Fıstıklı Kerebiç (16 Adet) (1 kg.) 1 kg.
1 kg da 16 adet Kerebiç bulunmaktadır, kerebiç kurabiyeleri köpüğüyle beraber tartılmaktadır.
Fıstıklı kerebicin kilosu 60 TL, cevizli fıstık ise 45 TL'den satılıyor. Uydacı, “Kerebiç Ramazan ayına özgü bir tatlıdır.
Kerebiç, Mersin yöresine ait, Ramazan ayında ve bayramlarda çokça tüketilen bir tatlıdır. Kerebiç beyaz bir kaymağın içinde yatan, içi fıstık ya da cevizle dolu, irmikten yapılmış, içli köfteye benzeyen bir tatlıdır. Beyaz kaymak olmaksızın da yenen bu tatlıya Ma'amoul denilir.
İlgili 44 soru bulundu
Yani elde ettiğiniz bu 600 ml su ile 6 kez büyük bir kase çöven köpüğü elde edebilirsiniz. Çöven kökü suyunu buzdolabında kapaklı bir kavanozda bir ay kadar, dondurarak bir yıl saklayabilirsiniz.
Özellikle Ramazan ayında rağbet gören kerebiç tatlısı, çöven otu köpüğüyle süslenir. Kerebiç tarifinin en önemli püf noktası, köpüğü uzun süre çırpmaktır.
Kerebiç kalıbına hamuru elinizle çukurlaştırarak yerleştirin. İçine bir tatlı kaşığı iç harcından koyup elinizle kapatın. Yağlı kağıt serili tepsiye hamurları aralıklı olarak dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirin.
Kalıbınız yoksa şekerpare gibi de şekillendirebiliriz. 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim. İlk sıcağı çıkmış tatlıya soğuk şerbeti dökelim. Şerbeti çektikten sonra servise hazır.
Köpüğü için:
Çöven otu (Bulamazsanız krem şanti kullanabilirsiniz.)
Diğer Boyutlar: 1 porsiyon - 310kcal, 100 g - 485kcal, devamı için...
Mersin dışında çok bilinmeyen bu tatlının tadı damağınızda kalacaktır. Kerebici tadabileceğiniz en lezzetli adreslerden biridir Kerebiç'çi Hayri Usta'dır. Mersin'in en sevilen lezzetleri arasında yer alan Batırık, neredeyse her evin vazgeçilmez yemeğidir.
Tereyağ oda sıcaklığında olmalı ve toz fıstıkla tereyağ karıştırılarak, yarım saat bekletilip sonrasında yumurta ,sıvı yağ, şeker eklenip karıştırılarak diğer malzemeler eklenerek hamur yoğurulacak ve iç harcı hazırlanarak kerebiç kalıbında şekil verilerek 160 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilecek.
➢ Mersin Kerebici, raf ömrü oda sıcaklığında yedi gündür.
Mersin Kerebici; irmik ile yapılan hamurun bezelere ayrılıp el ile oyulması ve içinin ceviz içi ya da Antep Fıstığı içi ile doldurulması sonrasında odun fırınında pişirilen, üzerine çöven kökünden elde edilen köpük ilave edilen bir tatlıdır. Mersin'de yapılan "Kerebiç" ramazan aylarının vazgeçilmez tatlıları arasında.
Şehrin meşhur tatlıcısı İbrahim Usta, yeni popüüler adıyla İBODO'nun yolunu tuttuk. Asıl çarşıya biraz uzak kalsa da tatlıları için gitmeye değer. Mersin'in meşhur tatlısı Kerebiç'i Tarsus'ta yemenin doğru adresi burası.
Buzdolapları tatlıları soğuttuğu için şekerlenmesine neden olacaktır. Yani şerbetli tatlınızı buzdolabına koyduğunuzda tatlınıza büyük kötülük yapmış oluyorsunuz. Bu nedenle tatlınızı temiz, kuru ve güneş almayan bir yerde saklamanız gerekir.
Baklavanın şerbetinin şekerlenmemesi için baklava şerbeti kaynama aşamasına geçtiğinde limon suyu ya da limon tuzu ekleyebilirsiniz. Ayrıca suya şekeri ekledikten sonra şeker eriyene kadar karıştırıp sonrasında ocağın altını yakarsanız tatlınız şekerlenmez.
Baklavanın şerbetini döktükten sonra tepsinin üzerini kısmen kapatarak tatlının demlenmesini, şerbeti iyice çekmesini sağlayabilirsiniz. Bu aşamada baklava tepsisinin üzerini temiz bir bez veya örtüyle kapatıp fırında, kilerde, ısı ve ışık almayan temiz bir rafta saklayabilirsiniz.
Özellikle sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağı kullanılan hamurlarda hamura daha az un konuluyor. Bu şekilde homojen kıvamlı bir kurabiye hamuru elde edilemiyor ve kurabiye hamuru pişirilirken dağılıyor ve yayılıyor.
Kömbe kalıbı(yoksa nasıl yapılır) Hatay usulü kömbe tarifini yaparken Kömbe kalıbı veya kerebiç kalıbına ulaşılamıyorsa elle veya başka bir kurabiye kalıbı ile normal kurabiye şekli verilip susama batırılıp pişirilebilir.
Ürünün Kullanımı
Kullanacağınız hamuru kalıba yerleştirdikten sonra kalıbı hafifçe önünüzdeki tezgaha vurarak hamurun kalıp şeklinde çıkmasını sağlayın. Ahşap Kalıplar ıslak yerde beklemediği sürece ömür boyu kullanabilirsiniz.
ilk yiyenlerin agızlarında kekremsi bi tat bırakan ama daha sonraları insanın yedikce yiyesinin geldigi icliköfte görünümünde içi antepfıstıklı,üzeri köpüklü bol kalorili tatlı.
Mersin'in sahip olduğu ve kültürümüzün de en değerli tatlıları arasında yer alan lezzetlerin başında ise; kerebiç tatlısı, cezerye ve künefe gibi benzersiz tatlar gelmektedir.
Kök 3-5 saat kaynatılır, çay gibi demlenir. Suyu alınarak mikserde çırpılır. Şekerle birleştirildiği zaman bembeyaz olur ve kıvama gelir. İçinde yağ, süt, yumurta yoktur ve tamamen doğaldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri