17 numarası İtalyan kültüründe uğursuz kabul edilmesinin sebebi de biraz paranoyakça.17 sayısının Roma rakamlarıyla yazılışı XVII şeklindedir. Neden böyle bir şey yaptıklarını çözemesek de bu rakamlarla biraz oynayıp “VIXI” anagramını elde etmişlerdir.
Avrupalılar'da uğursuzluk getirdiğine inanılan bir sembol de 17 rakamı. Akdeniz ülkelerinde ve özellikle İtalya'da 17 numaralı hane veya kapı numarası bulunmaz. Uçaklarda, otobüslerde 17 nolu koltuk bulunmaz. 17 rakamının uğursuzluğu Romalılar zamanından kalma.
13 sayısının uğursuzluğunun, asal sayı olmasından geldiğine inananlar da var. 12 sayısı birçok sayıya bölünürken, özellikle paranın olmadığı dönemlerde 13 parçalık bir malı pay etmek her zaman sorunlara ve kanlı kavgalara yol açınca bu sayı, uğursuz olarak ilan edilmiş.
Paylaşım daha önce çeşitli tarihlerde sosyal medyada birçok kez gündeme gelmiş. 13 Sayısı Neden Uğursuz Sayılır? Söz konusu paylaşım, 13 sayısının uğursuz sayılma sebebini Hz. Muhammed'in doğum yılının, İstanbul'un fethinin ve Türklerin Müslüman olduğu senelerin rakamlarının toplamının 13 etmesi olduğunu iddia etmiş.
Roma Rakamları İle XVII Rakamının Karşılığı
Roma rakamları hakkında bazı kurallar vardır. "XVII" sayısındaki X = 10, V=5, I = 1 rakamlarını gösterir. Bu durumda XVII = 17 sayısıdır.
İlgili 33 soru bulundu
diğer kültürlerin aksine italyan kültüründe 13 sayısı şanslı sayılırken, 17 sayısının son derece şanssız olduğu düşünülür. nedenine gelince ; romen rakamı ile 17 sayısı xvıı olarak yazılır. bu sembollerin yerleri değiştirildiğinde “vixi “kelimesi oluşur . bu kelime latincede “yaşadım” anlamına gelir.
İtalya'da uğursuz olarak görülen sayı 17'dir.
Uzak Doğu'nun uğursuzu: 4
Japonya, Kore, Çin ve Tayvan'da uğursuz kabul edilen başlıca sayı 4'tür. Bunun sebebi ise, dil olarak birbirine yakın olan bu kültürlerde 4 sayısının okunuşunun, "ölüm" kelimesinin okunuşuyla oldukça benzer olmasıdır...
Çin ve tarihi olarak Çin kültüründen etkilenen Japonya, Kore gibi ülkelerde 4 rakamı uğursuz kabul ediliyor. Bunun temel nedeni Çin'in Mandarin lehçesinde 4 sayısının telafuzu olan “si”nin aynı zamanda “ölüm” kelimesi ile aynı anlama gelmesidir.
Özellikle Çin kültüründe bayram günlerinde veya ailenin birinin hasta olduğu günlerde 4 rakamını hatırlatacak olayların gerçekleştirmekten kaçınılmalıdır. Aynı şekilde 14, 24, gibi içinde 4 rakamı içeren başka sayılardan da uzak durulur.
“Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u bir 'Salı' günü fetheylemiştir. Ondan sonra Rumlarca matem günü sayılmış olan salı günü zamanla matemlik mahiyetini kaybede kaybede 'uğursuz' bir gün olarak hurafelere geçmiştir.
13 sayısının birçok farklı yapıyı temsil ettiğini söylemek mümkündür. Gelenek, örgütlenme, motivasyon, tutku, sıkı çalışma ve yargı 13 sayısının birleşik gücünde ortaya çıkar. Bu sayı ile bağlantılı kişiler yüksek idare yeteneğine sahiptir. Ayrıca manevi farkındalığa ulaşmak için birçok farklı teste tabi tutulurlar.
latincede ben ölüyüm anlamına gelirmiş.
İtalya'da bu sayı uğursuz olarak kabul edilmektedir. Bunun nedeni ise 17 sayısının romen rakamı ile yazıldığı (XVII) zaman bu sayıları karıştırınca (VIXI) "hayatım bitiyor" anlamına gelmesinden kaynaklanmaktadır.
Roma Rakamları İle XVIII Rakamının Karşılığı
Roma rakam sisteminde X = 10, V = 5, I = 1 rakamlarının karşılığıdır. Yan yana yazılan Roma rakamları da soldan sağa doğru okunur. Bu durumda XVIII = 18'dir.
Yüzyıl adlarında: XIX. yüzyıl gibi.
Japonlara göre 4 sayısı uğursuz bir sayıdır. Bunun en büyük nedeni 4 sayısının Japonca'da ölüm sözcüğünün teleffuzuna oldukça benzemesidir.
Dört : Dört numaranın sembolik anlamı istikrara değinir ve her şeyin belli bir temele dayanan doğasına başvurur. Dört mevsim, dört istikamet, dört elementi dikkate alır, tüm bu çok şaşırtıcı şekilde güçlü özellikler Dört`ün güzel kare paketinde yer alırlar. Dört, güvenilirlik, sakinlik, ve evi temsil eder.
Birçok toplumda ve inanışta 13 sayısı uğursuzluğu ile ilgili hikayeler vardır. Bu tür hikayeler çoğunlukla Hristiyanlıkta bulunmaktadır. Bunun dışında Meksika'da, Keltik ve Germen toplumlarında ise 13 sayısı uğuruna inanılır.
Büyük bir güce sahip olan 13 rakamı, önemli ve güçlü bir sembolizm olarak değerlendirilir. Bu bağlamda 1 ve 3 rakamının bir araya gelmesi doğrultusunda birleşik enerjiyi anlatan bir yapısı bulunur. Böylece tutku ve motivasyonu gösteren bir etkisi bulunduğunu söylemek gerekir.
Gerçekten de Hristiyanlar salı gününü uğursuz, pazar günü de çalışmayı günah sayarlar. Yahudiler ise cumartesi günü çalışmazlar. Hâlbuki İslam dininde, sadece istirahat ve ibadet saatleri dışında devamlı olarak çalışmak tavsiye edilmiştir. Buna rağmen çalışmaktan en çok kaçar hale de biz gelmişiz.
1700'lü yıllardan da sonra olduğunu bilmekteyiz. Kısaca net bir tarih bilmemekle beraber Roma Rakamlarının bulunmuş olduğu tarih yaklaşık olarak 2600 yıllık bir süreçtir. Günümüzde hala kullanılmaktadır.
17 sayısı: Çoğu İtalyan 17 sayısını uğursuz kabul eder çünkü 17 sayısının Roma rakamları ile yazılmış hali Latince'de “öldüm” kelimesinin bir anagramıdır.
6 rakamı sembolü VI şeklindedir. 7 Rakamı VII şeklindedir. 8 rakamı VIII şeklindedir. 9 rakamı IX şeklindedir.
Veni vidi vici cümlesi, Latince kökenli bir ifade biçimidir ve Türkçe karşılığı ise; ''Geldim, gördüm, yendim'' anlamına tekabül etmektedir. Geldim, gördüm, yendim yahut Veni vidi vici özdeyişi, mutlak, kesin ve hızlı gerçekleşen bir zafere atıf yapmak amacı ile kullanılmaktadır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri