Orwell insanlara barış, eşitlik ve refah getireceğini iddia eden Sovyet rejiminin ve benzer totaliter devletlerin, teknolojiyi de kullanarak insanları nasıl katlettikleri ve köleleştirdiklerini abartılı bir dille eleştirir.
Romanın distopik dünyasında totaliter bir merkezî tek partinin yönetiminde gerçekleştirilen korku, propaganda ve beyin yıkama ile halk ve hayat manipüle edilmektedir. Roman daha sonra ünlenecek olan Büyük Birader ve düşünce polisi gibi kavramları içermektedir.
George Orwell'in 1984'ü, toplumun çöküşte olduğu bir geleceği tasavvur etmesi bakımından distopik kurgunun tanımlayıcı bir örneğidir. Bu, dil manipülasyonu ve tehdidi kullanarak toplum üzerinde kontrol uygulayan totaliter bir hükümetin uyarıcı bir hikayesidir.
George Orwell'ın Amerikalı yayıncısı, 1984"ün adının, yazarın kitabı yazdığı yılın son rakamlarını değiştirmesiyle ortaya çıktığını söylemeyi severdi.
Kitap Okyanusya adlı toplumun yaşadıkları olayları anlatmaktadır. 1984 kitabının ana fikri ise durum ve şartlar ne olursa olsun insanlar hangi rejimler ile yönetiliyor olursa olsun düşünceler baskılanamaz ve herkes istediği şeyi sorgular ve düşünür.
İlgili 45 soru bulundu
1984 kitabı genellikle distopya, bilim-kurgu, fantastik, modern klasikler, dünya klasikler gibi türleri okuyan okurlar için uygundur. 1984 kitabının yaş gruplara göre okunma sırası aşağıda listelenmiştir. 55-64 yaş arasıdır.
1984, Okyanusya, Avrasya ve Doğu Asya adlı üç ülkeden oluşan bir distopyada (anti-ütopya) geçer. Bu ülkeler devamlı savaş halindedirler ancak müttefikler sıklıkla değişir.
1984 – George Orwell
Stalin, romanda hicvedilenin kendi yönetimi olduğu gerekçesiyle kitabı yasaklama kararı almıştır. Yazarın Hayvan Çiftliği kitabı da eskiden yasaklanan kitaplar arasında yer alıyor.
1984 romanı, yazarın geleceğe ilişkin bir kabus senaryosudur. Bireyselliğin ve insan haklarının tamamen yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, inanılmaz bir hayal gücüyle ve en ince ayrıntısına kadar romana aktarılmıştır.
Önce 1984 sonra Hayvan Çiftliği.
4 yılın ardından ise 1984 ismiyle bir distopik romanı da okurlarıyla buluşturan Orwell, 21 Ocak 1950'de tüberküloz sebebiyle hayatını kaybetti. Papazın Kızı (1935), Aspidistra (1936), Boğulmamak İçin (1939) isimli kitapları da yayımlayan Orwell'ın bazı şiirleri de çeşitli dergilerde yayımlandı.
1984 Kitabının Türü Nedir? 1984 kitabının türü distopik romandır. Distopik roman türü yazıldıkları dönemin, siyasal, teknolojik ve sosyal durumundan hareketle geliştirilmiş geleceğe yönelik kurgulardan oluşan eserlerdir.
Distopya ise ütopik bir toplumun ant-tezidir. Yani, ütopyada gerçekleşmesi umulan olayların hiç birisine distopyada yer yoktur. Distopyalarda bireyler sistem dayatmalarına maruz kalır, olumsuz duygulardan asla kurtulmaz, büyük bir çöküş yaşar. Distopya özellikle edebiyatın konu edindiği bir konudur.
1984 adlı romanın ana karakteri olan Winston Smith Okyanus ülkesinde yaşamaktadır. Okyanus ülkesine komşusu iki ülke Doğu Asya ve Avrasya'dır. Bu üç ülke birbiriyle sürekli savaş halindedir.
Distopik romanlar genellikle çağdaş toplumun unsurlarını içeren ve bazı modern eğilimlerin sakıncalarına karşı uyarı niteliği taşıyan romanlardır. Modern toplumu bekleyen olumsuz geleceği veya durumu anlatırlar.
Ünlü İngiliz yazar George Orwell'ın BBC binası önüne heykelinin dikilmesi 'fazla solcu' olduğu gerekçesiyle reddedildiği ortaya çıktı.
Romanda çok fazla “zafer” kelimesi(Zafer Konutları, Zafer Cini, Zafer Sigaraları) geçmektedir. Var olmayan savaşların kazananı olan iktidar “zafer” kelimesini günlük hayatta her yerde kullanarak insanlara unutturmamakta ve insanları manipüle etmektedir.
İkinci romanı Küçük Oyuncu, ilk romanı Yarın Yarın romanından bir yıl sonra yani 1977 yılında yayımlanır. Üçüncü romanı Asılacak Kadın, 1979 yı- lında yayımlanır. Ancak cinsel içerikli bulunmasından dolayı yasaklanmıştır.
Osmanlı'nın Filistin'i kaybetmesinde başrol oynamış isimlerden ve bu esnada yaptıklarının askeri strateji ve istihbari güvenlik açısından, Atatürk tarafından Türk milleti adına tekerrür etmesin diye 1935 yılında tüm subay ve astsubaylara kitap olarak dağıtılmıştır.
Pınar Kür'ün ünlü romanı Asılacak Kadın'ın yedinci baskısı geçtiğimiz ay Can Yayınları'ndan çıktı. Önceki yıllarda 'müstehcenlik' suçlamasıyla yasaklanarak toplatılan kitapta, yazarın 1988 yılında İstanbul İkinci Asliye Ceza Mahkemesi'ne sunduğu savunma metni de yer alıyor.
Ütopyaların aksine, distopyalar ise bir toplumun mümkün olan en kötü hali olarak hayal edilir. Distopik düşünceden bahsederken genellikle baskıcı, totaliter ve insanların mutsuz olduğu bir toplum kastedilir. Ütopya ve distopya kavramlarının birbiriyle zıt olduğu söylenebilir.
Birçok peri masalında olduğu gibi iyi ve kötü karakterlerin yer aldığı eser ütopya olarak başlamış ancak distopya olarak son bulmuştur (Şahin, 2017, s. 218).
Distopya (anti-ütopya Yunanca dystopia), çoğunlukla ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır. Distopik bir toplum otoriter-totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri