Uyuz paraziti, eşyalar üzerinde 2-4 gün boyunca yaşayabilir.
Hastalığın bulaşma şekli yakın temas şeklinde olabileceği gibi ortak kullanılan yatak, çarşaf, havlu ve kıyafetler de hastalığı bulaştırabilir. Bunun nedeni ise akarın insan vücudu dışında 1-2 gün kadar yaşayabilmesidir.
Bunlar yaklaşık dört ile sekiz hafta arasında yaşar ve bu süre içinde deriye her gün yumurta ve dışkı bırakırlar. Bu da bir süre sonra deri reaksiyonlarına neden olur. Uyuz böcekleri insan vücudu dışında bir ile iki gün arasında giysilerde ve yatak takımlarında yaşamaya devam edebilirler.
Sirke asidik yapısıyla cildin ph değerini değiştirir. Bu durum 0,3 ile 0,5 mm boyutundaki, mikroskobik yani gözle görülemeyen akarların ölmesine sebep olur. Ayrıca uyuz hastalığının belirtileri arasında yer alan kaşıntı ve döküntü gibi şikayetleri gidererek cildin iyileşmesine yardımcı olur.
Yıkanamayan her şey iyice süpürülmelidir. İşlem sonrasında süpürgenin vakum torbası atılmalı ve vakumu ağartıcı ve sıcak suyla iyice temizlenmelidir. Çamaşır suyu ve sıcak su, uyuz akarları içerebilecek diğer yüzeyleri temizlemek için de kullanılabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Sirke, uyuz parazitlerinin cildin yüzeyinde ve yüzey altında bulunduğu yerlere nüfuz edebilir ve parazitleri öldürür. Sirke kullanarak evde uyuz tedavisi yapmak için, bir bardak sirkeyi bir kaba dökün ve aynı miktarda su ile karıştırın. Karışımı temiz bir bezle etkilenen bölgeye uygulayın.
Kabuklu uyuzlu bir hasta tarafından kullanılan odalar kullanımdan sonra iyice temizlenmeli ve elektrik süpürgesiyle süpürülmelidir. Gerek klasik gerekse kabuklu uyuzda pestisit, sisleme gibi yöntemlerle çevresel dezenfeksiyon genellikle gereksizdir ve de önerilmez.
Uyuz; parazitlerin neden olduğu ve bulaştıktan sonra 2-3 hafta içerisinde şiddetli kaşıntıya neden olan bir deri hastalığıdır. Derinin altına giren uyuz parazitleri buradaki dokudan beslenir.
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
Hastalığa neden olan böceğe uyuz böceği veya kaşıntı akarı denir. Uyuz böceği, parazitik bir canlıdır. Yani başka canlıdan beslenerek yaşar. Boyları oldukça küçüktür; 0,3 ile 0,5 milimetre arasında değişir.
Yoğun kaşıntı izleri ve az sayıda böceğin kazdığı tüneller görülebilir. Aşırı kaşıntı, mikrop kapmalara veya egzama gelişimine neden olabilir. Bebeklerde ve bağışıklık sistemi zayıf olan kimselerde, normalde tutmadığı saçlı deri, avuç içi, ayak tabanı gibi alanlarda yerleşerek, daha şiddetli olabilir.
Kaşıntı uyuz böceklerinin doğrudan etkilemediği deri bölgelerine bile yayılabilir. Parmak araları, ayak parmakları, el ve ayak bilekleri, omuzlar, dirsekler, meme uçları ve genital bölgeler öncelikle etkilenen bölgelerdir. Özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda saçlı baş, yüz, avuçlar ve tabanlar da etkilenebilir.
Bu hastalıklar özellikle yaşlılar ve çocuklarda çok görülür." dedi. Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz.
UYUZ TEDAVİSİ
Bu ilaçlar banyo yaptıktan sonra deriye uygulanır ve 8-12 saat kadar vücutta kalması sağlanır. Tekrar yıkandıktan sonra temiz kıyafetler giyilir. Genellikle bir kez yapılan uygulama tedavi için yeterli olmamakta aynı tedavinin tekrar edilmesi gerekmektedir.
İlk tedaviden sonra 15 gün kadar kaşıntı azalarak devam edebilir. Gereğinde 1-2 hafta sonra aynı tedavi tekrarlanabilir.
Havlu, çarşaf, yastık gibi ortak eşya kullanımı, el ele tutuşma ya da aynı evde yaşama gibi durumlarda bulaş riski artar. Hastalık, kalabalık ve kişilerin çok fazla temas halinde olduğu pek çok yerden bulaşabilir.
İlaçlar 1 hafta veya doktorunuzun önerdiği gün sayısı sonrası mutlaka tekrarlanmalıdır. Bunun nedeni yumurta halindeki uyuz akarları ilaçtan etkilenmezler. Eğer 2. Uygulama yapılmaz ise yumurtadan çıkan larvalar tekrardan enfeksiyona neden olur.
Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Yaygın, parazitik bir rahatsızlık olan uyuz hastalığı, genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, göğüs, bel, kalça,genital bölge, ayak ve el parmak aralarında kaşıntıya yol açar. Kadınlarda meme uçlarında, erkeklerde ise genital bölgede kaşıntı ve lezyonlar görülebilir.
İyileştikten sonra bile kaşıntı devam edebilir
Uyuz tedavisi yapıldıktan sonra bile kaşıntı devam edebilir. Bu genellikle ciltteki inflamasyondan kaynaklanır ve cilt tamamen iyileşene kadar sürer. Bazı hastalarda kaşıntı, tedaviden sonra haftalarca hatta aylarca sürebilir.
Uyuz hastalığından korunmanın en önemli yolu uyuz hastası ile cilt temasında bulunmamaktır. Uyuz hastasının kıyafetleri, nevresim takımı kaynatılmadan, sterilize edilmeden kullanılmamalıdır. Uyuz akarının bulunduğu düşünülen yerlerde çamaşır suyu ve yine kaynar su ile temizlenmelidir.
Deri yüzeyinde çiftleştikten sonra, erkek akar ölür ve dişi, dört ila altı hafta boyunca yumurta bıraktığı derinin altına gömülür.
Uyuz ilaçları doğru şekilde uygulanan kişilerde kaşıntının tedaviden sonra devam etmesi hastalık ile karıştırılmamalıdır. Başarılı tedavilerden sonra kaşıntı bir ay daha devam edebileceği unutulmamalıdır. Uyuz ilaçlarının gereksiz yere fazla sürülmesi deride tahrişe ve kaşıntının devam etmesine neden olabilmektedir.
Kullanılan çamaşır ve çarşafların en az 60 derecede yıkanması ve sıcak ayarda ütülenmesi, kurutma makinalarında her bölge eşit sıcaklığa ulaştırılamadığından klasik ütülenmesi daha uygun olur.” “Yıkanamayacak eşyaların ağzı bağlı olan bir poşet içerisinde 1 haftaya yakın saklanması yeterli olacaktır.
Permetrin, belirtildiği şekilde kullanıldığında güvenli ve etkili olup uyuz akarlarını ve yumurtalarını öldürür, uyuz tedavisi için ilk tercih edilen ilaçtır.
Uyuz böceğinin ve yumurtalarının tam olarak yok edilmesi için, eşyaların minimum 50 derecede en az 10 dakika yıkanması veya -10 derecede en az 5 saat bekletilmesi gerekmektedir. Bu işlemlere tabi tutulamayan eşyalar ise minimum 8 gün plastik torbalara konularak kaldırılmalıdır" bilgisini paylaştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri