Osmanlı-Venedik Antlaşması (1479), Osmanlı Devleti ile Venedik Cumhuriyeti arasında 25 Ocak 1479 tarihinde imzalanmış bir barış ve ticaret antlaşmasıdır. Osmanlıların Balkanlarda kazanmış oldukları topraklar Osmanlıları Venediklilerle komşu haline getirdi.
Osmanlı padişahı (1481-1512). Osmanlı padişahı (1444-1446, 1451-1481).
1463-1479 Osmanlı-Venedik Savaşı, Osmanlı Devleti ile Venedik Cumhuriyeti arasında 1463 ve 1479 yılları arasında Mora Yarımadası, Ege Denizi, Arnavutluk, Karadağ, Dalmaçya ve Veneto cephelerinde ve fasılalı olarak 16 yıl süren ve Osmanlıların kesin zaferiyle biten askerî mücadeledir.
1416 Osmanlı – Venedik Deniz Savaşı:
1416 senesinde gerçekleşen bu savaş, Osmanlı Devleti'nin ilk deniz savaşı olması açısından büyük önem taşımaktadır. 1. Mehmed önderliğinde ve Çalı Bey komutasında olan Osmanlı donanması bu savaşı kaybetmiştir.
Sapienza Deniz Muharebesi gerçekleşti. Svabya Savaşı gerçekleşti. İsviçreliler, Kutsal Roma Germen İmparatoru I. Maximilian'a karşı zafer kazandılar. İnebahtı Sancağı kuruldu.
İlgili 42 soru bulundu
Gürcü Seferi (1508), o zamanlar Trabzon valisi olan I. Selim'in önderliğinde Gürcistan'a yapılan seferdir. 1507'de Selim, Safevi ordusunu Erzincan'da başarıyla yendi . Ertesi yıl, 1508'de Gürcistan'a bir saldırı düzenledi. Batı Gürcistan'ı işgal edip ele geçirdi ve İmereti ile Guria'yı Osmanlı egemenliğine aldı.
1416 yılı Osmanlıların ilk deniz savaşına sahne oldu. 29 Mayıs 1416'da Venedikliler, Osmanlı gemilerine saldırınca Çalı bey komutasındaki Osmanlı donanmasıyla Venedik donanması arasında savaş yapıldı. Tecrübesiz ve zayıf olan Osmanlı donanması yenik düştü.
Müttefik donanması kalyon türü yüz yirmi sekiz gemisini kaybetti. Preveze Deniz Savaşı ile Hıristiyan Dünyası Akdeniz'deki hâkimiyetini kesin olarak kaybetti. Preveze, Hıristiyan Devletler için olduğu kadar Osmanlı Devleti denizciliği için de bir dönüm noktası oldu.
Osmanlı donanması kaç kez yakıldı diye merak ediyorsanız toplamda 4 kez bu olayın gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Osmanlı donanmasının yakılma nedenleri ve tarihleri yazımızın devamında.
Otlukbeli Muharebesi ya da Başkent Muharebesi, 11 Ağustos 1473 tarihinde Osmanlı padişahı II. Mehmed ile Akkoyunlu sultanı Uzun Hasan arasında yapılmış bir meydan muharebesidir. Kesin Osmanlı zaferi.
Uzun Hasan Karamanoğullarını desteklemek için 1472'de ordu göndererek önce Tokat'ı yağmaladı ve tahrip etti. Bu ordu daha sonra Karaman üzerine yürüdü. Otlukbeli Savaşının nedenlerinden bir diğeri Akkoyunlularla Avrupalı güçlerin Osmanlıya karşı ittifak arayışı içinde olmalarıdır.
Dördüncü Akçahisar Kuşatması, 1478 yılında Akçahisar'ın Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır. Kuşatma İskender Bey'in ölümünden 10 yıl sonra gerçekleşmiştir.
Kurucusu ve ilk padişah Osman Gazi iken son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin olmuştur. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Bizans İmparatorluğu'na son vermesiyle imparatorluk haline gelmiştir. Toplamda 36 padişah Osmanlı Devleti'ni yönetmiştir.
Bu manada genel ve uluslararası bir mahiyete sahip ilk kapitülasyon 1535 yılında Fransızlara verilmiştir.
Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi, Rus İmparatorluğu ile Yaş Antlaşması'nın imzalandığı 1792 yılından, saltanatın kaldırılarak devletin lağvedildiği 1922 yılına kadar sürer. Bu dönemde devlet en büyük toprak kayıplarını yaşamış ve Kurtuluş Savaşı sayesinde yalnızca Anadolu kurtarılabilmiştir.
Çeşme Deniz Muharebesi, 5-7 Temmuz 1770 tarihleri arasında Rus donanması ve Osmanlı Donanması arasında Çeşme Körfezi açıklarında yapılmıştır. 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir parçası olan bu çatışmanın sonucunda Osmanlı Donanması Ruslar tarafından tamamen yok edilmiştir. Osmanlı donanması tamamen yakıldı.
Muharebe, 20 Ekim 1827'de Navarin Limanı'nda demirli Osmanlı-Mısır gemilerine, müttefik Ingiliz, Fransız ve Rus filolarının hiçbir uyanı yapmadan âni bir saldırısı ile başlamıştı. Yaklaşık üç buçuk saat süren savaş sonunda limandaki hemen hemen bütün Osmanlı gemileri yakılarak yok edilmişti.
Sinop Baskını (30 Kasım 1853), Kırım Savaşı'nın önemli çarpışmalarından biri olan baskın. Bu baskında Rus Karadeniz donanması, Sinop'ta Osmanlı donanmasına ağır bir darbe indirdi.
Tarihteki en ölümcül savaş, toplam kümülatif ölüm sayısı bakımından, 1939'dan 1945'e kadar, 60-85 milyon ölüm ile II. Dünya Savaşı olmuştur. Ardından da 60 milyon civarındaki ölüm sayısı ile Moğol istilaları gelmektedir.
Ploşnik Savaşı, Topliça Nehri kıyısında bulunan " Ploşnik" diye bilinen yerde meydana gelmiştir. Ploşnik Bozgunu da denilen bu muhabereden Osmanlı Kuvvetleri büyük bir yenilgi alarak mağlup olmuşlardır. Bu bozgun Osmanlı Devleti'nin 1386 yılında ilk yenilgisi olarak da tarihe geçmiştir.
“Preveze Zaferi, Akdeniz'i bir Türk gölü haline getirmiştir”
Olaylar. Yemen Osmanlılarca fethedildi; Osmanlı Devleti'nde Yemen Eyaleti kuruldu.
İnebahtı Deniz Muharebesi (İspanyolca: Batalla de Lepanto, İtalyanca: Battaglia di Lepanto), 7 Ekim 1571 tarihinde Osmanlı Devleti ile Haçlı donanmaları arasında, Korint Kıstağı'nda, İnebahtı yakınlarında yapılan deniz muharebesidir.
Süleyman (Osmanlıca: سلطان سليمان اول Sultân Süleymân-ı Evvel, divan edebiyatındaki mahlasıyla Muhibbi; 6 Kasım 1494, Trabzon - 7 Eylül 1566, Zigetvar), Osmanlı İmparatorluğu'nun onuncu padişahı ve 89. İslam halifesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri