Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Özbekistan'ın Semerkant şehrinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Sağlık Bakanları Toplantısı'nın açılışında konuştu.
20 Ağustos 2023 Pazar günü meydana gelen son depremler Kandilli Rasathanesi ile AFAD tarafından paylaşıldı. İki kurumun aktardığı verilere göre bazı bölgelerde peş peşe depremler gerçekleşti. Kahramanmaraş'ta ise şiddeti 4'ü aşan deprem meydana geldi.
Dr. Ahmet Ercan, "Kuzey kolu kırması için gereken 6 milyarlık giga tonluk gücü toplamadan deprem yapamaz" dedi. Ercan, olası yeni bir İstanbul depreminin ise 2045 yılından önce gerçekleşmesinin beklenmediğini belirtti. Buna göre olası yeni bir İstanbul depreminin ise 2045 yılından önce gerçekleşmesi öngörülmektedir.
İşte uzmanların görüşüyle sorunun cevabı. Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak? İstanbul deprem tarihine bakıldığı zaman son 500 yılda 2 büyük deprem göze çarpıyor. 1509 ve 1766 İstanbul depremleri en yıkıcı felaketler olarak kayıtlara geçerken en son yaşanan büyük deprem ise 1999 yılında yaşandı.
Deprem ile ilgili son dakika haberleri 17 Ağustos 2023 Perşembe günü de yakından takip ediliyor. Bulundukları yerde sarsıntı hisseden vatandaşlar deprem haberlerini arama motorlarında sorguluyorlar. Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamaya göre Kahramanmaraş 3.6 şiddetinde deprem ile sallandı.
İlgili 23 soru bulundu
Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir.
Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 3.7 olarak duyurdu. Deprem Gaziantep, Adıyaman gibi çevre illerden de hissedildi. Korkutan deprem sonrası vatandaşlar Kahramanmaraş'ta deprem mi oldu? En son nerede deprem oldu?
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremin 2023'te değil, 2030-2040 yılları arasında olabileceğini ve büyüklüğünün 6.5-7 arasında olabileceğini belirtiyor.
6 Şubat 2023 saat 04.17 kayıtlara 'asrın felaketi' olarak geçti... - Son Dakika Haberleri.
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Dr. Naci Görür 17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümünde olası Marmara depremi hakkında açıklamalarda bulundu. Periyodun sonlarına gelindiğini belirten Naci Görür, "Marmara'da 7 ve üzerinde bir depremin olma olasılığının yüzde 64 olduğu bulundu. Bütün dünyada büyük ölçüde bunu kabul etti." ifadelerini kullandı.
Dr. Naci Görür, olası İstanbul depremi için kaos uyarısında bulundu. 17 Ağustos depreminin ardından yapılan araştırmayı hatırlatan Görür, "Bilim insanları 99 depremlerinden sonra her an olmak kaydıyla Marmara'da 7 ve üzerinde bir depremin olma olasılığının yüzde 64 olduğunu buldular." dedi.
Büyüklüğü ve konumu. Deprem, 17 Ağustos 1999'da, saat 03.02'de, 40,70 kuzey enlemi ile 29,91 doğu boylamının tarif ettiği bölgede, İzmit'in 11 kilometre güneydoğusunda meydana gelmiştir.
1 ve 2 büyüklüğünde depremler: Bu büyüklükteki depremleri insanlar hissetmezler sadece ölçüm için geliştirilen cihazlar kaydebilir.
7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur.
Bir deprem ülkesi olan Türkiye'de, AFAD verilerine göre, her yıl irili ufaklı 22-24 bin arasında deprem oluyor.
Deprem, Türkiye saatiyle 04.17'de (UTC 01.17) Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu'na göre 7,8 Mw büyüklüğünde gerçekleşti. Deprem odağı, Kahramanmaraş il merkezinin 40 km güneydoğusunda, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi'nin 38 km güneybatısında ve Gaziantep il merkezinin 34 km batısında yer alır.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) açıklamasına göre 04:17'de merkez üssü Kahramanmaraş-Pazarcık olan 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 04.26'da Gaziantep-Nurdağı'nda 6,4, saat 04.36'da ise Gaziantep-İslahiye'de 6,5 büyüklüğünde depremler yaşandı.
Önümüzdeki senelerde yüksek bir ihtimalle Marmara depremini bekleyebiliriz. Bununla ilgili olarak bir tahminde bulunan ABD'li jeofizikçi Dr. Tom Parsons Marmara'da 2024 yılına kadar yüzde 50 ihtimalle büyük bir deprem olacağını belirlemiştir. 2034 yılına kadar ise ihtimal daha da artmakta ve yüzde 62'lere çıkmaktadır.
2023 Deprem Bekleniyor Mu? 2023 yılı için Kuzey Anadolu Fayı üzerinde herhangi bir hareketlilik gözükmüyor. Depremlerin önceden tahmini mümkün olmadığı için, bu yıl için de deprem beklentisine yönelik bir şey söylemek imkansız.
AFAD depremin büyüklüğünü 4.6 olarak açıkladı. Deprem Adana başta olmak üzere çevre illerde de hissedildi.
Türkiye'de meydana gelen en şiddetli depremler arasında yer alan 17 Ağustos depremi sonucu binlerce vatandaş hayatını kaybetti. Depremin şiddeti 7.8 olarak ölçülürken tüm Marmara Bölgesi'nde, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi.
10 büyüklüğünde bir deprem olduğunda şiddeti muhtemelen 10-11 ve 12 olacaktır. şiddet 10 çok yıkıcı — pek çok bina yıkılır. iyi yapılmamış ahşap karkas, betonarme yapılarda çok ağır hasar ya da kırılma başlangıcı görülür. baraj ve bentlerde önemli hasar gözlenir. yeryüzünde büyük çatlaklar ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri