Tanzimat dönemi şair ve yazarlarından olan sanatçı, Balkanlarda ve Anadolu'da bulunmuş; memurluk, öğretmenlik, gazetecilik yapmıştır. Tanzimat döneminde yaşamasına rağmen -medrese kültürünün etkisiyle- divan edebiyatını savunmuş; Abdülhak Hamit ve Recaizade M. Ekrem'le tartışmalar yapmıştır.
Tanzimat dönemi ikinci kuşak şairlerinden önde gelen iki isim Ekrem ve Hamid'dir. Muallim Naci Tanzimat ikinci kuşak şairleri içerisinde farklılaşan bir isimdir. Bu farklılık Recaizâde Mahmut Ekrem ve Abdülhak Hâmit'e göre ayrı bir yerde hatta onlara zıt bir kutupta bulunmasından kay- naklanır.
Tanzimat edebiyatının ilk sanatçıları romantizm akımının etkisinde kalırken sanat için sanat yapan ikinci dönem sanatçılarında ise realizm akımı baş gösterir Türk edebiyatında hikâye alanında ilk eserleri Tanzimat dönemi sanatçıları vermiştir..
Tanzimat'ın ikinci kuşak sanatçıları: Recaizade Mahmut Ekrem, Abdülhak Hamit Tarhan, Samipaşazade Sezai, Nabizade Nazım, Muallim Naci, Direktör Ali Bey ve Ahmet Cevdet Paşa'dır.
İlgili 39 soru bulundu
Tanzimat dönemi, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1839 ile 1876 arasındaki 37 yıllık dönemi kapsamaktadır. Tanzimat dönemi padişahları, Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz'dir.
Cevap : Tanzimant 1. Dönem sanatçıları Klasisizm akımından etkilenmiştir. Tanzimant 2. Dönem sanatçıları ise Romantizm akımından etkilenmiştir.
Bu dönem sanatçıları arasında eski-yeni edebiyat üzerine sert tartışmalar yaşanmıştır. Realizm ve natüralizm akımlarının etkisi vardır. İlk dönemde sanatçıların önem verdiği gazete ve dergilerin bu dönemde önemi azalmıştır. Bu dönemde tiyatro eserleri oynanmaktan çok okunmak için yazılmıştır.
Bu dönem edebiyatı bir ilkler edebiyatıdır. II. Dönem Tanzimat Edebiyatı (1877-1895) Özellikleri: Bu dönemin, 1.Meşrutiyet Meclisi'nin 1877'de, Osmanlı- Rus savaşı gerekçe gösterilerek kapatılmasıyla başlayan baskıcı yönetimi vardır.
Edebiyatta her zaman Realizm ve Romantizm alanında eserler ve şiirler yazmıştır. Türk edebiyatında ikinci Tanzimat dönemini başlatan kişidir. Recaizade Mahmut Ekrem Türk edebiyatında üstat olarak adlandırılan bir yazardır.
Tanzimat edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Recaizâde Mahmut Ekrem (1847-1914) yenileşme döneminin önderlerinden biridir.
1870 yılından sonra kendisini tümü ile yazılara veren Ekrem, Batı Edebiyatından çeviriler yapmış ve daha sonra ilk oyunu olan Afife Anjelik, ilk şiir kitabı olan Nağme-i Seher'i yayınlamıştır. Tanzimat dönemi sanatçılarından olan Recaizade Mahmut Ekrem, birçok alanda eserler vermiştir.
Abdülhak Hamit Tarhan, 2 Ocak 1852'de doğmuştur ve İstanbul'da hayatını sürdürmüştür. Tanzimat Edebiyatı döneminde eserler vermiş ve oldukça bilinen bir şair olarak bilinir.
Cumhuriyet devrinde milletvekili oldu ve bu görevde iken 13 Nisan 1937'de öldü. Abdülhak Hamit Tarhan, Tanzimat dönemi Türk edebiyatında belirginleşen “eski -yeni” sancısı bağlamında divan şiirini gerek biçim gerekse içerik açısından “kesin bir dille” reddeden ilk önemli sanatçıdır.
Abdülhak Hamit Tarhan 1852 yılında İstanbul'da doğmuştur. Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde ve Cumhuriyet Türkiye'sinin ilk yıllarında eserler kaleme alan yazar modern edebiyatın doğuşunda önemli olan isimler arasında yer almaktadır.
Şinasi Ziya Paşa Namık Kemal topluluğu olarak anılır. Ahmet Mithat Efendi, Şemsettin Sami, Ahmet Vefik Paşa, Direktör Ali Bey, Ali Suavi, I. topluluğun diğer önemli sanatçılarıdır.
Mahmud'un giriştiği yenilikler dizisinin devamı niteliğinde olan Tanzimat dönemi, bilindiği gibi 3 Kasım 1839'da ilan edilen Gülhane Hatt-ı Hümâyunu ile başlatılmaktadır.
Tanzimat dönemi, Osmanlı tarihinin yenilikçi dönemi olarak kabul edilmektedir. Osmanlı İmparatorluğunun 37 yılı etkisini gösteren, 1839 yılı ve 1876 yıllarını kapsamaktadır. Dönem Padişahları tarafından hazırlanan Tanzimat fermanı ile Islahat fermanı dönemin damgası olarak tarihe geçmiştir.
Abdülmecit 1839'da tahta çıkınca, Reşit Paşanın etkisiyle Tanzimat Fermanı (ye da Gülhane Hattı Hümayunu) denen bir ferman yayınlamış siyasal ve sosyal bazı düzenlemeler yapılacağını duyurmuştur. Böylece Tanzimat (düzenlemeler) dönemi başlamıştır (Akyüz, 1994).
1. Dönemde dil çok sadeyken 2. Dönemde ağır ve sanatlı bir dil kullanılmıştır. Tanzimat Edebiyatında bir dönemde yukarıda saydığımız gibi farklı görüşler, farklı edebiyat anlayışları yaşandığı için bu dönem kendi içinde iki gruba ayrılmıştır.
Tanzimat edebiyatının kurucusu: İbrahim Şinasi.
Tanzimat dönemi batılılaşma olarak ön plana çıkmaktadır. Ülkede düzenin sağlanması için Tanzimat fermanı yayınlanmıştır. Tanzimat dönemi nedeniyle idari, askeri, hukuk ve eğitim gibi alanlarda çeşitli gelişmeler ortaya çıkmıştır. Ayrıca bu dönemde sanat üzerinden de farklı çalışmalar ele alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri