Fullgear FD 80W-140, traktör ve iş makinelerinin sınırlı kayma prensibine (Limited Slip) göre çalışan diferansiyellerinde, cerlerinde ve ıslak frenli akslarında kullanılmak üzere, özel baz yağlar ve ileri teknoloji katıklarla geliştirilmiş dişli yağıdır.
Kamyon, otobüs, hafif ticari araçlar ve diğer normal güçte çalışan, aşırı basıncı bulunmayan makinelerin aks, diferansiyel ve dişli kutularında kullanılması için üretilmiştir.
Fullgear Serisi, normal şartlar altında çalışan her türlü dişlide kullanılmak üzere geliştirilmiş mineral bazlı otomotiv dişli yağlarıdır. Aşırı basınç (EP) katığı içermediği için ağır yük gerektirmeyen dişli ünitelerinde, senkromeçli transmisyon ve diferansiyellerde kullanımı uygundur.
Axle EPX 85W-140, API GL-5 performans seviyesi gerektiren binek ve ticari araçların diferansiyellerinde, cerlerinde ve diğer uygulamalarında kullanılabilecek çok amaçlı aks yağıdır. ZF tarafından off-road ve zirai ekipmanları da dahil olmak üzere ticari araçlarda kullanımı onaylanmıştır.
Kullanıldığı Yerler
Gaz, buhar ve hidrolik türbinlerde, hava kompresörlerinde, aşırı basınçlı olmayan hidrolik sistemlerde, vakum pompalarında, rulmanlı ve kaymalı yatakların yağlanmasında başarı ile kullanılırlar.
İlgili 45 soru bulundu
Dizel, turboşarjlı dizel motorlu veya benzinli motorlu dizel kamyonlarda, arazi dizel ekipmanlarında, tarım traktörlerinde ve binek otomobillerinde ve hafif kamyonlarda kullanıma uygundur.
Banyo, sıçratma, sprey tip yağlama sistemlerinde kapalı dişlilerde, redüktörlerde, düz ve rulmanlı yataklar, esnek kavramalar ve buna benzer endüstriyel ekipmanlarda özellikle ağır yük ve aşırı basınç şartlarında kullanılır.
5W-30 yağı, hafif hizmet tipi çok dereceli bir motor yağıdır ve hafif benzinli dizel ve benzinli motorlarda kullanılabilir. Ancak yağ seçimi, aracınızın maruz kaldığı sürüş koşullarına da bağlıdır. 5w 30 yağ, daha sıcak bölgelerdeki sürücüler için idealdir.
Castrol Syntrans Multivehicle 75W-90, çoğu binek otomobil manuel şanzımanı için önerilen tam sentetik şanzıman yağı.
Normal şartlarda çalışan tüm dişli yağlarında kullanılabilen bir yağıdır. Hafif yük ve az basınçlı dişli ünitelerinde, şanzıman ve diferansiyel ünitelerinde kullanımı tavsiye edilir. Ayrıca asansör dişli ve raylarında kullanılırÖZELLİKLERİ • Isıya karşı stabil bir viskoziteye sahiptir.
Fullgear HYP EP Serisi, ağır şartlar altında çalışan hipoid dişli sistemlerde, diferansiyel ve akslarda kullanılmak üzere geliştirilmiş yüksek performanslı otomotiv dişli yağlarıdır. Özel formülü sayesinde ağır çalışma koşullarında oluşabilecek aşınmalara karşı etkin koruma sağlar.
Yani durumu basite indirgeyerek anlatacak olursak; 30 numara motor yağı sıcakta incelip 10 numara gibi, soğukta da kalınlaşıp 40 numara gibi davranmaktadır. İşte tam da burada çok dereceli yağ teknolojisi önem kazanmaktadır.
Kullanım Yeri Otomobil, kamyon, otobüs, ağır vasıtalar, hafif hizmet tipi ticari araçlar, zirai araçlar ve iş makineleri gibi birçok aracın şanzımanlarında; hipoid, konik ve spiral dişlilerden oluşan diferansiyellerde kullanılır.
Kış aylarında kullanılan yağlar ise SAE 5W, SAE 10W, SAE15W olarak bilinir. Buradaki W harfi de İngilizce'de Winter anlamına gelen kış kelimesi ile alakalıdır. SAE 10W-40, SAE 15W-50, SAE 15W–50 yağları ise dört mevsim kullanılabilir.
Manuel şanzımanlar, aksi önerilmedikçe 90 numara olarak tabir edilen şanzıman yağları kullanırlar. Bu yağlar dişliler ve diğer şanzıman ekipmanlarının sürtünmesini en aza indirerek, araca hareket kabiliyeti sağlar.
Kısa sürede gerekli güce ulaşma zorunluluğu ile karşı karşıya kalan kamyon ve tırların kamyon yağ değişimi noktasında mutlaka sentetik motor yağı tercih etmesi tavsiye edilir.
Doğru şanzıman yağı ise araçtaki şanzıman çeşidine göre belirlenir. Tıpkı motor yağında olduğu gibi, şanzıman yağının ömrü de otomobil üreticileri tarafından belirlenir. Şanzıman yağı kullanımı, hiçbir zaman aksatılmamalı, belirli periyotlarla yağın değişimi yapılmalıdır.
Çoğu üretici manuel şanzımanlı araçlar için her 100 bin kilometrede şanzıman sıvısının değiştirilmesini öneriyor. Aynı şekilde otomatik vitesli araçlarda şanzıman yağının da 60 ila 100 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Motor Yağı Değişimleri Nasıl Olur? 10 bin kilometre yapıldıktan sonra motor yağı değişimiyle yenileme yapılır. Motor yağı değişimlerinde eski yağın tamamen boşaltılması gerekir.
saygılar.. 10-40 daki 10 soguk havada yagın aldığı akışkanlık derecesini gösterir.15-40 daki 15 soğuk havada digerinden biraz daha kalın.
Fullgear Serisi, normal şartlar altında çalışan her türlü dişlide kullanılmak üzere geliştirilmiş mineral bazlı otomotiv dişli yağlarıdır. Aşırı basınç (EP) katığı içermediği için ağır yük gerektirmeyen dişli ünitelerinde, senkromeçli transmisyon ve diferansiyellerde kullanımı uygundur.
Kullanıldığı Yerler
Çalışan, yüzey sertleşmesi yaşamamış dişliler ile yüksek sıcaklık ve ağır yük altında çalışan, ileri korozif ortamlarda bulunan dişliler ya da hassas yağ filtrelerinin olduğu uygulamalar için çok uygundurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri