İlk çocuk kaç yaşındayken 2. çocuk düşünülebilir? Uzmanlar iki çocuk arası yaş farkının en az 2 olması gerektiğini söylüyorlar ancak ilk çocuk 3 yaşının içindeyken yeni bir bebek için daha ideal bir zaman olabilir.
Sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bebekler için 2 doğum arasında en az 1 yıl ara verilmesi gerekmektedir. 2 yıldan kısa bir zaman içinde tekrar hamile kalan kadınlarda başta yorgunluk olmak üzere gerek sağlık gerekse psikolojik sorunlar görülme sıklığı artmaktadır.
İdeal yaş farkı göreceli bir kavram olsa da kardeşler arası yaş farkı bilimsel olarak 10 yaş ve üstü farklar kardeşler arası ilişki açısından çok doğru kabul edilmez. Ortalama 5 yaş farkı kardeşlerin özellikle ergenlik ve daha sonraki dönemlerde karşılıklı ve sağlıklı bir ilişki kurması için idealdir.
İki çocuk arasında yaş farkının az olmasının bazı avantajları var. İki çocuk birlikte büyür ve yaş farkı az olduğu için büyüdüğünde de iyi arkadaş olurlar. Eğer cinsiyetleri aynı ise yakın yaşlarda olduğu için oynadığı oyuncaklar ve kıyafetlerini paylaşabilirler.
Kardeş için İdeal Yaşlar 7-8
Ayrıca çocukların okula 6-7 yaşlarında başlamaları sebebiyle ve hayatlarının yine dönüm noktalarından biri sayılabilen bu dönemde de en azından okula uyum sürecini tam anlamıyla tamamladıktan sonra kardeş doğumu gibi yeni bir değişikliği kabul etmeleri daha kolay olacaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Uzmanlar iki çocuk arası yaş farkının en az 2 olması gerektiğini söylüyorlar ancak ilk çocuk 3 yaşının içindeyken yeni bir bebek için daha ideal bir zaman olabilir.
Çünkü yaş aralığı arttıkça kıskançlık daha çok ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak ailenin kendisini hazır hissedip çocuk yapmaya karar verdiği zaman önemlidir. Ancak iki çocuk arasında olması önerilen yaş aralığı 3-4 yaştır.
Araştırmaya göre bireylerin şartları uygun olsa kaç çocuk sahibi olmayı istedikleri incelendiğinde, en fazla istenen ideal çocuk sayısı yüzde 32 ile iki çocuk oldu.
Bu araştırmalar; tek çocukların akademik başarı motivasyonun yüksek, özgüvenlerinin güçlü olduğunu ve anne-babaları ile ilişkilerinin daha iyi olduğunu ortaya koymuştur. Tek çocukların; paylaşma, popülerlik, liderlik, bağımsızlık ve kaygı düzeyleri açısından da geniş aile çocukları ile benzerlik gösterdiği görülmüştür.
Yine 1996'daki araştırma, tek çocukların bilişsel becerilerini tek çocuk olmayanlarla karşılaştırmış. Bu araştırma sonucuna göre, tek çocuk olan birinci sınıf öğrencilerinin hafıza, dil becerileri ve matematikte diğer çocuklara oranla daha iyi oldukları saptanmış.
Bu Sözleşme uyarınca çocuğa uygulanabilecek olan kanuna göre daha erken yaşta reşit olma durumu hariç, onsekiz yaşına kadar her insan çocuk sayılır.
Hem annenin sağlığını korumak hem de sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için iki doğum arasında mutlaka 3 yıl ara verilmesi gerektiğini vurgulayan Şatıroğlu, çok sık doğum yapan kadınların yaşıtlarına oranla çok daha hızlı yaşlandıklarını ifade etti.
Araştırmalara göre ilişkide ideal yaş aralığı, erkeğin kadından 6 yaş daha olgun olduğu aralıktır. Bazı romantik filmlerde yaş farkı çok fazla olabiliyor. Ancak araştırmalar gösteriyor ki kadın ve erkek arasında 6 yaş olduğunda ilişki çok daha sağlam oluyor.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için ilişki sıklığı da oldukça önemlidir. Düzenli adet gören kadınlarda adetin 12 ila 17. günleri arasında gün aşırı ilişkiye girmek yeterlidir. Daha sık yaşanan ilişkiler erkeğin sperm kalitesini azaltabilir bu nedenle gün aşırı yaşanan ilişki gebe kalma ihtimalini artırır.
O nedenle SSVD planlanıyorsa iki doğum arası, 12 aydan az olmayacak şekilde, doktorunuzun tercihine göre değişmekle beraber ortalama 2 yıl olmalıdır. Tekrar sezaryen düşünülüyorsa da iki doğum arasında en az 12 aylık bir süre yeterli olacaktır. Op.
Çalışma, ikinci çocuğun sorun yaşamasının nedenin, rol modelindeki sorunlar olabileceğini gösteriyor. İlk çocuğun rol modeli ebeveynleridir. İkinci çocuğun ise rol modeli daha sorunludur, çünkü rol modeli abisi ya da ablasıdır.
Günümüze değin gelmiş yaygın inanış bir çocuğun sağlıklı gelişimi için muhakkak bir kardeşe sahip olması gerektiği yönündeyken, son yıllarda yapılan araştırmalar tek çocuklarla ilgili bu inanışın aslında pek de gerçeği yansıtmadığını göstermektedir.
Tek çocuklar, kardeş(ler)i olan çocuklara göre daha bencil, sosyal açıdan yetersiz ve şımarık olurlar. (Yanlış). Doğru: Tek çocuklar ve kardeşi olan çocuklar; yardımseverlik, olgunluk, öz-kontrol, dışa dönüklük, akranlar arasında popüler olma, sosyal katılım gibi konularda farklılık göstermiyor.
Çocuğun, yakın akrabalar veya arkadaşlar tarafından şımartılmasının önüne geçilmelidir. Yani ebeveynler çocuk üzerinde bir kontrol mekanizması kurmalıdır. Çocuklarda görülen doyumsuzluk, genellikle anne – baba tutumundan kaynaklanmaktadır. Günümüzde ebeveynler çocuklarına gerektiğinden fazla duyarlı davranmaktadır.
17-18 yaşında evlenen bir kadın, 18-42 yaş arasında 2-3 yılda bir hamile kalarak 12-13 çocuk doğurabilecek üreme sistemine sahip. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, 15-49 yaş arasındaki kadınlar üreme döneminde kabul ediliyor.
18. yüzyılda Rusya'da Feodor Vassilyev adlı bir köylünün karısı 69 çocuk ile en fazla çocuk sahibi olan kadın olarak anılır.
Araştırmaya göre 3 ya da daha fazla çocuk isteyen bir kadın, ilk doğumunu 23 yaşında yaparsa, istediği çocuk sayısına ulaşabilme şansı %90. İki çocuk isteyen kadınların ise ilk doğum için 27'yi geçirmemeleri öneriliyor. Tek çocuk isteyenler için önerilen yaş ise 32.
Hatta bu konuda pek çok toplumda oldukça yaygın olarak kabul gören bir kural bile var: “yaşın yarısı artı yedi kuralı! Buna göre bir kadın veya erkek, en fazla kendi yarı yaşından 7 yaş büyük birisiye birlikte olmalı! Örneğin 30 yaşındaki bir insan, en az 22 yaşındaki birisiyle birlikte olmalı.
Peki, evlilikte erkekle kadın arasındaki ideal yaş farkı nedir? Uzmanlar, erkeğin kadından büyük olmasını öneriyor. Ama kaç yaş? Neredeyse evrensel olarak kabul edilen formül de şu: Erkeğin yaşını ikiye böl, çıkan sayıya yedi ekle, işte kadının ideal yaşı.
Kardeşler arasındaki bağlar, sosyal etkileşim becerilerinin gelişimine yardımcı olur. Kardeşler arasındaki etkileşim, empati kurma, paylaşma ve işbirliği gibi önemli becerilerin gelişimine katkı sağlar. Bu da, iş hayatında, okulda, arkadaş ilişkilerinde ve sosyal hayatta başarılı olmak için gereken özelliklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri