Diyetle günlük alınması gereken B12 miktarının; 1 yaşına kadar olan bebeklerde 0,5 mcg; 1-13 yaş arası için 1-2 mcg; 14 yaşından büyük kişilerde 2,4 mcg olması tavsiye edilmiştir. Hamilelerde bu miktar 2,6 mcg, emziren kadınlarda 2,8 mcg olarak artış gösterir.
Serum B12 vitamin düzeyi ergenlerin %2,7'sinde B12 ≤150 pg/mL, %10,5'inde ≤200 pg /mL ve %35'inde ≤300 pg/mL idi; ancak %65'inde (n=141) optimal düzeyde (≥300 pg/mL) olduğu belirlendi.
Sonuç olarak vitamin B12 düzeyleri yüksek çıkan ortalama serum seviyesi 1000 pg/ml üzerinde olan çocuklar hematolojik, karaciğerle ilgili, böbrekle ilgili hastalıklar açısından takip ve tetkik edilmelidir.
Vücudun B12 vitamini ihtiyacı günlük 2-3 mcg'dir. Hamilelerde ve emzirenlerde günlük B12 vitamini ihtiyacı miktarı daha fazladır. B12 vitamininin miktarı testlerde 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olması beklenmektedir. 200 pg/mL altındaki B12 vitamini düşük kabul edilmektedir.
Referans olarak, 300 pg/mL'nin üzerindeki B12 seviyeleri normal, 200-300 pg/mL seviyeleri sınırda ve 200 pg/mL'nin altındaki seviyeler B12 vitamini eksikliği olarak kabul edilir. Vücudun B12 vitamini ihtiyacı günlük 2-3 mcg'dir. Hamilelerde ve emzirenlerde günlük B12 vitamini ihtiyacı daha fazladır.
İlgili 18 soru bulundu
B12 vitamini düzeyi 100 pg/mL'den (74 pmol/L) düşük olan yaşlı yetişkinlerde de semptomlar olabilir. Eksiklik, kandaki metilmalonik asit adı verilen bir maddenin seviyesi kontrol edilerek onaylanmalıdır. Yüksek bir seviye, gerçek bir B12 eksikliğini gösterir.
Vitaminler. A, B6, E, D, C vitaminleri ve folik asit eksiklikleri ergenlik döneminde oldukça yaygın görülür. Bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını, sağlıklı büyüme ve gelişmeyi, organların doğru şekilde çalışmasını sağlayan vitamin ve mineraller farklı günlük alım oranlarına sahiptir.
Genelde bebeğin beslenmesindeki yetersizliğe bağlı eksiklik 1 yaşından sonra kendi göstermeye başlar. Özellikle hayvansal gıda süt, yumurta, et tüketmeyen vegan annelerin vitamin B12 düzeyleri düşüktür.
0-1 yaş aralığı için gerekli miktar 400 IU (International Unit), 1-70 yaş aralığı için gerekli miktar 600 IU, 70 yaşından büyük bireyler için ise gerekli miktar 800 IU olarak önerilir.
B12 çocukların hem fiziksel hem zeka gelişiminde oldukça önemlidir. Vitaminler, vücudumuzun yapı taşlarıdır. Öyle ki bir çocuğun vitamin ihtiyacı, henüz annesinin karnındayken başlar. Bu vitaminlerin en önemlilerinden biri de B12`dir.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
B12 yüksekliği genellikle B12 düzeyinin 1000 pg/ml'nin üzerinde olması olarak kabul edilebilir. B12 vücuda zehirli bir madde olarak kabul edilmez. Kan B12 düzeyi yüksekliği B12 vitaminin metabolizması ile ilgili sorunlardan dolayı gelişebileceği gibi farklı hastalıkların ikincil bulgusu da olabilir.
B12 vitamini ve D vitaminini birlikte kullanmak ise herhangi bir sorun yaratmaz. Bazı vitaminler birbirleriyle reaksiyona girse de B12 ve D vitaminini rahatlıkla bir arada kullanabilirsiniz. Ancak özellikle başka ilaçlar kullanıyorsanız bu vitaminleri tüketmeden önce doktorunuza danışmanızda yarar vardır (5).
Hafıza kaybı, konsantrasyon eksikliği, bilişsel gerileme ve demans riskini artırabilir. Sinir Sistemi Hasarı: Uzun süreli B12 eksikliği, periferik sinir sistemi hasarına yol açabilir. Bu durum ellerde ve ayaklarda uyuşma, güçsüzlük ve koordinasyon sorunlarına neden olabilir.
B12 vitamini vücudumuzda üretilemez, dolayısıyla gıdalarla dışarıdan almak zorundayız. En sık neden yetersiz ve dengesiz beslenme ve vitamin B12 içeren gıdaların yetersiz tüketilmesidir (vejeteryan beslenme). Anne sütüyle beslenen bebeklerin annelerinde B12 eksikliği varsa çocukta da B12 eksikliği görülmektedir.
B12 vitamini insan vücudu tarafından kendi kendine üretilemez. Bu yüzden, dışarıdan takviye edilmesi gerekir; bu ihtiyaç da genellikle hayvansal besinlerle karşılanır. Özellikle et, yumurta, balık, süt ve süt ürünlerinde yüksek oranda B12 vitamini bulunur.
B12 vitamini eksikliğine neden olan faktörler arasında B12 vitamini içeren besinlerin yeterli miktarda tüketilmemesi, bazı durumlarda bol miktarda tüketilmesine rağmen bağırsakta yeterli derecede emilememesi ve bazı ilaçların uzun süreli kullanımı bulunur.
kemiklerin, saçların ve tırnakların büyümesini desteklemesi önde gelir. B12 vitamini ise kemik ve doku sağlığını destekleyerek boy uzamasına katkı sağlayan bir vitamindir.
A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini veya riboflavin, C vitamini veya absorbik asit ve ayrıca F vitamini de büyüme ve uzama için gerekli vitaminlerdir. Bu vitaminler daha çok sebze ve meyvelerde bulunur.
B12 Vitamini (Kobalamin)
B12 vitamini genel anlamda hayvan etinde bulunan bir vitamin çeşididir. Kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini, kırmızı kan hücresi ve DNA üretiminde görev alır. Bunun yanı sıra, beyin ve sinir hücrelerinin gelişimi ve çalışması açısından da son derece önemlidir.
'B12 vitamini aç mı tok mu içilir? ' diye sorulduğunda ise yine aksi belirtilmediği sürece bu vitaminin tok karnına içilmesi uygundur.
Süt ürünleri, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, biber, havuç ve portakal gibi besinlerin tüketimini teşvik ederek, A vitamini içeren gıdaların alımını artırıp eksikliğini önleyebiliriz. D vitamini kemik ve karaciğer için önemli bir vitamindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri