Karayolları Trafik Kanunu'na göre 2. defa alkol sınırını aşarak trafiğe çıkarsan 2. kez alkollü araç kullanma cezası olarak 8.075 TL ödemek zorunda kalırsın. Aynı şekilde aracı trafikten menedilir ve ehliyetine 6 ay değil, 2 yıl boyunca el konulur ve 20 ceza puanı alırsın.
İlk defa alkollü kullanan sürücülerin ehliyeti 6 aylığına el konulur. Bu süre içerisinde araç kullanması yasaktır. Sürücü şayet bu kusuru ikinci defa işlemiş ise ehliyetine 2 sene boyunca el konulur. Üçüncü defa tekrarlaması durumunda ise tam 5 yıl sürücü belgesi geri alınarak trafikten men edilir.
Aynı sürücü üçüncü kez alkollü olarak araç kullanırken tespit edilirse, kanunun ilgili maddesinde belirtildiği şekilde para cezası ile cezalandırılır, aracı trafikten men edilir ve sürücü belgesi (5) yıl süreyle Trafik Polisi'nce geri alınır. Ayrıca (6) aydan az olmamak üzere hafif hapis cezası uygulanılır.
Her ihlal için 20 ceza puanı uygulanan sürücüye geriye doğru 5 yıl olmak kaydı ile ilk seferinde 6 ay ehliyetini geri alma cezası uygulanır. İkinci seferde ehliyet 2 yıl, üçüncü seferde ise 5 yıl süre ile alıkonur. Sürücü ehliyetini geri almak istediğinde idari para cezasının tamamını ödemelidir.
Alkollü Araç Kullanma Cezası Affı
Ancak böyle bir uygulama geçmişte olmadığı gibi bugün de yoktur. Sürücü belgesinin geri alınması ancak sürenin tamamlanması ve idari para cezasının ödenmesi ile olur. Yahut gerekli itirazlarda bulunulup gerekirse dava açarak alınabilir. Bu konuda bir af uygulaması söz konusu değildir.
İlgili 31 soru bulundu
Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası Ne Kadar? Karayolları Trafik Kanunu'na göre 2. defa alkol sınırını aşarak trafiğe çıkarsan 2. kez alkollü araç kullanma cezası olarak 8.075 TL ödemek zorunda kalırsın. Aynı şekilde aracı trafikten menedilir ve ehliyetine 6 ay değil, 2 yıl boyunca el konulur ve 20 ceza puanı alırsın.
2.3. Üçüncü Kez Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Nedir? Bu kişiye 3.defa alkollü araç kullanma cezası 12.977 TL para cezasıdır. (2024 yılı) Ayrıca bu halde ehliyete 5 yıl süresince el konulur, araç trafikten menedilir ve 20 ceza puanı yazılır. Ayrıca altı aydan az olmayacak şekilde hapis cezasına hükmedilir.
Sürücü, eğer kendi adresine gelen trafik cezası makbuzu ödemezse, ismi yurt dışındaki arama listelerine ekleniyor ve gümrükte ya da herhangi bir polis kontrolünde bu tutar sürücüden tahsis ediliyor. Eğer trafik cezanız 70 euro'nun üzerindeyse icra tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Süresi dolduğunda ödenmiş cezanın makbuzu ve ehliyet alınma tutanağı ile birlikte bağlı bulunan bölgenin trafik bürosuna başvuru yapılır. Ehliyeti 2 yıl süreyle geri alınan sürücüler, İLK SAĞLIK MÜDÜRLÜKLERİ, SÜDGE (Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi) Biriminde başvurarak ilgili eğitimi almak zorundadırlar.
2. Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası: 5 yıl içinde 2. defa alkol limitini aşan sürücüye uygulanacak para cezası 8.075 TL'dir. Araç aynı şekilde trafikten men edilir ve kişinin ehliyeti 2 yıl için elinden alınır.
Bu kişiye 3.defa alkollü araç kullanma cezası 2024 yılında 12.977 TL para cezası olarak uygulanır. Ayrıca eğer 3.kez aynı suçu işlersen ehliyetine 5 yıl süresince el konulur, aracın trafikten menedilir ve 20 ceza puanı alırsın. Alkollü araç kullanmak, hapis cezası ile de sonuçlanabilir.
3 Defa Alkollü Araç Kullanma Cezası Mahkeme Kararları
Sürücü belirlenen oranların üzerinde alkol kullandığında ve bu durum ilgili kişilerce tespit edilirse idari para cezası ve yaptırıma maruz kalır. Kişinin alkol kullanıp kullanmadığı tespit edileceği zaman görevli kolluk kuvvetleri devreye girmektedir.
Tüm bunlara ek olarak kişinin alkol testi sonucu 100 promil değerinin üzerinde ise alkol sınırını kaçıncı kez aştığına bakılmaksızın adli para cezası ve ehliyetine el konulması ile birlikte TCK m.179 (Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu) uyarınca yargılaması yapılır.
Aynı yıl içinde ikinci kez tekrarlanması durumunda 4 aya ek olarak psiko-teknik teste tabi tutulursunuz. Sürücülük yapmanıza engel olmadığına dair belgeyi alabilirseniz sürücü belgenizi de geri alabilirsiniz. Aynı yıl içinde üçüncü kez yüz puana ulaşırsanız ehliyetinize süresiz el konulmasına sebep olursunuz.
Stajer sürücülerde ehliyet iptal olmaktadır. Belgesi iptal edilenlerin tekrar sürücü belgesi alabilmeleri için; sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekir.
Tespit edilen duruma göre, 100 promil ve üstü alkollü oldukları belirlenen sürücülerin durumu Türk Ceza Kanunu'nun 179. maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında değerlendirilir. Bu hüküm gereği, mahkeme tarafından yapılan yargılama sonucunda, suçlu bulunan kişilere bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilebilir.
Sürücü belgesi olarak da bilinen ehliyete el konulması bazı durumlarda uygulanabilen yaptırımlardan biridir. Sürücü belgesine el konulması halinde hukuki prosedüre uygun şekilde hareket edilmesi gerekir. Ehliyete el konulması halinde kişi trafikte araç kullanma iznini kaybeder.
Verilen tutanak ile 15 günlük itiraz süreci başlamaktadır. İtirazını belirtmek isteyen sürücüler Sulh Ceza Mahkemesi'ne dilekçe ile başvuru yapmalıdır. Yasal süre olan 15 gün tamamlanması ile itiraz olmazsa karar kesinleşmiş olup ödenmesi gerekmektedir.
Bir günde 2 defa trafik cezası alınması mümkündür. Ancak aynı yerde ve aynı saatte aynı araç için iki defa trafik cezası yazılamayacağı belirtilmektedir. Mevcut uygulamalara bakıldığında art arda aynı mesafede 3-4 defa hız ihlali nedeniyle ceza uygulanması hukuka aykırı olarak görülmektedir.
İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikte, sürücüsünün Türk vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın yabancı plakalı araçlarla ilgili kanunda belirtilen hükümlere aykırı hareket edilmesi halinde, ceza tutanağı düzenlenerek trafik idari para cezası verilecek.
Türkiye'den çıkış yapmak için sınır kapısına gelen araçlar gümrük araç tescil bölümünde işlemleri sırasında trafik cezası varsa, gümrükteki veznelere ödeme yapmadan yurtdışına çıkamayacak.
Bir araç sürücüsünün tekrar cezalarına tabi tutulmaması için ilk ehliyete el konulmasından sonraki 5 sene boyunca alkollü araç kullanmaktan işlem görmemesi gerekir. Bu durumda ehliyet sicilinden alkollü araç kullanma cezası kaydı silinecektir.
Ehliyeti geri almak için;
Sürücü belgeleri geri alınan sürücüler, Sürücü belgesine el koyan trafik birimine veya en yakın trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne alıkoyma süresinin bitiminde dilekçe ile başvurarak sürücü belgelerini geri alabilirler.
Bunları söylüyor musunuz? 1 duble rakı, viski, votka ya da 2 kadeh şarap, 2 bardak bira içtiğinizde 0.5 promile karşılık gelecek miktarda alkol almış oluyorsunuz... Alkolün en az miktarı bile sürücülük becerilerinizi bir çok açıdan etkiler!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri