Bir cezvenin içine eşit miktarda koyulan bitkiler iki bardak su ile kaynatılarak içilir. Balla tatlandırılmış, kaynatılmış kekik de günde 3 kez içilebilir. Adet gecikmesine kekik çayı iyi gelir. Adet gecikmesi yaşandığında papatya ve biberiye bitkisini çay şeklinde demleyerek içmek, adet söktüren yöntemlerdendir.
Son zamanlarda egzersiz olarak mekik çekmek adet getirici hareketler arasında oldukça popülerdir. Aynı zamanda maydanoz suyu, maydanoz ve zencefil çayı, tarçın ve limon çayları da adet söktürücü olarak bilinmektedir.
Adet gecikmesi yaşandığında papatya ve biberiye bitkisini çay şeklinde demleyerek içmek, adet söktüren yöntemlerdendir. 1 fincan kaynamış suya, 1 çay kaşığı kurutulmuş biberiye koyun ve 5 dakika demlenmeye bırakın. Çayınızı süzüp içebilirsiniz. Dilerseniz içerisine limon ve bal da ilave edebilirsiniz.
Stresten adet gecikmesinin belirli bir gün sayısı yoktur. Yani “Stresten adet 10 gün gecikir.” demek yanlıştır. Her bireyin vücut döngüsü, işleyişi farklıdır. Bu nedenle adet gecikme gün sayısı da farklı olacaktır.
Periyodik döngü tam olarak oturana kadar süreçte düzensizlikler yaşanması oldukça normaldir. Çevresel faktörler, stres, psikolojik faktörler, mevsimsel geçiş dönemleri, hormonal durumlar ya da kullanılan çeşitli ilaçlar gibi daha minör durumlarda neden olabilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Erken Adet Olmak İçin Yapılan Hareketler
Bacakları açarak oturmak yumurtalıkları rahatlatan bir egzersizdir. Yumurtalıkların rahatlaması adet sökülmesine yardımcı olur. Kobra yılanı hareketi ile yüzüstü uzanıp vücut gerilerek bırakılır ve kafa yukarı kaldırılır. Bu hareket birkaç kez tekrarlanır.
Stres Hormon Üretimini Etkiliyor
Bu yoğun stres ve kaygı adet görememe, adette gecikme, sık adet görme, ara kanama gibi adet düzensizlikleri yaratabilir.
Adet olmak için, adet söktürücü haplar veya iğneler kullanılabilir. Mutlaka doktor kontrolünde ve jinekolojik muayene sonrası kullanılmaları gerekir. Bunlardan en yoğun kullanılanı pregesteron hormonu içeren ilaçlardır. Vakti yoksa adeti geciktirmek için bitki çayları faydalı olabilmektedir.
Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir. Hiçbir zaman bittiği günden itibaren hesaplanmaz.
Adet Olamayınca Ne Yapmalı? Adet olamayınca yapılması gereken ilk şey idrarda veya kanda gebelik testi yapılmasıdır. Çünkü üreme çağındaki kadınlarda en sık adet gecikmesi nedeni hamileliktir. Gebelik testi negatifse adet olamayan bir kadın bir süre bekleyebilir.
Sıcak kompres ya da banyo
Alt karın bölgesine ve kasıklara sıcak su torbası ile sıcak kompres yapmak ya da uzun, sıcak bir banyoda dinlenmek, vücuttaki kasların gevşemesine ve rahim çevresindeki kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olarak adet kanamasının başlamasını tetikleyebilir.
Bunun yerine stresten uzak durmak, güneş ışığından faydalanmak, hafif egzersizler ile kan dolaşımını hızlandırmak, ılık banyo yapmak ve karın bölgesini sıcak tutmak, C vitamini bakımından zengin beslenmek, adet kanamasının beklenenden erken olmasını sağlayabilir.
Maydanoz ülkemizde pek çok kişi tarafından sıklıkla tüketilen ve oldukça faydası bulunan besinlerden birisidir. Bu yararlarından birisi de adet söktürücü özelliği olmaktadır.
Aşırı soğuğa maruz kalmanın başta adet gecikmesi, sancılı regl gibi pek çok soruna yol açabileceğini bildiren Gencer, 'Soğuğa doğrudan maruz kalmak bağışıklık sisteminin de düşmesiyle kadın hastalıklarına yol açabiliyor.
Bilinen şudur ki adetliyken kahve içmek adeti kesmez fakat vücutta su tutabilir dolayısıyla “aşırı” tüketimi vücudumuzda şişliğe sebep olur.
Kan akışını hızlandırma gücü sayesinde adet kanamasının zamanında gerçekleşmesinde oldukça etkilidir. Adet gününüzden yaklaşık 3-4 gün önce maydanozu kaynatıp suyunu süzün. Maydanoz suyunu 30 dakika soğumaya bırakın. Günde birkaç bardak bu maydanoz suyunu içerek adetinizin hızlıca söktürülmesini sağlayabilirsiniz.
Bunların başında adet söktürücü özelliği gelmektedir. Adet söktürücü özelliği bulunan soğan kürü 15 gün düzenli kullanılmalıdır. 15 gün kullanılır ise adet düzeni normale dönecektir.
Kişinin gebe kalması durumunda âdet kanaması kesilir. Anacak gebelik dışında âdet kanamasının 7 gün ve daha uzun süreyle kesilmesi durumu, âdet gecikmesi olarak tanımlanır. Yani kişinin âdet kanamasının 5 gün gecikmesi normal bir durum olarak kabul edilirken, 10 gün gecikmesi bir problemin habercisi olabilir.
Hamileliğin dışında emzirme dönemi ve menopoza giriş döneminde de kadının adet kanaması gecikebilmektedir. Bununla birlikte stres, sıkıntı, depresyon, psikolojik travma, ani kilo alma, verme, ağır spor ve egzersiz, rahatsızlıklar için kullanılan ilaçlar hormonsal dengesizlikler de adet gecikmesine sebep olabilmektedir.
Adet dönemlerinde yaşayan gecikmelerde vücuttaki kemikler kasılır ve bu da ağrıya neden olur. Kadınların bel ve sırt kısımlarında kuvvetli bir ağrı meydana gelir. Bazı kadınlar bu ağrıyı fazla hissetmeyebilir ancak çoğu kadında bu acı katlanılmazdır.
Adet döneminde dışarı akan kan tamamen hormonların değişimi ile oluşan kandır. Yani rahim içi zarı hücreleridir. Toksik, kirli maddeler içermez.
Erken hamilelik krampları adet kramplarına benzer, ancak midede daha aşağı oluşabilir. Embriyo implantları ve uterus uzadıkça bu kramplar hamilelik sırasında haftalarca veya aylarca sürebilir. Hormonal değişiklikler erken gebelikte ve adet döneminden önce hem baş ağrılarına hem de sırt ağrısına neden olabilir.
28 günlük bir adet döngünüzün olduğunu varsayarsak; son adet tarihinizden sonra 28 gün içerisinde adet olmadıysanız adet gününüz gecikmiş demektir. Yaklaşık olarak 7-10 gün gecikmeden sonra hamilelik testi yaptırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri