Bu dönemde gerçekleşen göçün en önemli sebebi Bulgaristan'da kurulan Komünist rejimin baskılarıydı. Bulgaristan'daki Türk azınlık sosyalist bir yönetim altında yaşamak istemediğinden Bulgarlar yükselen milliyetçiliği durdurmak için baskı oluşturdu.
Bu Türkler ağırlıklı olarak Oğuzların Avşar boyundan gelmektedirler. Menşeleri günümüz Niğde, Kırşehir, Maraş, Mersin, Adana, Antep, Halep, Malatya illeri ile Sivas'ın güney ilçelerinden iskan edilen Türkmenlerdir.
1989 yılında Türkiye'ye göç edenler ise ülkeye turist olarak geldikleri kabul edilir. Ancak hemen sonrasında Bulgaristan'da gerçekleşen rejim değişikliği nedeniyle alınabilir bir kararla 1951 Bulgaristan Göçmenlerine Vatandaşlık 'tan hiçbir zaman çıkartılmamışlardır.
1950-1951 Bulgaristan'dan Türkiye'ye Göçler Ve Demokrat Parti'nin Göçmen Politikası Anadolu, jeopolitik, stratejik, coğrafi ve ekonomik sebeplerden Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyet'i döneminde göçlere sahne oldu. Bu göçlerden en önemlisi Bulgaristan'da baskılara maruz kalan Türkler oldu.
Yüzde 90'ı çiftçilik yapan Bulgaristan Türklerinin 1949 yılından sonra el konulan topraklarının kooperatifleştirilmesi ise göçü hızlandırmıştır. 10 Ağustos 1950 tarihinde Bulgar hükümeti, Türkiye'ye sert bir nota vererek 10 Kasım 1950 tarihine kadar 250.000 kişinin Türkiye tarafından göçmen olarak kabulünü istedi.
İlgili 22 soru bulundu
Türkleri Balkanlar'dan tamamen sürmek ve bir Slav Bulgar devleti kur- mak amacıyla Rusya tarafından 1877-1878'de başlatılan Osmanlı-Rus harbi ile Bulgaristan'dan göç hareketleri görülmeye başlandı5. 1878-1912 yılları arasında Bulgaristan'dan 350.000 Türk göç etmek zorunda kaldı.
Balkan Türkleri Karamanoğlu Beyliği Yörük Türkleridir. Moğol baskısından dolayı Anadolu'ya göç etmişlerdir. içinde bulunan Ermenek ilçesine yerleştirmiştir.
1.1.2.
16.yüzyılda Bulgaristan nüfusunun büyük bir kısmını Müslüman Türkler teşkil ediyordu (Korkud, 1986: 4). Bulgaristan Türkleri, genelde Osmanlı döneminde Anadolu'nun çeşitli yörelerinden Rumeli'ye gitmiş Yörüklerden oluşmaktadır.
Bulgarlar (Bulgarca: българи veya Bǎlgari), Bulgaristan nüfusunun çoğunluğunu oluşturan bir Güney Slav halkıdır. Etnik Bulgarlar, 6,5 milyonluk Bulgaristan nüfusunun %85'ini oluşturmaktadırlar.
Merhaba, Bulgaristan'da doğup, Türkiye'ye göç eden kişiler, vatandaşlık başvurusu yapabiliyorlar.
Eğer hayatta değilse alt soylarının artık vatandaş olma hakkı kalmamıştır. Çünkü Bulgaristan vatandaşlığı sadece tek bir kuşak üzerinden diğerine aktarılır.
Burda önemli olan ve dikkat edilmesi gereken nokta şudur; belirtilen tarihler “Bulgaristan dışına yerleşme tarihi” yani sınır kapısından geçiş tarihidir. Sınır kapısından geçiş tarihi muhacir kağıdından, tabiiyet beyannamesinden yada isim denklik belgesinden öğrenilebilir.
Bulgaristan göçmeni hayatta ise Bulgaristan Adalet Bakanlığı'na kendi adına bir vatandaşlık sorgulama başvurusunda bulunmalıdır. Bu sorgulamada “vatandaştır” sonucu elde edildiği taktirde göçmenin yeniden Bulgaristan vatandaşı olma hakkı doğmaktadır.
Bulgarca, Hint-Avrupa dilleri ailesinden, Güney Slav dillerine bağlı dil. Bulgaristan'ın resmi dilidir.
Bulgaristan, 865 yılında Hristiyanlığın devlet dini olarak benimsenmesinden bu yana geleneksel olarak bir Hristiyan devlet olmuştur ve bu nedenle hakim din Doğu Ortodoksluğuna bağlı Bulgar Ortodoksluğu'dur.
Muhacir, Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonlarından itibaren Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin genel adıdır.
Bulgaristan'dan Türkiye'ye olan göçler, 1878 senesinde yani 93 Harbinden hemen sonra başlamış ve 1994'lere kadar fasılalarla devam etmiştir.
Bulgaristan göçmenleri ; büyük çoğunluğu osmanlı devletinin iskan politikası gereği anadolu'dan iskan edilen yörük/türkmenlerin torunları olan türklerdir, ayrıca az miktarda pomak ve çingene de bulgaristan'dan ülkemize göç etmiştir.
Bulgaristan'daki Türkler, Osmanlı Devleti döneminden itibaren Bulgaristan'a göç eden Türkler oluşturmaktadır. Bulgaristan'daki Türkler, Oğuzların ve Kumanların soyundan gelmektedirler. Oğuz Türkleri, Anadolu üzerinden ve çoklukla Osmanlı devrinde o bölgeye geçen Türklerdir.
Bulgaristan Türkleri Kırcaali'de halkın yüzde 64,5'ini, Razgrad'da 50,4'ünü, Tırgovişte'de yüzde 37,7'sini, Silistre'de yüzde 37,1'ini, Şumnu'da 31,3'ünü oluşturuyor. Bu 5 şehirde, kendisini Türk olarak tanımlayan 508 bin 378 kişinin yüzde 48,4'ü yaşıyor.
Bu mahiyetteki göçlerle anayurda bir milyona yakın soydaş girmiş bulunmaktadır. Bu göçler iki tanedir. Bunlardan birincisi ile Yunanistan'dan, ikinci ile de Bulgaristan'dan göçmenler anayurda mecburi hicrete tâbi tutulmuşlardır.
“Silistre yakınlarında Türklerin Deliorman dedikleri bir orman vardır. Bunların halkı köken bakımından, Türk olup buraya Asya‟dan gelmişlerdir.
Balkan Türkleri veya Rumeli Türkleri, Balkanlar'da yaşayan Türklerdir. Balkan Türkleri, Edirne'deki Meriç nehrinin batı tarafında yaşayan Türklere verilen addır. Çoğunlukla Makedonya, Kosova, Bulgaristan, Yunanistan, Bosna-Hersek ve Romanya'da olmak üzere toplamda 1.763.155 - 2.837.703 Türk yașamaktadır.
1885'te Doğu Rumeli'yi Osmanlılardan alan Bulgaristan Prensliği'nin 5 Ekim 1908 tarihinde krallık olmasıyla kurulmuştur. Bulgaristan de jure olarak Osmanlı'ya karşı bağımsızlığını bildirmiştir. I. Balkan Savaşı'nın başlatıcısı olmuş ve Balkanlarda etnik bir devlet olmuştu.
Ankara 1988, s.1. 6 İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Osmanlı Tarihi, Ankara 1982, I, 43. "Orta Anadolu'nun güneyinde yaşamış olan bu Türkmen beyliğinin Oğuzlar'ın Afşar boyuna mensup olduklarına inanılmaktadır. Karaman aşireti XII. yüzyılda Aral gölü doğusundaki Maveraünnehir bölgesinde yaşıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri