-7 gün. arayla kuzey-kuzeybatıdan esen fırtınalara verilen ad. Ağustos sonu yağmur getiren ve 3-5 gün süren ilk. fırtınaya KÜÇÜK AYESER, bu fırtınadan 3-7 gün sonra.
Kurt kızanları soğuklarının Şubatın son haftası ile Martın ilk haftası arasında kalan iki haftalık dönemi kapsadığı sanılmaktadır. Bu belirli soğuk dönemin "kurt kızanları" olarak adlandırılmasının sebebi ise aynı günlerin kurtların çiftleşme dönemi olmasıdır.
Peki, 2023 zemheri ne zaman bitecek? Zemheri ayı ne zaman çıkıyor? 22 Aralık ile 30 Ocak arasındaki 40 günlük dönem, zemheri ayı olarak ifade ediliyor.
Halk tarafından 22 Aralık ile 30 Ocak arasındaki 40 günlük dönem, zemheri ayı olarak ifade ediliyor. Arapça'da kış anlamına gelen “zem” ile Farsça'da uğultu olarak adlandırılan “harir” kelimelerinin birleşmesi ile ortaya çıkan Zemheri, halk arasında kış ayının en yoğun yaşandığı dönem olarak söylenir.
Kasım'ın 46. gününden itibaren "Erbain" soğukları başlar ve kırk gün sürer (Arapça "40" gün soğukları). Erbain'in bittiği günün hemen ertesinden de yani Kasım'ın 86. gününden itibaren "Hamsin" soğukları (Arapça'da "50" gün soğukları) gelir. Bu soğuk karakış günlerine 'Zemheri' denilir.
Fırtına takvimi olarak adlandırılan bu takvim, ülkemiz karasuları ve kıyıları için geçerlidir. Balıkçıların, gemi kaptanlarının, deniz seyir subaylarının, donanma gücünün, ticari deniz kaptanlarının ve kıyı yelkencilerinin, yıllarca yaptığı gözlemler ve deneyimler sonucunda oluşmuştur.
Mayıs, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 5. ayı olup 31 gün çeker. Mayıs adı, Roma bereket Tanrıçası Bona Dea ile birlikte tanımlanan, Yunan Tanrıçası "Maia'nın ayı" anlamında Latince maius mensis'ten gelmektedir.
Bahar Bayramı / Baharın Başlangıcı Nevruz 3000 yıldır dünya çapında 300 milyondan fazla kişi tarafından kutlanmaktadır.. Ancak, 2023'de baharın başlangıcı 20 Mart'tır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri