1975 Lice depremi 71 Bingöl Depremi, 22 Mayıs 1971 tarihinde merkez üssü Türkiye'nin Bingöl ili olan deprem. Depremin büyüklüğü 6,8 Ms olarak ölçüldü. 878 kişi öldü, 700 kişi yaralandı, 9111 bina hasar gördü veya yıkıldı.
Doğu Anadolu'da Bingöl şehrini ve çevre köylerim en fazla hasara uğratmış olan 22 mayıs 1971 Bingöl depremi yerel saatla 18h 43' 58" de meydana gelmiştir. USCGS tarafından verilen kayıt- lara göre, depremin aletsel episantrı, 38° 80 N-40° 50 E, şiddeti, 6.0 Mb ve 6.7 Ms ve odak derinliği ise 3 km olarak hesaplanmıştır.
Olası bir Bingöl depreminde, başta Bingöl merkez olmak üzere Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis, bu depremden etkilenecek iller arasında olduğu belirtildi.
“Eli kulağında büyük bir deprem olabilir”
Tabii bu aktivite bir süre sonra belki duracaktır ama Bingöl'ün kendine ait tehlikeleri var. Yedisu Fay Zonu'nda, çok uzun süredir deprem bekliyoruz. Yedisu depremi en son 1784 yılında gerçekleşmiş.
Böylece Kuzey Anadolu Fayı'ımn doğu ve batı uçlarımda Orta Marmara (Beklenilen İstanbul depreminin olduğu yer), Geyve ve Yedisu olarak tanım- lanan üç sismik boşluk yırtılmadan kalmıştır. Orta Marmara parçasında en son 1766;; Yedisu parçasında 1784 yılında büyüklüğü 7.0 ve daha büyük depremler meydana gelmiştir,.
İlgili 19 soru bulundu
”'Bingöl depremi Batman'ı daha çok etkiler'Olası Bingöl depreminde Batman'ın Diyarbakır'dan daha çok etkileneceğini belirten İmamoğlu, “Zemin gevşek olduğu zaman çok büyük yıkımlar yapıyor. Sulu gevşek zeminlerde daha da büyük yıkımlara neden oluyor.
AFAD tarafından paylaşılan verilere göre, 23 Ağustos 2023 Çarşamba günü Bingöl ili Kiğı ilçesinde saat 11.19'da 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Yedisu'da beklenen #deprem Diyarbakır'ı etkiler mi? Yedisu fayı #Diyarbakır'a 200 km.Bu deprem Maras depreminden 6/8 kat daha düşük olacak.Yani 100 km yarıçap haricinde zarar vermez.
1975 Lice depremi, 6 Eylül 1975 tarihinde yerel saatle 12:20'de (UTC: 09:20) Diyarbakır'ın Lice ilçesi ve köylerinde oluşan 23 saniye süren şiddetli yer sarsıntısı. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü depremin büyüklüğünü 6,6 Ms olarak açıkladı. 2385 kişi öldü, 8149 bina hasar gördü veya yıkıldı.
Doğu Anadolu Fay Zonu, kuzeydoğuda Bingöl ilinin Karlıova ilçesinden başlayıp güneybatıda Hatay'a kadar uzanan yaklaşık 600 km uzunluğa sahip sol yanal doğrultu atımlı bir fay zonudur.
Uzmanlar Maraş depreminin ardından Bingöl'de büyük bir deprem beklendiğini söylüyor. Emekli Öğretim Üyesi Jeolog Dr. Şefik İmamoğlu, bugün Bingöl'de meydana gelen depremin Bingöl'ün Yedisu ilçesinde beklenen ve büyüklüğünun 7 ve üzerinde olacağı tahmin edilen olası depremi tetikleyerek öne çekmiş olabileceğini söyledi.
Yaklaşık 550 kilometre uzunluğunda olan Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay'dan başlıyor ve Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Elazığ'dan geçerek Bingöl'e kadar devam ediyor. Bingöl'ün Karlıova ilçesinde Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşirken, batı ucu da Batı Akdeniz'deki Ölü Deniz Çatlağı'na uzanıyor.
Sarsıntının Kayseri, Elazığ, Tunceli, Muş gibi çevre illerden de hissedildiği öğrenildi. Bingöl için defalarca uyarıda bulunan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den de depremin ardından bir paylaşım geldi.
1939 Erzincan depremi veya Büyük Erzincan Depremi, 27 Aralık 1939 tarihinde merkez üssü Erzincan olan 7,9 Ms büyüklüğünde gerçekleşen deprem. Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) ise depremin büyüklüğünü 7,8 Mw (± 0,4) olarak kaydetti.
Naci Görür, Bingöl'ün Kiğı ilçesinde meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depreme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Görür, sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Yeri itibariyle hassas, özenli olmakta yarar var. Belki de deprem dirençli yerleşim alanları çalışmasına buradan başlamalı." dedi.
BİNDÖL'DE 4.2 ŞİDDETİNDE DEPREM
Bingöl'de deprem meydana geldi. AFAD'dan yapılan açıklamada saat 11.19'da gerçekleşen 4.2 şiddetindeki depremin merkez üssü Bingöl, Kiğı olarak belirtildi. Deprem 8.47 km derinlikte gerçekleşti.
Deprem sonrası Naci Görür, konuyla ilgili açıklama yaptı. DUVAR - Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi'nden yapılan açıklamaya göre bu sabah 11:19 sıralarında Bingöl'ün Kiğı ilçesinde 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD depremin derinliğini 8.47 km olarak açıkladı.
OLASI BİNGÖL DEPREMİ DİYARBAKIR'I ÇOK ETKİLEMEZ
Kuzey Anadolu fay hattının Yedisu- Karlıova kısmında hala büyük bir deprem oluşmadı.
Bingöl'den başlayıp Hatay'a kadar uzanan Doğu Anadolu Fay hattı Gaziantep'e 40 kilometre uzaklıkta ve oldukça yıkıcı bir konumdadır. Bu kırılmamış faylar olası 7.0 üzeri büyüklükteki bir deprem, Gaziantep'te ciddi can ve mal kayıplarına yol açabilir.
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi ve bu depremlerinden ardından 1891 artçı deprem meydana geldi. Deprem, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da yıkıma yol açtı.
Kuzey Anadolu Fayı Zonu'nun (KAFZ), doğu kesiminde yer alan Erzincan İli'nin Üzümlü İlçesi yakınları ile Bingöl İli'nin Yedisu İlçesi arasında yaklaşık K70B konumunda ve 72 km uzunluğundaki olan Yedisu Fayı'nın oluşturacağı sismik tehlikenin analizi oluşturulmuştur.
Dr. Naci Görür, Yedisu fayına dikkat çekerek, "Yılda 2,5 santim hareket ediyor. Yaklaşık 250 senede bir deprem üretiyor.
Fay zonunun Ovacık bölümünde yapılan hareket hızı çalışmaları fayın 3 mm/yıl hız ile hareket ettiğini göstermektedir. Malatya bölümünde yapılan çalışmalar ise fay üzerinde son on bin yıl içerisinde dört büyük deprem meydana geldiğini ve en son depremin günümüzde yaklaşık olarak 2430 sene önce oluştuğunu göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri