Bu depremlerden biri olan 19 Nisan 1938 Akpınar (Kırşehir) depremi (Ms 6.8) Kırşehir'in doğusunda KB-GD doğrultusunda uzanan Seyfe Fay Zonu'nun kuzeybatısında yer alan Akpınar segmentinde meydana gelmiştir.
1938 Kırşehir depremi 19 Nisan yerel saat ile 12.59'da (öğle) meydana geldi. 3860 binanın yıkılmasına ve 224 can kaybına yol açan ve 6.7 Ms büyüklüğünde meydana gelen deprem. Mercalli şiddet ölçeğine göre en büyük şiddet IX (Şiddetli) olarak hissedildi. Derinlik USGS tarafından 10 km olarak belirlenmiştir.
Kırşehir, orta Anadolu'nun fay hattı üzerinde yer alır. Başkalaşım serilerinin kıvrılmaları sırasındaki kırılma ile Kuzeybatı-Güneydoğu yönünde uzanan bir fay hattı oluşmuştur. ikinci bir fay hattı ise; ilin, Ankara ile sınırını oluşturacak şekilde kuzeye doğru uzanır.
Kırşehir'de 3,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerde de hissedildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 02.56'da merkez üssü Kırşehir olan 3,6 büyüklüğünde deprem kaydedildi.
Türkiye'de Kuzey, Doğu ve Batı Anadolu olmak üzere üç büyük fay hattı bulunuyor. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) yenilenmiş Türkiye diri fay hattı haritasındaki bilgilere göre ise Kırşehir'de dahil Türkiye'de 45 ilde bulunan 485 diri fay 5,5 ve üzerinde deprem üretebilir.
İlgili 17 soru bulundu
1939 ve 1992 yıllarında yaşanan şiddetli depremler, önemli can ve mal kayıplarına yol açmıştır. Özellikle Erzincan'da 27.12.1939'da saat 01:57'de Richter ölçeğine göre 7.9 büyüklüğünde meydana gelen deprem Sivas, Ordu Tunceli, Tokat, Samsun ve Amasya illerinde de etkili olmuştur.
Metropol Haber on X: "Japonya'nın Akashi bölgesinde meydana gelen 8.7 şiddetindeki şok deprem: https://t.co/nwiRXdFBii" / X.
21 TEMMUZ 2004 KESKİN-KIRIKKALE DEPREMİ
Yerel saat ile 12:14'de meydana gelen depremin yerel büyüklüğü Ml=4.4 olup, hafif şiddet skalasındadır. Depremin dış merkezi Keskin ilçesinin doğusunda ve yaklaşık 28 km. uzaklıktadır. Bölge Anadolu Bloğunun içi olup, blok içi deformasyon bölgesi olarak tanımlanır.
Kırşehir yöresindeki neotektonik yapılar, en batıdaki Tuzgölü Fay Zonu ile Keskin Mucur güneyi arasında yer alan Kırşehir Fay Seti'dir. 400 m. Orta Anadolu kristalen karmaşığının batısını sınırlayan bu fay zonu aynı zamanda pliyo- kuvaterner yaşlı Tuzgölü çöküntüsünün doğu kenarını kontrol etmektedir.
Deprem : Kırıkkale il toprakları 1., 2., 3., 4. Derece Deprem Bölgesi içinde yer almaktadır. İlin büyük bölümü 2. Derece Deprem Bölgesi içinde kalmaktadır.
Bugün Kırşehir içinde kasaba ve köy adı olarak Oğuz boylarından "Çepni, Bayındır, Buğduz (Büğdüz), Kargın, Yazır, Kınık, Avşar" boylarının adları ile oba, oymak ve diğer Türkçe adlar yaşatılmaktadır.
Kırşehir, orta Anadolu'nun fay hattı üzerinde yer alır. Başkalaşım serilerinin kıvrılmaları sırasındaki kırılma ile Kuzeybatı-Güneydoğu yönünde uzanan bir fay hattı oluşmuştur. ikinci bir fay hattı ise; ilin, Ankara ile sınırını oluşturacak şekilde kuzeye doğru uzanır.
Kırıkkale, deprem üretme potansiyeli yüksek Kuzey Anadolu, Bala, Seyfe, Karakeçili, Kırıkkale-Sungurlu ve Keskin gibi önemli fay zonlarına mesafesi nedeniyle deprem tehlikesi yüksek olan bir şehirdir.
Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) ise depremin büyüklüğünü 7,8 Mw (± 0,4) olarak kaydetti. Mercalli şiddet ölçeğine göre depremin şiddeti, ölçeğin en yüksek değeri olan XII (Afetsel) olarak saptanırken 116 bin 720 bina bütünüyle yıkıldı.
Bu sınır, tektonik plakaların jeolojik evrimiyle birlikte zamanla değişmektedir; ancak ABD Jeolojik Araştırma Birimi (USGS), teorik deprem büyüklüğü limitinin 10 olduğunu, bu büyüklükten daha büyük depremlerin olmasının mümkün olmadığını söylemektedir.
Mevcut bina-zemin stokları ve konut sorunları bulunan şehirlerimiz ve özellikle Kırşehir, bilindiği gibi birinci derece deprem riski altındadır.
Yozgat ili deprem bölgeleri haritasında, Yozgat il ve ilçelerinin içinde bulundukları deprem kuşakları gösterilmektedir. İlin çevresinde 3 adet diri fay mevcuttur. Bunlar Ezine Pazarı Fayı, Deliler Fayı, Kırıkkale Fayı'dır.
Büyük oranlarda can ve mal kayıplarına neden olan deprem sonucu 32.968 kişi hayatını kaybetmiş ve 116.720 bina yıkılmıştır.
1939 depremi, Erzincan başta olmak üzere Erzurum, Sivas, Gümüşhane, Tunceli, Amasya, Tokat, Yozgat, Niğde, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun gibi 14 şehirde etkisini göstermiştir. 1939 depreminin en çok etkilendiği şehir şüphesiz Erzincan'dır.
Richter ölçeğine göre 7,9 şiddetinde olan deprem Erzincan'dan Amasya'ya (yaklaşık 400 km), Sivas'tan Karadeniz'e (yaklaşık 200 km) kadar olan bir bölge içinde büyük tahribata yol açtı. En büyük yıkım Erzincan'da yaşandı. Bir zaman duymuş da şaşırmıştım: Büyük Erzincan depreminde her taraf yerle bir oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri