Deprem. 5 Mayıs 1986 tarihinde yerel saatle 06.35'te merkez üssü Malatya'nın Doğanşehir ilçesine yakın bir yerde 6,1 Mw büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremden sonra yaşanan artçı depremler genelde küçüktü ancak hemen 1 ay sonra 6 Haziran'da 5,8 Mw büyüklüğünde bir artçı gerçekleşti.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde büyük kayıp yaşayan Malatya, bundan 130 yıl önce, 1893 yılında yine bir Şubat ayında, tarihçilerin büyüklüğünü 7.1, şiddetini de 10 olarak yazdığı büyük bir deprem yaşamıştı.
İnsan kaybı bulunmamaktadır. Diyarbakır'dan felaketzedelere yirmi bin kuruş yardım gönderilmiştir. Resmi bir rapora göre Malatya depreminde 885 kişi ölmüştür. Bunlardan 131'i Malatya merkezde, kalanlar ise Hısnımansur (Adıyaman), Behesni, Kahta, Akçadağ ve köylerinde vefat etmiş ayrıca 164 kişi de yaralanmıştır.
AFAD'ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde saat 03.48'de 3,6 büyüklüğünde sarsıntı oldu. Deprem, yerin 6,46 kilometre derinliğinde kaydedildi.
Deprem. 5 Mayıs 1986 tarihinde yerel saatle 06.35'te merkez üssü Malatya'nın Doğanşehir ilçesine yakın bir yerde 6,1 Mw büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremden sonra yaşanan artçı depremler genelde küçüktü ancak hemen 1 ay sonra 6 Haziran'da 5,8 Mw büyüklüğünde bir artçı gerçekleşti.
İlgili 27 soru bulundu
AFAD'dan yapılan açıklamada, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde saat 20.48'de gerçekleşen depremin 5,3 büyüklüğünde olduğu belirtildi. Depremin yerin 7 km derinliğinde yaşandığı belirtilirken sarsıntı sonrası vatandaşlar panik içerisinde sokaklara koştu.
Deprem en az 885 kişinin hayatını kaybetmesine ve 164 kişinin yaralanmasına neden olmuştur. En fazla can kaybı Malatya sancak merkezi ve köylerinde yaşanmıştır.
Bir de Malatya fayı var, Malatya'nın batısında. Bir de Pülümür'den giden Ovacık fayımız var. Bu fayların hepsi aktif faylar.
Malatya sancak merkezinde oluşturulan Komisyon-ı Mahsus aracılığıyla fakir afetzedelerin beslenme ve barınma ihtiyaçları giderilmiş, ayrıca kalıcı barınakların yapılması için paralar dağıtılmıştır.
Antakya ve çevresinde yaklaşık 260.000 kişinin ölümüne sebebiyet verdiği düşünülen ve çok ciddi maddi hasara neden olan deprem, günümüzde Türkiye coğrafyası sınırları içerisinde en çok can kaybına sebep olan deprem olarak kayıtlara geçmiştir.
Aletsel Dönemde (1900 yılından itibaren) bölgede meydana gelmiş etkili depremler 1964 yılı M= 6.0 Sincik-Adıyaman, 1986 yılı M=5.6 ve M=5.8 Doğanşehir (Malatya), 2004 yılı M=5.9 Sivrice-Elazığ ve 2007 yılı M= 5.9 Çüngüş-Diyarbakır depremleridir.
Haber Merkezi – Malatya'da meydana gelen 2 depremle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, “AFAD'ın Battalgazi olarak verdiği yerlerin doğru olmadığı kanaatindeyim. Bu depremlerin 6 Şubat depremlerinin artçısı olarak kabul edebiliriz” dedi.
Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 09.28'de merkez üssü Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi olan 4,3 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin yerin 6,96 kilometre derinliğinde olduğu belirlendi.
Bu neotektonik bölgelerden birisi de Malatya-O- vacık Fay Zonu'nu içerisinde bulunduran Orta Anadolu Ova Bölgesidir. Erzincan çek-ayır havzasının doğusundan ayrılan sol yönlü doğrultu atımlı Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun top- lam uzunluğu 240km. dir.
Sol yanal atımlı Malatya Fayı da bu fayların yakın batısında kuzeye uzanıyor kırılabilir, aktif fay. Ovacık Fayı var, o da yıkıcı deprem üretebilir. O bölgede Erzincan ve Karlıova arasında kırılmaya yüz tutmuş başka fay var. Yedisu Fayı, Elâzığ Malatya ve Bingöl'ü etkiyebilir.
Öğüt, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; "Sevgili malatyalılar. Malatya 6 şubatta çardak-nurhak-çöşnük fay parçaları ve akçadağ segmentinin bir kısmı kırılıp 7,6 büyüklüğünde depremin oluşması sonucunda ana depremini yaşamıştır.
1894 İstanbul depremi, 10 Temmuz 1894'te Marmara Denizi'nde, saat 12:24'te, İzmit Çınarcık havzasında veya İzmit Körfezi'nde meydana geldi. Deprem yüzey dalgasının 7.0 tahmini büyüklüğünü vardı. İzmit Körfezi çevresinde Yalova, Sapanca ve Adapazarı ve İstanbul'da tahminen 1349 kişi öldü.
Malatya deprem bölgesi olarak kabul edilen ve 2. derece risk gözetilen şehirler arasında yer alıyor. Malatya deprem hususunda bu anlamda en çok tehlike arz eden ilk grubun altında yer alsa da aslında bu durum bile azımsanacak bir görünüm değil.
Bu deprem Malatya tarihinde, kayıtlara geçen depremler arasında en büyüğüdür. Deprem, Malatya ile birlikte buraya tâbi Besni, Hısnımansur (Adıyaman), Akçadağ, Kâhta kazalarıyla Hekimhan nahiyesini içine alan 220 km uzunluğunda 120 km genişliğinde bir sahayı etkisi altına almıştı.
Malatya'yı olası deprem açısından etkileyebilecek üç büyük fay söz konusudur. Birincisi Doğu Anadolu Fay hattı. İkincisi Sürgü'den Akçadağ'ın kenarından Ovacık'a kadar giden Malatya-Ovacık Fay hattı. Üçüncüsü ise Çöşnük Fayıdır.
"YAKLAŞIK 10-15 SANİYE ŞİDDETLİ BİR ŞEKİLDE SÜRDÜ"
AFAD tarafından yapılan açıklamada depremlerin ardından olumsuz bir ihbar gelmediği bildirildi.
Japonya'nın doğu kıyılarının açıklarında meydana gelen 7.3 şiddetindeki depremin ardından Miyagi bölgesini vuran bir metre yüksekliğinde tsunami oluştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri