3065 sayılı Kanunun (16/1-c) maddesi, Gümrük Kanunundaki transit ve gümrük antrepo rejimleri ile serbest bölge ve geçici depolama hükümlerinin uygulandığı malları vergiden istisna etmiştir. Bu madde hükmü, malın tabi olduğu rejime göre uygulanan bir istisnayı düzenlemektedir.
KDV tutarı faturada mutlaka bulunması gereken bir ibare olduğundan KDV tutarı sıfır olan faturalar istisna kodu girilerek istisna faturası haline getiriliyor. İstisna kapsamında olmayıp herhangi başka bir nedenden dolayı KDV'siz satış yapıldığı durumda “istisna olmayan diğer” kodu seçilmeli.
Buna göre; yurt dışından satın alınan gümrük antreposundaki henüz millileştirilmemiş malların, Türkiye'de yerleşik bir firmaya teslimi Kanunun 16/1-c maddesi uyarınca KDV'den müstesnadır. KDV beyannamesin de KISMİ İSTİSNA KAPSAMINDA GİREN İŞLER Bölümünde 235.kod a yazılır.
Bu kod, GİB tarafından ihracat faturaları için tanımlanmış istisna kodudur. e-İhracat faturası oluştururken ticari alım-satım yapan firmalar 301 istisna kodunu seçmelidir. Fatura detaylarında e-Fatura tipi "ihracat faturası" olarak seçilmelidir.
Fatura ekranındaki girişi tamamladıktan sonra “Detaylar” kısmındaki KDV muafiyet kodu alanında da satırda seçtiğiniz aynı KDV muafiyet kodu olmalıdır. Eğer birden fazla satırda KDV'den muaf ürün varsa ve bu iki satırın muafiyet kodları birbirinden farklıysa “Detaylar" bölümündeki “350 Diğerleri” kodunu seçebilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
Yakıt Kapasitesi 80 lt. Şehir İçi Tüketim (100 km) 9.2 lt. Şehir Dışı Tüketim (100 km) 7.4 lt.
Toptan ya da perakende kitap satışlarında düzenlenecek elektronik faturalarda; e-fatura tipi olarak “İstisna”nın, seçilmesi, e-fatura istisna kodu olarak tam istisna kodları listesinden “350 – Diğerleri”nin işaretlenmesi gerekmektedir.
Dolayısıyla transit ticaret işlemleri 365 sayılı KDV Kanununun konusuna girmemektedir. Ancak KDV beyannamesinde “Kısmi İstisna Kapsamına Giren İşlemler” bölümünde 235 kodlu satırda beyan edilmelidir.
İhracat kayıtlı satışlar için kesilen faturalarda KDV dahil edilmez ve istisna faturası kodu kullanılır. Araçlar, Petrol Aramaları ve Teşvik Belgeli Yatırımlar: Bazı özel durumlarda, araç satışları, petrol aramaları veya teşvik belgeli yatırımlar gibi işlemlerde istisna uygulanabilir.
t'Muafiyet", vergi kanunlarının hü- kümlerine göre, mükellef olması gereken bazı kişiler ve kişi gruplarının bu kanun- larla vergi dışı bırakılmasıdır. "İstisna" ise, vergi kanunlarına göre vergilendirilmesi gereken vergi konularının aynı kanunlar uyarınca vergilendirilememesidir.
Düzenlenen bir faturanın içerisinde KDV oranı sıfır olan bir ürün varsa bu ürün faturadan istisna edilir. Bu uygulamaya istisna faturası denir. Bir kurum veya kuruluşa yapılacak olan fiyatlandırmada KDV değerinin yansıtılmamasını sağlayan istisna işlemi KDV uygulama tekniği baz alınarak yapılır.
İstisna fatura tipini, diğer fatura türlerinden ayıran özelliği, fatura tipini ''istisna'' olarak seçerek devam etmektir. Fatura bilgilerinde 0 KDV ile girilen ürün veya hizmetin GİB standartları etrafında belirlenen kodu girilerek açılan ekranda KDV muafiyet sebepleri ile ilgili bilgiler girilmelidir.
KDV MUAFİYET BELGESİ NASIL ALINIR? E-TUYS sistemi üzerinden oluşturulan ve düzenlenen Yatırım Teşvik Belgesi onaylandığında, firmanızın interaktif vergi dairesi üzerinden KDV İstisna Yazısı alınabilmektedir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 11-17. maddelerinde belirtilen KDV istisnası, kanunda belirtilen yatırım teşviğine sahip firmaların ödemek zorunda oldukları KDV tutarından muaf olmaları anlamına geliyor.
Kod Listeleri dokümanının İstisna Kodları Listesi'ne "351 İstisna Olmayan Diğer" kodu eklenmiş ve bu kod için; 1 no.lu kdv beyannamesinin doldurulmasına ilişkin açıklamalar ve işlem kodlari dışındaki, istisna olmayan ancak 0 KDV'li fatura oluşturulması gereken durumlarda kullanılacaktır.
Uluslararası taşımacılık faaliyetinden elde edilen 500.000,00 TL beyannamenin “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” bölümünde 311 Kod ile beyan edilecektir.
İhracat İstisna Kodu Nedir? İhracat istisna kodu 302 olarak belirlenmiştir.
Araç emisyon standardına sahip. Yakıt deposu hacmi 80 litre. Fabrika verilerine göre, şehir içi yakıt tüketimi 9.2 lt/100km, Şehir dışı yakıt tüketimi 7.4 lt/100km ve ortalama olarak da 8.1 lt/100km yakıt tüketiyor.
Fabrika verilerine göre, şehir içi yakıt tüketimi 9.2 lt/100km, Şehir dışı yakıt tüketimi 6.6 lt/100km ve ortalama olarak da 8.0 lt/100km yakıt tüketiyor.
İhraç kayıtlı faturada geçerli olan KDV muafiyet kodu 701'dir.
Vergi istisnasında vergilemeye objektif (verginin konusu) bir sınırlama getirilmektedir. Muafiyette ise sübjektif (mükellef) açısından sınırlama söz konusudur. Bu kapsamda, bbjektif vergi mükellefiyetinin sınırlandırılmasına istisna, sübjektif vergi mükellefiyetinin sınırlandırılmasına ise muafiyet denir.
İstisna Fatura Tipi' nde yer alan istisna kod listesine yeni 337 (Türk Akım Gaz Boru Hattı Projesine İlişkin Anlaşmanın (9/h) Maddesi Kapsamındaki Gaz Taşıma Hizmetleri) kodu eklenmiştir. Tevkifatlı Fatura Tipi'nde yer alan tevkifat kod listesinden 650 (DİĞERLERİ) kodu kaldırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri