NASA'nın 2011 bütçesi toplam bütçenin sadece %0.5'i kadardı, yani yaklaşık 18 milyar dolar. Kısaca, diğer uzay görevlerine kıyasla Ay'a gitmek artık çok pahalı bir hedef halini almıştı. İşte bu nedenlerden dolayı Ay cazibesini kaybetti.
Ay Gözlem Uydusu (LRO) tarafından çekilen ve NASA'nın yayımladığı fotograflar, Apollo 11'in iniş yaptığı yeri gösteriyor. 2009'dan bu yana ayın yörüngesinde bulunan aracın çektiği fotoğraflar, Ay'a gerçekten gidildiğine dair güçlü kanıtlar sunuyor.
1969 Yılında soğuk savaş dönemlerinde 20 Temmuz'da Neil Armstrong ve ekibi Ay'a ilk ayak basan ekip olmuştur. Evet, Ay'a gerçekten gidilmiştir. Hatta Ay üzerinde yürüyüşler yapılmış, araçlar sürülmüştür.
Neil Amstrong ve Edwin Aldrin 1969 yılında Ay'a ayak basan ilk insanlar olmuştu. Daha sonraları 1969-1972 arasındaki beş ayrı görevde de astronotlar Ay'a iniş yaptı.
Seferlerin Bitişi. 1972 tarihli Apollo 17 Ay'a yapılan son yolculuktur. Ay'a yapılan bu yolculuklardan sonra, insanlı seferlerin başka gezegenlere yapılma fikri doğmuştur ancak yolculuk zamanlarının çok uzun ve projelerin aşırı masraflı olması bu düşüncelerin uzun süre uygulanmasına engel olmuştur.
İlgili 39 soru bulundu
Ancak özellikle Soğuk Savaş döneminden sonra durumlar değişti. NASA'nın 2011 bütçesi toplam bütçenin sadece %0.5'i kadardı, yani yaklaşık 18 milyar dolar. Kısaca, diğer uzay görevlerine kıyasla Ay'a gitmek artık çok pahalı bir hedef halini almıştı. İşte bu nedenlerden dolayı Ay cazibesini kaybetti.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Bakan Güler, Hava Kuvvetleri personeli Pilot Albay Gezeravcı'yı kabul etti. Güler, Albay rütbesine yükselen Gezeravcı'ya yeni rütbesini takarak görevinde ve gerçekleştireceği uzay yolculuğunda başarılar diledi.
NASA'nın son uzay aracı Insight, dün Türkiye saatiyle 22.55 civarında Mars'a iniş yaptı. Insight, NASA'nın kızıl gezegene son 6 yılda indirdiği ilk araç olma özelliği taşıyor. Daha önce Curiosity ve Opportunity dışında bu kadar büyük aracın Mars'a inmediğini de belirtelim.
Bir uzay aracının Ay'a ulaşması yaklaşık 3 gün sürer. Bu süre zarfında bir uzay aracı, Dünya ile Ay arasındaki mesafe olan en az 240.000 mil (386.400 kilometre) yol kat eder. Şurada Paylaş! Bir uzay aracının Dünya'dan Venüs'e varması için geçen en kısa süre 109 gün veya 3,5 aydır.
Uzayda Kaç İnsan Var? Şu anda uzayda farklı milliyet, cinsiyet ve yaşlardan toplam 10 kişi görev yapıyor. Bu 10 kişiden 3 Rus uçuş mühendisi tam 932 gündür uzaydalar ve bu onları topluluğun en uzun süreli uzay çalışanları kılıyor. Tüm çalışanlara uzun ve sağlıklı bir ömür diliyoruz.
Bu arada kuşkucuların en temel argümanlarından olan "Ay'da hava yokken, yüzeyine dikilen bayrak nasıl dalgalanıyor?" sorusu da açıklığa kavuşuyor. NASA'nın yanıtına göre, bayrak Ay'da rüzgar yüzünden dalgalanmıyor. Çünkü Ay'da atmosfer ve dolayısıyla rüzgar yok.
Ay üzerinde yaptığı yürüyüşte söylediği ve tarihe geçen sözü şudur: ''Bir insan için küçük, insanlık için büyük bir adım." Bu cümlede "bir" (İngilizce: "a") sözcüğü duyulmaz, Armstrong konuşurken unutmuş veya parazit nedeniyle silinmiş olabilir.
Uzay Yarışı, yapay uyduların öncü fırlatmalarını, Ay'a, Venüs'e ve Mars'a robotik uzay sondalarını ve alçak Dünya yörüngesinde ve nihayetinde Ay'da insanlı uzay uçuşunu getirmiştir. Sol üstten saat yönünde: Sputnik 1 uydusunun bir modeli. Ay'daki astronot Buzz Aldrin. Apollo 11 görevinde Saturn V roketi havalanıyor.
NASAnın yanıtına göre, bayrak Ayda rüzgar yüzünden dalgalanmıyor. Çünkü Ayda atmosfer ve dolayısıyla rüzgar yok. Bayrağın hareketi zayıf yerçekiminden kaynaklanıyor. Astronotlar bayrağı Ay yüzeyine çakarken derine inmesi için bayrak direğini eğimli olarak Ay toprağına soktu.
Görme Bozukluluğun Bulunmaması.
Ancak gözlük kullanmanız astronot olmanıza engel değildir. Sadece görme keskinliği testini 6/6'da olması gerektiğini unutmayın.
Roket atmosferin üstüne çıktığı zaman Dünya'nın çevresinde kavisli bir yol izler. Roketlerin yakıtları hızla tükendiğinden dolayı uzay aracı fırlattıktan sonra otomatik olarak ayrılıp Dünya yüzeyine geri dönerler. Dünya'ya dönerken bu uzay araçlarının hızının iyice düşmesi gerekir.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Aya giden Apollo uzay aracı, bu yolculuğunu 3 gün 3 saat 49 dakikada tamamlamıştır. Aya yapılan yolculuklar insanlı olarak yapılabileceği gibi insansız şekilde de yapılmıştır.
CNN'in haberine göre, böylece 225 milyon kilometre uzaklıktaki Kızıl Gezegen'e yapılacak yolculuğun süresi en az yarı yarıya azaltabilecek. Mevcut teknolojiyle Mars'a insansız uzay yolculuğu en az 7 ay sürüyor. İnsanlı yolculukta bu süre en az 9 aya çıkıyor.
Bunun için gönderdiğimiz uzay aracına bolca su ve yemek koymamız gerek ( bu da fazladan ağırlık, dolayısıyla fazladan yakıt demek). Ayrıca astronotlar bu süre boyunca (Mars yolculuğu yaklaşık altı ay sürer) dümdüz oturamazlar. İkincisi, Mars'ın atmosferi bizim rahat solunum yapmamız için uygun değil.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Perseverance adlı keşif aracı 7 ay süren 480 milyon kilometrelik yolculuğun ardından Mars'a indi. NASA'nın sosyal medya hesabından canlı yayınladığı tarihi inişte saatte 21 bin kilometre hızla kızıl gezegene yaklaşan araç, dev bir paraşüt sayesinde yavaşlatıldı.
NASA'nın 2033 yılında için hazırladığı Mars projesi için eğitimlerini bir bir tamamlayan Alyssa Carson, marsa ilk ayak basan insan unvanını elde etmiş olacak. Ayıca Alyssa Carson, eğitimi için İzmir'de ki uzay kamplarında da bulundu.
Uzay insanına İngilizce astronaut, Rusça kozmonot (космона́вт) denir. Bu iki kelime, Yunanca ástron (yıldız) ve kosmos (evren) kelimelerinin nautes (denizci) kelimesiyle birleşmesinden oluşur. Türkçede de Amerikalı ve Rus uzay insanları için yaygın olarak kullanılır. Çince (pinyin) uzay insanına hángtiān yuán denir.
Bir astronotun maaşı genelde 60-130 bin dolar (yaklaşık 345 bin TL- 750 bin TL) arasında değişiyor. Astronotlar hem çok tehlikeli ve fiziki şartları zorlayan eşsiz bir tecrübeyi yaşarken hem de bilime hizmet ediyorlar.
Toktar Ebubekirov (Aybekirov/Eybekirov) (Kazakça : Тоқтар Оңғарбайұлы Әубәкіров), d. 27 Temmuz 1946 Karağandı), Kazak pilot ve kozmonot. SSCB'nin 72'nci ve aynı zamanda da son kozmonotudur. Kazakistan'ın Kızılorda şehrindeki Korkut Ata Devlet Üniversitesinde profesör olarak görev yapmıştır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri