9 Ağustos 1912 Şarköy-Mürefte depremi, Perşembeyi Cumaya bağlayan gece saat 01.29'da gerçekleşmiştir. Deprem 7,3 büyüklüğünde olup yaklaşık 50 saniye kadar sürmüştür.
Mürefte-Şarköy Depremi olarak anılan 1912 Depremi Perşembeyi Cumaya bağlayan gece yarısının hemen arkasında olmuş, 2800 den fazla ölü, 7000 civarında yaralı bırakmış, Biga ve Trakya'da 300 yakın köyü etkilemiştir.
9 Ağustos 1912 Mürefte-Şarköy depremi (MS 7.4), Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) boyunca meydana gelmiştir. Son yıllardaki yerbilim çalışmaları, deprem fay kırılmasının daha önce sanıldığı gibi sadece Ganos Fay Segmentini değil, aynı zamanda Marmara Denizi'nin Orta Havzasına kadar uzandığını ortaya koymuştur.
Marmara Denizi üzerinden ile ulaşan Kuzey Anadolu Fay Hattı, Şarköy' bağlı Gaziköy ve Gölcük Mahallelerinden geçmektedir.
Türkiye'nin deprem açısından en güvenli illerinin Kırklareli ile Edirne ve Tekirdağ'ın kuzey bölgeleridir. Trakya'da deprem açısından en güvensiz ve imara açılmaması gereken bölgelerin Ergene çukuru, Marmara Ereğlisi, Mürefte ve Şarköy kıyılarının yapılaşmaya açılmaması gerekiyor.
İlgili 33 soru bulundu
KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur.
1912 Mürefte depremi, 9 Ağustos 1912'de Tekirdağ ilinin Şarköy ilçesinin Mürefte beldesinde 7,3 MS büyüklüğünde gece 3 sularında meydana gelen deprem. Depremde 216 kişi yaşamını yitirmiş, 466 kişi yaralanmış ve 450 bina hasar görmüştür.
Sonra beş yıl gecikmeyle 1999 depremi gümbür gümbür geldi ve 17 bin 800 kişiyi kaybettik. 7.5 büyüklüğündeki bu depremde boşalan enerji 130 atom bombasının gücüne eş değerdeydi.”
'Küçük Kıyamet' olarak adlandırılan ve 23 Nisan 1766 tarihinde Marmara Denizi'nde meydana gelen deprem Çorlu ile Büyükçekmece'yi neredeyse yerle bir etmiş. Deprem bir doğa olayıdır ve sonuçta insan kaynaklı olarak tehlike arz eder. Deprem zararlarının büyük boyutlarda olmasının sebebi de maalesef ki insandır.
En büyüğü 11 şiddetinde. 12'de yeryüzü şekil değiştiriyor, yer çekimi devre dışı kalıyor." dedi. Türkiye'nin depremler konusunda sıklıkla karşılaştırıldığı Japonya'daki fayların farklı özelliklerinin bulunduğuna işaret eden Sözbilir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Japonya'da daha az yıkım olur.
Marmara Denizi'nde, Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi açıklarında 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntının ardından ilk belirlemelere göre, olumsuz bir duruma rastlanmadı.
26 ARALIK 1939 ERZİNCAN DEPREMİ
Bunlardan en şiddetlisi, 26 Aralık 1939'da Erzincan'da meydana geldi. 7,8 büyüklüğündeki depremde 33 bin kişi yaşamını yitirdi.
Kuzey Anadolu Fay hattının Marmara Denizi içerisinden geçen uzantısının Ganoz kısmında meydana gelen 9 Ağustos depremi, başta Mürefte, Şarköy, Tekirdağ, Gelibolu, Çanakkale, İstanbul, Çorlu, Çatalca, Limni Adası olmak üzere, Balıkesir, İzmir, İzmit, Romanya, Yunanistan ve Fransa'ya kadar çok geniş bir alanda etkili ...
En son 1912 yılında kırılan ve bölgede büyük yıkımlara neden olan faya tekrar gözler çevrildi. Son büyük hareketinde 7.3 büyüklüğünde depreme yol açan ve 2800'den fazla kişinin ölümüne sebep olan Ganos fayı için verileri derledik.
Doğu Türkiye'de Van kentinin 90 km kuzeydoğusundaki Çaldıran (şekil 1) ve dolayında 24 Kasım 1976 Çarşam- ba günü, Kandilli gözlemevinin değer- lendirmesine göre 7,6 büyüklüğünde bir deprem olmuştur. Deprem, Türkiye sa- ati ile 14.30'da meydana gelmiş, çok büyük can ve mal kaybına yol açmış- tır.
Marmara'da 160 km uzunluğundaki bir fay uzunluğudur. Beklediğimiz deprem öncelikle Kumburgaz Fayı'nda olacak. Depremden İstanbul'dan Tekirdağ'a kadar o bölgeler etkilenir.
Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) ise depremin büyüklüğünü 7,8 Mw (± 0,4) olarak kaydetti. Sarsıntı sonucunda resmî sayılara göre 32 bin 968 kişi yaşamını yitirdi, 100 binden fazla kişi ise yaralandı.
1998 Adana-Ceyhan depremi veya 1998 Adana depremi, yaklaşık 6,3 büyüklüğünde depremdir. Deprem, 27 Haziran 1998 tarihinde yerel saatle 16.55'te Çukurova olarak bilinen Türkiye'nin güney bölgesini vurdu.
17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi; Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce'de yıkıma neden oldu.
TEKİRDAĞ KAÇINCI DEPREM BÖLGESİ? Çorlu ise ikinci derece deprem bölgesi.
Deprem Bozcaada, Selanik, İzmir ve güney Balkanlarda da hissedilmiştir. 1766 İstanbul depremi, yüzey dalgası büyüklük ölçeğine göre tahmini büyüklüğü 7.1 olan güçlü bir depremdir.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Fay normalde yapışıktır, 300 sene üzerine birikir ve kırılır ama fayın bu kısmı halen yüzeyde kaymaya devam ediyor. 1939-1942 depremi var, bunlarda böyle bir şey söz konusu değil. Dengeleme filan bitmiş, fay kitlenmiş ama burada halen kayıyor, yılda 2 santime yakın neredeyse kayıyor.
Bu kuşak Gelibolu, Marmara Denizi'nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit vadisi ile Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçen bir hat şeklinde uzanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri