İkinci Meşrutiyet (Osmanlıca: ايکنجى مشروطيت), Osmanlı Anayasası'nın, 30 yıl askıda kaldıktan sonra, 23 Temmuz 1908'de yeniden ilan edilmesiyle başlayan ve Mebuslar Meclisi'nin Sultan Vahdettin tarafından 11 Nisan 1920'de tasfiyesi ile sona eren dönemdir.
Sultan II. Abdülhamid'in meşrutiyeti fiilen ortadan kaldıran fermanı 23 Temmuz 1908'de yürürlüğe girdi. Meşrutiyetin yeniden yürürlüğe girmesinin ardından Avusturya/Macaristan, 1878'de Berlin Konferansında geçici olarak kendisine bırakılmış olan Bosna-Hersek vilâyetini topraklarına kattığını duyurdu (5 Ekim 1908).
Osmanlı Devleti'nin son dönemine damgasını vurmuş olan İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin, II. Meşrutiyet'in ilanından önce ve sonra yapmış olduğu tüm faaliyetler günümüzde bile tam olarak sonuçlandırılamamıştır. Tarihimizde böylesine önemli bir yere sahip olan II.
Öz: 1908 yılında II. Meşrutiyet ilan edilince, Osmanlı Devleti'nde yeni bir dönem başladı. Meşrutiyet'i Sultan II. Abdülhamit'e zorla ilan ettiren İttihat ve Terakki Cemiyeti, bir süre devlet yönetiminde doğrudan söz sahibi olamadı.
II. Abdülhamit tahta çıkmadan önce Jön Türklere meşrutiyet sözü ve Mithat Paşa'ya da sadrazamlık makamının sözünü verdi. II. Abdülhamit, 23 Aralık 1876 yılında, Osmanlı döneminin ilk ve son anayasası olan Kanun-i Esasi'yi ve Birinci Meşrutiyet Dönemi'ni ilan etti. Bu meşrutiyet dönemi yaklaşık olarak 2 yıl kadar sürdü.
İlgili 36 soru bulundu
Birinci Meşrutiyet, Osmanlı İmparatorluğu'nda 23 Aralık 1876'da II. Abdülhamid tarafından ilan edilen, anayasal monarşi rejiminin ilk dönemi. Bu dönemin anayasası Kanun-ı Esasi, yürütme organı padişah II. Abdülhamid, yasama organı ise Meclis-i Umumi'dir.
II. Meşrutiyet 23 Temmuz 1908'de (10 Temmuz 1324) ilan edildi. Meşrutiyet'in ilanı ile birlikte basında sansür yasağı kalktı ve bir yayın patlaması yaşandı.
I. Meşrutiyet, hem Avrupa devletlerinin baskısı hem de çökmekte olan Osmanlı Devleti'nin yenilenmesi ve yaşatılması amacıyla ilân edilmişti. II. Meşrutiyet ise çökmekte olan Osmanlı İmparatorluğunu kurtarmak amacıyla ve uzun süren bir baskı dönemine tepki olarak ilân edilmişti.
2. Meşrutiyet, 1. Meşrutiyet döneminde padişah tarafından askıya alınan Anayasa'nın yeniden yürürlüğe girmesiyle başlayan dönemdir.
Makedonya'da ıslahatlar yapılması kararı alındı ve İngilizler Rusları, Balkanlarda serbest bıraktı. Batıcılık ve Türkçülük fikir akımları bu dönemde etkili olmuştur. Reval Görüşmelerinin yanında İttihatçıların kendilerine ait birliklerle isyan etmesi ile II. Abdülhamit, II. Meşrutiyet'i ilan etmek zorunda kalmıştır.
Meşrutiyet'in İlanı 1. Meşrutiyet teklifini padişaha ilk ileten grup, Jön Türkler olarak bilinen Genç Osmanlılardır. Bu ekibin önderliğini Ziya Paşa, Namık Kemal ve Mithat Paşa gibi fikir adamları yapmıştır.
Meşrutiyet, meşruti monarşi, anayasal monarşi, anayasal tekerki ya da parlamenter monarşi, hükümdarın yetkilerinin anayasa ve halk oyuyla seçilen meclis tarafından kısıtlandığı yönetim biçimi.
Osmanlı Basını, Sada-yı Millet, İttihat ve Terakki Cemiyeti, Ahmet Samim Bey, II. Meşrutiyet Dönemi.
İkinci Meşrutiyet (Osmanlıca: ايکنجى مشروطيت), Osmanlı Anayasası'nın, 30 yıl askıda kaldıktan sonra, 23 Temmuz 1908'de yeniden ilan edilmesiyle başlayan ve Mebuslar Meclisi'nin Sultan Vahdettin tarafından 11 Nisan 1920'de tasfiyesi ile sona eren dönemdir.
2. Meşrutiyet döneminde, Kanun-i Esasi'de bir kısım değişiklikler yapılarak padişahın yetkileri sınırlandırılmıştır. Kurulan sistem, meclis üstünlüğüne dayandırılmıştır. Her ne kadar demokratikleşme anlamında önemli bir adım olsa da devletin teokratik, monarşi sistemi devam etmiştir.
İlk Osmanlı Mebusan Meclisi 20 Mart 1877'de açılmış ve 14 Şubat 1878ê kadar çalışmıştır. II. Abdülhamit 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşını gerekçe gösterip meclisi kapatmış ve I. Meşrutiyet kapanmıştır. Bu istibdat döneminde yönetime aykırı fikir ve yazı bildirenlere hapis ve sürgün cezaları verilmiştir.
Bunun üzerine İngiltere'nin öncülüğüyle İstanbul'da bir konferans toplanmasına karar verildi. Konferans Haliç Tersanesi'nde bulunan Bahriye Nezareti'nde toplandığı için Tersane Konferansı adıyla tarihe geçmiştir. 23 Aralık 1876'da toplanan bu konferansa Prusya, İngiltere, Rusya, Fransa ve Osmanlı Devleti katıldı.
II. Abdülhamit döneminde ilan edilmiştir ve 1924 yılına kadar da yürürlükte kaldı. Kanuni Esasi'nin en önemli özelliği ise özgür bir İslam ülkesinde uygulanan batılı tarzda hazırlanmış ilk anayasa olmasıdır. Bu anayasa ile mutlak monarşi yerine anayasalı monarşi sistemine geçilmiştir.
Batıcılık çabaları II. Meşrutiyet'in ilanıyla yeni bir çehre kazandı.
İttihat ve Terakki Terakki'nin faaliyetlerinin olması, Mebusan Meclisi kapandıktan sonra 1889 da İttihat ve Terakki Cemiyeti kuruldu. Baskılar sonucu meşrutiyet 2.kez ilan edilmiş olmuştur. Bu nedenler meşrutiyetin 2.kez ilan edilmesinde etkili olmuştur.
Osmanlı'da meşturiyet iki kez ilan edilmiştir. Bu doğrultuda birinci meşrutiyet 1876, ikinci meşrutiyet ise 1878 yılında ilan edilmiştir.
Âyan (toplumun önde gelenleri) Meclisi üyelerini Padişah seçerdi ve sayıları mebusların (Milletvekili) üçte birini geçmezdi.
1876 Kânûn-ı Esâsî
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri