Adaçayı kaynatılır ve tüketilir. Adaçayı tüketilmesi hem boğaza iyi gelecek hem de ağız sağlığını koruyacaktır. Aynı zamanda adaçayı ile gargara yapmak da boğazdaki gıcık hissini geçirir. Bir kaşık bal ile biraz tarçın karıştırılıp günde 3 kez tüketilir.
2- Ihlamur: Limon, elma kabuğu ve tarçın gibi takviye gıdalarla hazırlanabilen ıhlamur, boğaz gıcıklanmasına iyi gelen bir diğer bitki çayıdır. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere tüketilebilir.
Ihlamur, yıllardır boğaz tahrişi ses kısıklığına ne iyi gelir sorusunun cevabıdır. Ses kısıklığı ve uzun süreli öksürüklerde günde 2 defa ıhlamur çayı içebilirsiniz. Ihlamur çayı solunum yolunu yumuşatan, boğaz ağrısını dindiren etkili bitkilerden biridir.
Alerjik rahatsızlıklar sonucunda ya da solunum yoluyla boğazın tahriş olması, kişinin boğazında gıcık olarak tanımlanan durumun yaşanmasına yol açabilir. Boğazda gıcıklanma hissi, soğuk algınlığı, geniz akıntısı, gastroözofageal reflü hastalığı gibi pek çok farklı hastalıktan kaynaklanabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Bol su içmek başta olmak üzere bol sıvı içilmesi gerekir. Bunların dışında; boğaz spreyleri ve pastiller de gıcıklanma hissini hafifletir. Aynı zamanda bitkisel çaylar ve kürler ile de tedavi edilebilir. Örneğin; gargara yöntemi, adaçayı, bal ve tarçın karışımı, zencefil ve bal yöntemi ile tedavi edilebilir.
Limon suyu soğuk veya grip sırasında oluşan boğaz ağrısını da azaltabilen ferahlatıcı bir içecektir. Limon C vitamini ve antioksidanlar içerir. Ayrıca ürettiğiniz tükürük miktarını da arttırır ve mukoza zarlarının nemli kalmasına yardımcı olur.
ıhlamur, adaçayı, nane, okaliptüs, limon, portakal gibi şeyler boğaz kaşıntısına iyi gelmektedir. Bunların dışında gargara yapmak da boğaz kaşıntısı için birebirdir. Evinizde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz tuzlu su gargarasını günde 2 defa yaptığınızda kısa sürede boğaz kaşıntısının geçtiğini göreceksiniz.
Boğazın yumuşaması için öncelikle ılık suyun içerisine bir tatlı kaşığı bal koyarak içebilirsiniz. Boğazdaki yutkunma zorluğuna ve boğaz ağrısına ballı su fayda sağlamaktadır. Bunun dışında tuzlu veya karbonatlı su kullanarak gargara yapabilirsiniz.
Boğazda tahribat oluşturan kuru öksürük aynı zamanda gıcık da yapabilmektedir. Bu öksürük türü nezle ve grip gibi durumlarda görülebileceği gibi astım, reflü, üst hava yolu öksürük sendromu bulunan kişilerde daha yaygındır. Reflü, sinüzit gibi hastalıkları bulunan kişilerde kuru öksürüğü geceleri görmek mümkündür.
Bir bardak kaynar suyun içerisine bir diş sarımsak ve 2 adet tarçın ilave edin. 5 dk demlendikten sonra için. Öksürüğü anında kestiği biliniyor. Limonlu karabiber yöntemi Yeni kesilmiş çeyrek limonun üzerine biraz karabiber ve tuz serperek limonu bu şekilde emebilirsiniz.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Yarım litrelik suya kırdığınız keçiboynuzları kaynatılır. Elde edilen su içilince balgam atılmaya başlanır. Gıcık öksürüğe ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu tarafından aynı şekilde çözülmüştür.
Boğaz yanması bir hastalık değil, hastalığa bağlı olarak gelişen bir belirtidir. Bu nedenle boğaz yanmasına neden olan hastalığı bulmak tedavi sürecini yönetmek için önemlidir. Boğaz yanmasına neden olan hastalıklardan bazıları; farenjit, tonsilit, GÖRH (Gastroözofageal Reflü Hastalığı) ve alerjik rinittir.
Bol sıvı tüketmek boğazın nemlenmesine yardımcı olarak tahriş edicilerin etkisini azaltır. Günde en az sekiz bardak su içmek, bitkisel çay veya limonlu ılık su tüketmek gece öksürüklerini hafifletir. Uyumadan önce boğaz pastili kullanmak boğazdaki tahrişi azaltarak öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.
bir şeker kaşığı zerdeçal, iki yemek kaşığı bal, iki yemek kaşığı zeytinyağı ve bir sıkılmış limon. karıştır yarım saatte bir , tatlı kaşığıyla tüket.... bir de karabiber ve bal karıştırıla bilinir. bu süreçte daima her şey ılık tüketilir. bal ile karabiberi karıştırıp yiyin, boğazınızı yaksın.
Bu gıcık çoğunlukla öksürükle beraber ortaya çıka ya da gıcık öksürük olmasına neden olur. Gece öksürük krizleri solunum yollarındaki sinirlerin alerjen, enfeksiyon ve diğer tahriş ediciler tarafından uyarılmasıyla meydana gelebilir.
Kuru Öksürüğe İyi Gelen Bitki Çayları
Ihlamur, bal, karanfil, tarçın, yeşil çay kuru öksürüğü kesebilmektedir.
Sıcak su, boğazın yumuşamasına ve balgamın atılmasına yardımcı olur. Bitki çayları ise hem boğaz tahrişlerini azaltır, hem de balgam söktürücü bir etki verir. Kekik çayı, papatya çayı ve nane çayı balgam söktürücü etkisi en yüksek olan çay çeşitlerindendir.
Boğazda kaşıntılı öksürük ise akla alerjik reaksiyon semptomları, alerjik rinit ve gıda alerjilerinin yaygın belirtisi olarak görülür. Bu durum bazen boğaz tıkanmasına ya da bilinç kaybına sebep olan aşırı alerjik reaksiyonlar için mutlaka hekime başvurulmalıdır.
En Hızlı Öksürük Kesici Yöntemler
Bir kaşık bal ve bir kaşık zencefil bunun için yeterli olacaktır. Öksürük için birebir çare olan ballı zencefil tüketmek iyi bir tedavi yöntemi olacaktır. Karabiber ve balı karıştırarak da öksürüğünüzü geçirebilirsiniz.
Ihlamur, Ekinezya, Papatya, Adaçayı, Yasemin çayı içmek iyi gelecektir. Onun yanında ılık su ile bal karışımı ya da süt ile bal karışımı içmek kuru öksürüğe iyi gelen yöntemlerdendir. Kuru öksürük tedavisinde bulunduğunuz odanın kuru ve havasız olması öksürüğü tetikleyeceği için oda nemlendirici kullanılabilir.
Zeytinyağı içmek öksürüğe iyi gelir mi? Zeytinyağı içmek bir anda öksürüğü kesmez. Bununla birlikte boğazı rahatlatan bir etkisi olabilir. Öksürük ve soğuk algınlığı şikayeti için bal, zeytinyağı ve limon suyu karışımı önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri