anı - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi an- fiilinden Yeni Türkçe +I(g) ekiyle türetilmiştir.
Anı bir yazarın, yaşadığı olayları sanat değeri taşıyan bir şekilde anlattığı yazı türüdür. diğerlerinden farklıdır bence anı diğerleri fiil köklü çünkü ama cevapta yaşadığı diyor .
Hatır kelimesinden türetilen hatıra, kişinin hafızasında canlı tuttuğu ve sık sık anımsadığı şey demektir. Bir kişiye bir günün ya da olayın anısına verilen hediyelere de hatıra denir. Bu kelime birçok tamlamada ve birleşik isimde de kullanılır.
anla- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe (yalnızca Oğuzca) aŋla- “ayırt etmek, idrak etmek, hatırlamak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe aŋ “ayrım” sözcüğünden Eski Türkçe +lA- ekiyle türetilmiştir.
ilgi - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe il- “yanına varma, tutma” fiilinden Yeni Türkçe +gU ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için il- maddesine bakınız. Arapça kökenli alaka "asılma, ilgili olma" sözcüğünden serbest çağrışım yoluyla türetildiği açıktır.
İlgili 21 soru bulundu
Kökler varlık, kavram ve hareketleri hiçbir zamana, mekana, şahsa, tarza bağlamadan tek tek ve yalın olarak ifade eden dil birlikleridir. Kökler anlamları bakımından ikiye ayrılırlar. Varlık ve kavramları karşılayan köklere isim kökleri, hareketleri karşılayan köklere fiil kökleri denir.
uyku - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi uyu- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için uyu- maddesine bakınız. uykuluk: Kuzunun gırtlağında bir irice bez.
Telefon sözcüğü Eski Yunanca Telos “Uzak” ve Phone “Ses” sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuştur. Türkçeye Fransızca telephone'den geçmiştir.
eser - Nişanyan Sözlük. Arapça As̠r kökünden gelen as̠ar أثر “1. ayak izi, iz, 2. sanat eseri” sözcüğünden alıntıdır.
soğuk - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe soġık “soğuk” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe soġı- fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
anı - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi an- fiilinden Yeni Türkçe +I(g) ekiyle türetilmiştir.
Bu sözcük Eski Türkçe tur- fiilinden Eski Türkçe +Im ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için dur- maddesine bakınız. Türkiye Türkçesi kullanımdan düşmüş bir sözcük iken Dil Devrimi döneminde canlandırılmıştır.
Köken. Er "yiğit" + dem "+lik" anlamında gündem, birdem, vb. sözcüklerde bulunan Eski Türkçe ek.
Yaşanmış, bitmiş olayların üzerinden uzunca bir zaman geçtikten sonra yazılan yazı türleridir. Günlük ise içinde bulunulan zamana yöneliktir. Anı da günlük gibi bir kişinin başından geçen gerçek yaşantılardan kaynaklanan yazı türüdür. Günlük yaşanırken anı ise yaşandıktan sonra yazılır.
Diğer adı ile hatıra olan anının toplum hayatında da özel bir yeri bulunmaktadır. Anı Nedir? Anı toplum tarafından tanınan kişilerin tanık oldukları bazı olay ve durumları daha sonra kendi izlenimleri ile anlattıkları yazı türüne denilmektedir.
Anı edebi türünde şiir tarzı bir yazıma yer verilmez. Anı da tıpkı roman veya hikâye gibi düz yazı olarak yazılır. Anı yazımı edebiyatta yaygın olarak kullanılan bir yazı türüdür. Türk edebiyatında olduğu gibi batı edebiyatında da birçok öne çıkan anı yazısı vardır.
kaygı - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kadġu “tasa, üzüntü” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kad- “dönmek, ilgilenmek” fiilinden Eski Türkçe +gU ekiyle türetilmiştir.
Efe sözcüğünün kökeni hakkında değişik teoriler vardır. Bir teoriye göre Yunanca kökenli olduğu Bir diğer teori ise kelimenin "büyük kardeş" anlamına gelen bir Türkçe sözcük olan "Eke"den gelmiş olabileceği düşüncesidir.
Kitap sözcüğü Arapça bir sözcüktür. Aslı ketebe'den (yazmak) gelen kitab'dır (yazılı olan, yazılan). Türkçesi ise 'bitig' diğer yazılışlarıyla 'bitik' ya da 'betik'tir.
İnternet, İnter (arasında) ve net (ağ) kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Bu da “Ağlar arasında” anlamına geliyor. İnternet tüm kısıtlama ve sınırlardan bağımsız, merkezi kontrol dışında işlev gösteren ve bilgisayarların bir ağ dâhilinde birbiri ile bağlantıda olmasını sağlayan bir iletişim ağı olarak nitelendirilir.
Etimoloji. 1985 yılında kullanılmaya başlayan İngilizce internet kelimesi, "kendi aralarında bağlantılı ağlar" anlamına gelen Interconnected Networks teriminin kısaltmasıdır. Ön ek olan inter-, İngilizcede arasında ve karşılıklı anlamlarına gelir. Net kelimesi ise ağ anlamına gelir.
Güven ismi, Türkçe kökenli bir isim olup, güvenilirlik, emniyet ve sağlamlık anlamlarına gelmektedir.
olay - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi ol- fiilinden Yeni Türkçe +(g)Ay ekiyle türetilmiştir.
gündüz - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe küntüz “öğle vakti, gündüz” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kün “gün” ve Eski Türkçe tüz “düz” sözcüğünlerinin bileşiği olabilir; ancak bu kesin değildir.
akşam - Nişanyan Sözlük. Soğdca χşām “akşam, akşam yemeği” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Avestaca χşapn veya xşaf- “gece” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Sanskritçe śyāma श्याम “kara, karanlık” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri