Radikal ekoloji, doğaya ve diğer insanlara karşı yeni bir sorumluluk bilinci oluşturarak, insanın ve toplumların doğayı rahat bir şekilde sömürmesinin karşısında yer alır. Radikal ekoloji doğanın doğaya ve insanların doğaya karşı sorumluluğunda yeni bir etiği araştırmaktadır.
Modernleşme ve sanayileşmenin beraberinde getirdiği doğa tahribatına karşı 1800'lü yıllarda gelişmeye başlayan ekolojik düşünce, sanayi kapitalizmi çerçevesinde doğayla kurulan ilişkinin doğaya ve toplumsal düzene etkilerine yönelik radikal eleştirileriyle ön plana çıkmıştır.
Toplumsal sistem tahakkümcü, sürekli ilerlemeci ve maksimum kar bakış açısı ile doğayı tahrip etmektedir. Doğanın bu şekilde sömürülmesine ve kapitalist sanayi toplumunun yapısına ve işleyişine önemli tepkiler radikal ekolojik hareketler tarafından getirilmektedir.
Radikal çevrecilik, çevre hareketi içinde ana akım çevreciliğe yönelik eleştirilerden doğan; konuya daha geniş ve farklı bir bakış açısı getiren bir taban hareketidir.
Ekoloji, canlıların organları ve bu organların yaşam süreçleri ile ilgilenmez. Önemli olan canlıların içinde bulundukları yaşam ortamı ve diğer canlılar ile olan karşılıklı ilişkileridir. Yani ekoloji, bütün canlılar üzerinde etkisi olan ve bütün canlılar için ortak olan temel konularla ilgilenmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Ekoloji (Yunanca: Οίκος — ev, Yunanca: Λόγος — bilim) ya da doğa bilimi, canlıların hem kendi aralarında hem de fiziksel çevreleri ile olan ilişkileri inceleyen bilim dalıdır. Ekoloji canlıları birey, popülasyon, komünite, ekosistem ve biyosfer düzeylerinde inceler.
Ekoloji, canlıların ortamları ve diğer canlılar ile sürdürdükleri ilişkileri inceleyen bir bilim dalıdır. Ekologlar, bu bilim dalının temel prensipleri doğrultusunda ekosistemdeki canlılar arasındaki etkileşimleri, çevre kirliliği, küresel ısınma gibi konuları araştırır.
Derin ekoloji (İngilizce: Deep ecology), ekolojik felsefe içinde, insanın doğaya üstünlüğünü radikal bir tavırla reddeden hareket. Doğaya özel değer veren ve ideolojik bir akım olan derin ekoloji, bireylerin ve toplumların bu doğaya saygı duymalarını ister.
Derin ekoloji en temelde, çevresel tahribatın sosyal ve kültürel etkenlere dayalı olarak çağdaş dünya insanlarından kaynaklandığına inanmaktadır. Bu köklü etkenleri değiştirmenin tek yolunun ise art arda reformlar gerçekleştirmek yerine, sistemi radikal bir şekilde değiştirmek olduğunu öne sürer.
Sığ Ekoloji Nedir? Naess: sığ ekoloji kirliliğe ve kaynakların tükenmesine karşı savaşan, esas amacı gelişmiş ülkelerdeki insanların sağlığı ve refahı olan korumacı-çevreci hareket biçimidir (Kırışık, 2015).
Ekolojik düşünce, hangi biçimiyle olursa olsun mevcut üretim ve tüketim kalıplarını ciddi şekilde sorgulamakta ve ekolojik sorunların çözümü için mevcut sistem içinde toptan zihni bir dönüşümün gerçekleşmesi gerek- tiğini vurgulamaktadır.
Næss, popülasyonla ilgili bütüncül bir görüşe ihtiyaç olduğunu ve ekolojiden ilham aldığı için kendi görüşüne “ekosofi T” dediğini ifade eder. (Næss, 2008, s. 302).
Toplumsal ekoloji, insansın doğaya hükmetmesi ve sömürmesi gerektiği şeklindeki varsayımın, insanın insana hükmetmesi ve onu sömürmesinden kaynaklandığını savunmaktadır. Toplumsal ekoloji hareketi, insanın doğal ortamıyla olan ilişkilerini ele almaktadır.
Ekolojik yaklaşım, sosyal hizmette ve diğer disiplinlerde insanlar, çevreleri ve aralarındaki etkileşimin doğasını anlamayı vurgulayan bir yönelimdir. Profesyonel müdahalelerde odak; birey (grup, aile ve toplum) ve çevresi arasındaki kesişme üzerinedir.
Ekolojik Sistemler Kuramı, Urie Bronfenbrenner'in “İnsan davranışının deneysel ekolojisi” isimli kitabında ortaya atılmış ve geliştirilmiştir.
Bunlar; sıcaklık, su, ışık, kimyasal ve mekanik faktörlerdir. İkincil faktörler ise, klimatik, topoğrafik, edafik ve biyotik faktörleri içerir.
Ekoloji alanında çalışan araştırmacılar bazen ayrı bazen de birbiriyle örtüşen 5 ana düzeyde çalışırlar: organizma, popülasyon, topluluk, ekosistem ve ekoloji.
✔ Ekoloji: Canlıların birbirileri ve cansız çevre ile olan ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır.
Ekolojik sistemler yaklaşımı nedir? Urie Bronfenbrenner tarafından 1970'li yıllarda oluşturulan ekolojik sistemler yaklaşımı, çocuk ile çocuğun sosyal çevresi arasındaki ilişkiyi birbirinden ayrı ancak birbirini etkileyen dört ayrı (mikro, mezo, egzo, makro) sistem üzerinden tanımlar.
Norveçli felsefeci Arne Naess (1912-2009) derin ekolojinin isim babası olarak kabul görmüştür. Arne Naess, ilk defa derin ekoloji kavramını Bükreş'te 1972 yılında yapılan Üçüncü Dünyanın Geleceği Konferansında sunmuş, derin ekoloji ilkelerini belirterek sığ ekoloji-derin ekoloji ayrımını yapmıştır (Kırışık, 2013).
Ekolojik bölge veya ekobölge, bir biyocoğrafik bölgeden daha küçük olan biyobölgeden de daha küçük olan ekolojik ve coğrafi olarak tanımlanmış bir alandır. Ekolojik bölgeler, coğrafik olarak farklı, karakteristik doğal topluluklar ve türler içeren, nispeten geniş toprak ya da su alanlarını kapsarlar.
Ekolojik Dengenin Tanımı
Gezegendeki her canlı türü önemlidir ve ekosistemi dengede tutmaya yardımcı olur. Ekolojik denge, türlerin diğer türlerle ve çevreleriyle bir arada yaşadığı istikrar durumunu ve ekosistemin nasıl organize olduğunu açıklayan bir terimdir.
Populasyon denetimi : Bir ekosistemdeki canlı öğeleri oluşturan bitki ve hayvan populasyonlarının denetimi olayı, sistemin dengeli bir bütün olarak işleyişini sağlamaktadır.
Hiç bir organizma tek başına var olamaz, organizmaların hepsi ekosistemde birbirlerine bağımlı olarak birlikte yaşarlar. Aslında birbirleri ile çok farklı türlerde etkileşime girerler ve bu etkileşim hayatta kalabilmek için hayati öneme sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri