<< Ulusal egemenlik anlayışını benimsemiştir. << Anayasa Yeni Türk Devleti'nin hukuki yönden kuruluşunu meşrulaştırmıştır. << Anayasa TBMM'nin de varlığını hukuki yönden belgelemiştir. << Mevcut anayasa ihtilal özelliği taşımasına rağmen, demokratik esasları benimsemiş olması sebebiyle önemli bir niteliğe sahiptir.
1921 Anayasası birçok alanda herhangi bir kanun ve hüküm içermediğinden çerçeve anayasa olarak kabul edilir. Kısa bir anayasadır ve 23 maddeden oluşur. Türkiye'nin ilk temel anayasası olarak bilinir. Aynı zamanda meclisin üstünlüğünden bahseder.
Cumhuriyetin İlânı
Bu Kanun, bir anayasa değişikliği kanunudur. Kanun, 1921 Teşkilât-ı Esasîye Kanununun 1'inci maddesini söyle değiştiriyordu: “Hâkimiyet, bilâkaydü şart Milletindir. İdare usûlü halkın mukadderatını bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına müstenittir.
Teşkilat-ı Esasiye Kanunu (1921 Anayasası)
Birinci Meclis kuvvetler birliği ilkesinin esas alındığı bir dönemi başlatmıştır.
İlgili 22 soru bulundu
1921 VE 1924 ANAYASASI ORTAK ÖZELLİKLERİ
1921 ve 1924 anayasalarının en önemli özellikleri arasında egemenlik hakkının kimde olduğu bulunur. Her iki anayasa da egemenliği millete vermiştir. Aynı zamanda her iki anayasa da meclis üstünlüğü üzerinde durmuştur.
1924 Anayasası yargı yetkisini bağımsız mahkemelere vermiştir. Anayasa yargı organlarının verdiği kararların, Türkiye Büyük Millet Meclisi ile İcra Vekilleri Heyeti'nce değiştirilemeyeceğini ve yerine getirilmesine mani olunamayacağını hüküm altına alarak, yargı kararlarına hem teminat hem de bağımsızlık getirmiştir.
Olağanüstü şartlar altında kurulan TBMM bir yandan Kurtuluş Savaşı verirken, anayasal düzeni değiştirmiştir. Uygulandığı süre ve içerik açısından kısa olan bir geçiş anayasası niteliğindeki 1921 anayasası ile millet egemenliği kabul edilmiş, büyük bir değişim gerçekleştirilmiştir.
Teşkilatı Esasiye ya da 1921 anayasası çerçeve niteliğinde hazırlanmış olan bir anayasa olarak ifade edilmektedir. Teşkilatı Esasiye anayasasında temel hak ve özgürlükler ile yargılama konularına yer verilmemiştir.
Türkiye'nin laik bir devlet olarak doğuşunun ilk aşaması olarak kabul edilebilecek halifelik makamının ve Şer'iye (Din İşleri) ve Evkaf (Vakıflar) Vekâleti'nin 1921 tarihli Teşkilat-ı Esasiye isimli anayasası ile kaldırılmasından sonra, diğer pek çok reformun temeli olma niteliği kazandı.
Türkiye Devletinin şekli Hükümeti, Cumhuriyettir. Madde 2.- (Özgün hali) İcra kudreti ve teşri salâhiyeti milletin yegâne ve hakikî mümessili olan Büyük Millet Meclisinde tecelli ve temerküz eder. Madde 2.- (Değişik : 29.10.1339 (1923) - 364 S. Kanun) Türkiye Devletinin dini, Dini İslâmdır.
1921 Teşkilat-ı Esasiye Kanunu
Söz konusu dönemde öncelik yurdun kurtarılmasına verildiği için anayasada laiklik vurgusu yapılmamıştır. Hatta 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilan edilmesiyle sonuçlanan anayasa değişikliklerinde, 2. madde de aynen şu şekilde düzenlenmiştir: "Türkiye Devletinin dini, Din-i İslâm'dır.
Meclis, 20 Ocak 1921 tarihinde Teşkilât-ı Esasîye Kanunu kabul etti. Türkiye Cumhuriyeti'nin tek yumuşak ve tek çerçeve anayasası olan Teşkilât-ı Esasîye Kanunu'nda yapılan değişikliklerle devletin rejimi, dini, dili, başkenti, başkanı gibi unsurlar belirlendi.
20 Ocak 1921'de Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen Teşkilat-ı Esasiye Kanunu ile, Kanun-i Esasi'nin de bu anayasa ile çelişmeyen hükümleri kabul edilerek iki anayasalı bir döneme geçilmiştir. 1921 Anayasası ile yasamanın üstünlüğü ilkesinin katı bir biçimi olan meclis hükümeti sistemi kurulmuştur.
Her şeyden önce 1921 Anayasası, 23 madde ve 1 ek maddeden oluşan (23+1), 3 dosya kâğıdını doldurmayan çok kısa ve geçici bir anayasadır. 1921 Anayasası, temel hakları, yasama, yürütme, yargı yetkilerinin kullanılışını ve devlet örgütünü her yönüyle açıklayan bir anayasa değildir.
MADDE 1 - Hakimiyet bilâkaydü şart milletindir. Đdare usulü, halkın mukadderatanı bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına müstenittir. MADDE 2 - Đcra kudreti ve teşri salahiyeti milletin yegâne ve hakiki mümessili olan Büyük Millet Meclisinde tecelli ve temerküz eder.
Böylece ordu siyaset çatışmasının da önüne geçilmiş oldu. Tevhid-i Tedrisat kanunu da o gün kabul edilmişti. 20 Ocak 1921'de, TBMM tarafından kabul edilen ilk Anayasa (Teşkilatı Esasiye Kanunu), TBMM'nin dokuz aylık çalışmasından ve uzun görüşmelerden sonra kabul edilmiştir.
II. Abdülhamit'in 30 Eylül 1876 tarihli iradesi ile kurulmuştur.
Mustafa Kemal Paşa, 13 Eylül 1920 tarihinde TBMM'ne verdiği Hükümet Beyannamesi'nde egemenliğin millete ait olduğunu açıklamıştır. Temel amaç halkın mutluluğunu sağlamaktı. Bu belge, Teşkilatı Esasiye Kanunu/1921 Anayasası yapımına giden süreci başlatmıştır.
20 Ocak 1921 - Yeni Türk Devleti'nin ilk Anayasası kabul edildi. 12 Mart 1921 - Mehmet Akif'in yazdığı İstiklâl Marşı, TBMM'si tarafından millî marş olarak kabul edildi. 16 Mart 1921 - TBMM'si ile Rusya arasında "Moskova Antlaşması" imzalandı. 1Nisan 1921 - Yunanlılara karşı İkinci İnönü Zaferi kazanıldı.
Cumhuriyetin ilanının ardından yeni kurulan devlet için derli toplu yeni bir Anayasaya ihtiyaç duyuldu ve 1924 Anayasası ilan edildi. 1921 Anayasasında TBMM'ye tanınan yargı yetkisi 1924 Anayasası ile bağımsız mahkemelere tanınmıştır. - Cumhuriyet Döneminde; yapılan ilk Anayasa ise 1924 Teşkilat-ı Esasiye'dir.
Buna rağmen, 1961 Anayasası ile ilk kez Anayasalarımızda yer bulan “sosyal devlet ilkesi”, 1982 Anayasası'nda da yerini korumuştur. 1980'li yıllar dünyada sosyal devlet anlayışının ve uygulamalarının yerini neo- liberal politikalara bıraktığı dönemdir.
Anayasa'nın ilk üç maddesi devletin şekli, cumhuriyetin nitelikleri, devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti gibi konuları içeriyor. Dördüncü madde ise bu ilk üç maddedeki hükümlerin değiştirilemeyeceği yönünde. İşte Anayasa'nın ilk dört maddesi…
Bu dönemde Meclis'te “Hâkimiyet-i Milliye” ilkesi egemen olmuşsa da her iki grubun ilkeye yüklediği anlam farklı olmuştur. İlke Mustafa Kemal ve arkadaşları için millet egemenliğine dayalı iktidarın kaynağı iken, muhafazakârlar için hilafet ve saltanatın korunmasının güvencesi işlevi görmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri