Heksadesimal, matematik ve bilişim alanlarında kullanılan 16 tabanlı sayı sistemidir. Heksadesimal sayı sisteminde sayılar 16 farklı sembolle temsil edilir. 0-9 arasında semboller 0 ile 9 arasında sayıları, A-F arasındaki harfler ise 10 ile 15 arasındaki sayıları temsil eder.
Cevap. Onaltılık/Hexadecimal (16'lık) sayı sisteminde, amaç sayıları kısaltmaktır. Bazı insanlara saçma ve gereksiz gelse de bu sayı sistemi makine ve bilgisayar kodlamalarında kullanılıyor. 0-15 arasındaki sayılardan oluşur.
Desimal sayı sistemi normal sayma sayılardan oluşur. Günlük hayatımızda kullandığımız sayı sistemidir. On adet sayı bulunduğu için bu sayı sisteminin tabanı 10'dur.
Sekizli (Octal) gösterim, onaltılı sistemde olduğu gibi ikili sayıları temsil etmek için kullanılır. Sekizli sayılar 0'dan 7'ye kadar olan sembolleri kullanır ve bu nedenle 8 tabanına göre sayı sistemi denir.
Özetle. On altılık veya Hex , numaralandırma sistemi yaygın kolayca anlamak bizim için dört basamaklı bir kümeler halinde ikili sayıların büyük dizeleri azaltmak için bilgisayar ve dijital sistemlerde kullanılır.
İlgili 22 soru bulundu
Hexadecimal (Onaltılık) sayıları Decimal(Onlu) sayılara çevirmek için her sayı bulunduğu basamağın konum ağırlığı ile çarpılır. Bu çarpım sonuçları toplanarak sonuç elde edilir.
İşaretler. Babil sistemi, belirli bir basamağın değerinin hem basamağın kendisine hem de sayı içindeki konumuna bağlı olduğu bilinen ilk konumsal sayı sistemi olarak kabul edilir.
Onikilik sayı sistemi (duodesimal), taban olarak 12 sayısının kullanıldığı sistemdir. Onluk (desimal) sayı sistemindeki deste teriminin karşılığı bu sistemde düzinedir. Onluk sayma sisteminde 15 sayısının anlamı 1 deste ve 5 birim iken, onikilik sayı sisteminde anlamı 1 düzine ve 3 birimdir.
İkili sayı sistemi
* 8 bit'den oluşan sayılara "byte" adı verilir. * 2 byte'den oluşan sayılara "word" adı verilir (16 bit).
5 lik sayma sistemi demek; en büyük rakamı 4 olan bir sayma sistemidir. Yani dolayısıyla 5 lik sayma sisteminde yer alan rakamlar 4, 3, 2, 1, 0 olmak üzere beş tanedir.
Babil matematik sistemi seksagesimal (60 tabanında) bir sayı sistemiydi. Buradan dakikada 60 saniye, saatte 60 dakika ve bir daire içinde 360 derecelik modern günlük kullanımı elde ediyoruz. Babilliler matematikte iki nedenden dolayı büyük ilerlemeler kaydetmeyi başardılar.
İkili sayılar sayıların 2 tabanında yazılmasıyla elde edilir. Dolayısıyla tüm sayılar 0 ve 1 rakamları kullanılarak ifade edilirler.
Günümüzde 1 günü 24 saate, 1 saati 60 dakikaya, 1 dakikayı 60 saniyeye ya da 3600 saliseye bölmemiz veya çemberi 360° olarak ifade etmemiz 60 tabanlı sayı sistemine dayanıyor. Bu sayı sistemi hâlen denizcilik ve astronomide koordinat hesaplamalarında kullanılıyor.
Sümerler tarafından geliştirilen ve 60'lık sayı sistemi olarak bilinen bu sistemdeki ilk rakamsal gösterimler, sonraki dönemlerde çivi yazısı ile yazılan simgelere dönüşmüştü.
Günümüzde kullandığımız sayı sistemine Hint-Arap sayı sistemi diyoruz. Ondalık basamaklı sayı sistemi Hindistan'dan Arap yarımadasına oradan da İslam İmparatorluğu'nun genişlemesine paralel olarak Kuzey Afrika ve Endülüs üzerinden Avrupa'ya ulaşmıştır.
Detaylar. 16-bit için 216 (65.536) farklı olası değer vardır. İşaretsiz olduğunda, −32,768 (−1 × 215) ila 32,767 (215 -1) arasında olası değerlere sahipken işaretlendiğinde ise 0 ila 65,535 (216 -1) arasındadır.
Tam sayı saklama aralığı
32-bit bir kayıt 2 32 farklı değer saklayabilir. 32-bitte saklanabilecek tam sayı değer aralığı, kullanılan tam sayı gösterimine bağlıdır.
Bir pointer, başka bir değişkenin adresini gösteren bir değişkendir. Dolayısıyla, aynen öteki değişkenler için olduğu gibi, programda kullanılmadan önce bildirimlenmelidir. Bildirim için, pointer değişkenine istenilen bir ad verilebilir; ancak bu adın önüne * simgesi konulur.
Üçlü sayı sistemi (Ternary /ˈtɜːrnəri/), sayıların 3 tabanında yazılmasıyla elde edilir. Dolayısıyla tüm sayılar 0, 1 ve 2 rakamları kullanılarak ifade edilirler.
Düzine, 12'li gruplara verilen isimdir. 1 Düzine içerisinde 12 adet eleman bulunur.
Bu sayı sistemi, her yerde kullanılan bilgisayar işlemci talimatları gibi verileri yazmak için kullanılan tüm ikili kodların temelidir. Binary (İkili) Sayı sisteminin tabanı 2' dir. Ve bu sistemde sadece “0” ve “1” rakamları kullanılmaktadır.
Sumerliler 60 ve 60'ın katlarıyla iş görürlerdi. Sumerliler 60 sayısını seçmiştir; çünkü bölen sayısı fazladır. Ayrıca 60 ve 12 sayısı onlar için kutsaldı. Sümerliler 12 sayısını “Tanrının bahşettiğine” inanırlar ve “Gök'ten indirilen bilgi olan matematiğin” anahtar sayılarından biri olarak nitelerlerdi.
Kabın üstüne, madalyonların tür ve sayısını işaretleyen Sümerler ilk “rakamları” geliştirmeye başladı.
Dijital eletronikte dört çeşit sayı sistemi kullanılmaktadır. Bunlar : a) Desimal (onlu) Sayı Sistemi b) Binary (ikili) Sayı Sistemi c) Oktal (sekizli)Sayı Sistemi d) Hexadesimal (onaltılı) Sayı Sistemi 1 Page 3 Onluk Sayı Sistemi • Günlük yaşantımızda kullandığımız sayı sistemi ondalık (decimal) sayı sistemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri