Cumhuriyet Dönemi'nde (1923-1940) Hikâye.
Cumhuriyet Dönemi'nde Hikaye (1923-1940) | 11. Sınıf Edebiyat - YouTube.
1923-1940 Yılları Hikâye Dönemi Özellikleri
Bu dönemde hikâyeler bağımsız olarak üretilmiştir. Sanatçılar gözleme dayalı eserler vererek gerçekliğe önem vermiştir. Realizm sanat akımı olarak benimsenmiştir. Olay hikâyelerinin ön planda olduğu düşünülse dahi durum hikâyelerinin daha ağırlıkta olduğu görülmüştür.
Cumhuriyet'in İlk Yıllarında Hikaye (1923-1940)
Hikaye bağımsız bir tür haline gelmiştir. Olay hikayeleri ağırlıkta olsa da durum hikayesi örnekleri de verilmiştir. Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Halide Edip Adıvar ve hikayeye daha fazla önem veren Reşat Nuri Güntekin gibi isimler bu türde eserler vermiştir.
Olay örgüsü, karakterler, zaman, anlatıcı ve mekan, hikayenin temel unsurları arasında yer alır. Ülkemizde 1940 ve 1960 arası ''Cumhuriyet Dönemi'' olarak adlandırılmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
29 Ekim 1923'te cumhuriyetin ilanından 14 Mayıs 1950'de Cumhuriyet Halk Partisi'nin iktidarı Demokrat Parti'ye devretmesine kadar geçen süre içinde Erken Cumhuriyet Dönemi, ülkeyi dönüştürme amaçlı reformların yeni bir kültür oluşturduğu zaman dilimi olarak tanımlanmaktadır.
- 1923 ve 1950 Arası Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında romanların çoğu realizm etkisi ile kaleme alınmıştır. - Cumhuriyet rejimi, Anadolu yaşamı, Atatürk devrimleri ve yoksulluk gibi konulara yer verilmiştir.
Cumhuriyet Dönemi'nde hikaye türü “1923-1940” ve “1940-1960” yılları olmak üzere iki farklı zaman altında incelenir. Bu dönemde hikayenin başlıca özellikleri ise, Bu dönemde eser veren sanatçılar gözleme dayalı gerçekçiliği hikayelerine yansıttı. Sanat akımı olarak da realizm ön plana çıkmıştır.
*Bu yılların üç önemli yazarı Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Reşat Nuri Güntekin'dir.
Cumhuriyet Dönemi, 1923 yılından günümüze kadar olan yılları kapsar.
1940-1960 arası dönemde de toplumcu gerçekçi tarzda hikayeler kaleme alınır. yerleşim yerlerinin sorunları üzerinde yoğunlaşırlar; eserlerini ağa-köylü, öğretmen-imam, halk-yönetici, zengin-fakir, güçlü-güçsüz, aydın-cahil gibi belirgin farklılıklar üzerine kurarlar.
Edebiyat tarihimizde 1908 -1923 yılları, Milli Edebiyat dönemi olarak nitelendirilir.
Cumhuriyet Dönemi Türk Romanı -1 (1923 -1950) | 11.Sınıf Edebiyat - YouTube.
Marksist estetiğin ikinci devresi Toplumcu-gerçekçilik olarak bilinir. 1934'teki Sovyet Yazarlar Birliği Kongresi'nde kararlaştırılan bazı ölçüt- ler bu anlayışın içeriğini belirlemiştir. Sanatçıdan sosyalist devrime hizmet etmesini isteyen toplumcu anlayış angaje bir edebiyat kurmaya çalışmıştır.
Cumhuriyet Dönemi Özellikleri
- Gerçekçi bir anlayış kabul edilmiş ve toplumcu bir karakter ortaya çıkarılmıştır.
Türk toplumunun Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde çağdaş uygarlık yörüngesine girmesinin de akılcı bir simgesidir. Bu bağlamda Birinci TBMM 23 Nisan 1920'de toplanmıştır. Cumhuriyet ise bu tarihten üç buçuk yıl altı gün sonra 29 Ekim 1923'te ilan edilmiştir.
Cumhuriyet döneminde toplumcu bir karakter ortaya çıkarılmış ve gerçekçi bir anlayış kabul edildi. Konuşma ve yazı dilindeki farklılık ortadan kaldırılarak ve daha sade bir anlatıma yönelim yaşandı. Aruzun yerini ise, hece ölçüsü aldı. Şiir, roman ve hikayede çok önemli gelişmeler kat edildi.
(1923-1940) Cumhuriyet Dönemi Hikâyesi Genel Özellikleri
► Milli mücade, Anadolu insanı, Anadolu insanının yaşantısı, kültürü, Cumhuriyetin kazanımları; günlük hayat, ahlaki konular, işçi-işveren ilişkileri, ekonomik eşitsizlikler bu dönemde işlenen başlıca konulardır.
Üç Silahşorlar, Alexandre Dumas tarafından yazılmış olan tarihi macera romanı. Fransa'da XIII. Louis döneminde kralın muhafız birliğinde görev yapan Athos, Porthos ve Aramis adlı üç silahşore katılmak üzere Paris'e giden D'artagnan Romansı (Dartanyan) adlı gencin maceralarını konu alır.
Cumhuriyet Dönemi Roman (1923-1960)
24. Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, Cilalı Taş Devri, İlk Çağ, Lale Devri, Cahiliye Dönemi, Buzul Dönemi, Millî Edebiyat Dönemi, Servetifünun Dönemi'nin, Tanzimat Dönemi'nde vb.
Erken Cumhuriyet dönemi olarak tanımlanan 1923- 1943 yılları arasındaki 20 yıllık zaman dilimine bakıldığında toplum üzerinde köklü değişimlere yol açtığı görülür. Yeni düzene geçiş yılları olarak da isimlendirebileceğimiz bu dönem, yeniden yapılanmanın yaşandığı toparlanma yıllarıdır.
Türk edebiyatı, Türk yazını veya Türk literatürü; Türkçe olarak üretilmiş sözlü ve yazılı metinlerdir. Türk dilinin, Türkiye topraklarında gelişen ilk ürünleri 13. yüzyılın sonu ile 14. yüzyılın başlarına aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri