2 Yaş Sendromu Ne Zaman Biter? Çocukların negatif ve agresif tutumları genellikle 3 ile 3.5 yaş arasında son bulur ancak bu durumun 4 yaşın sonuna kadar sürdüğü durumlar da görülebilir. Çocuğun kişisel ve duygusal gelişimine göre farklılık gösteren 2 yaş sendromu, kesinlikle bir hastalık değildir.
İsmi iki yaş sendromu olsa da tam 2 yaşında başlamaz. Genelde 18 ila 30 ay arası bir dönemde başlar, üç yaşa kadar sürebilir.
2-3 yaşındaki çocuğunuzla çok fazla zaman geçirmek durumundasınız. Boyama yapma, resim çizme, şarkı söyleme, hikaye anlatma gibi etkinlikler çocuğunuzu mutlu eder. Çocuğunuzla ne kadar bu etkinliklere dahil olursanız, o da o kadar daha doğru davranışlar gösterecektir.
2 yaş döneminde çocuk sıklıkla öfke nöbeti yaşayabilir, inatçılık ve hırçınlığı tetiklenebilir. Çocuk, yürümeye, keşfetmeye başlar. Hareket halindeki çocuk kurallar ve yasaklarla karşı kaşıya kalır. Çocuk yasaklara ya aşırı uyum sağlar yada bağımsızlığını ortaya koymak için direnebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Pedagog Dr. Melda Alantar'a göre vurarak, ısırarak çevresindekilere zarar veren çocuklara öncelikle yetişkin gibi sakin davranılmalı ve çocukla tartışmaya girilmemelidir. Anne-baba olaylar kontrolden çıkmadan duruma müdahale etmelidirler. Çocukla göz teması kurulmalı ve uyarılmalıdır.
Araştırmaların ispatladığı sonuçlar şunlardır: * Akıl sağlığına zarar verir, özgüveni düşük, kendini sevmeyen, değersiz, yetersiz, güçsüz, çaresiz hisseden kişiler olmalarına neden olur. * Kalıcı fiziksel zararlar verir ve hatta ölümle sonuçlanabilir. * Suça yönelik davranışı artırır.
Çocuğunuz ağlama krizi geçirdiği sırada, göstereceğiniz davranışlar onu çok az etkileyecektir. Bu nedenle çocuğa müdahale etmek yerine sakin kalmaya çalışın. Kriz hafiflediğinde, çocuğunuzla sakin ve yumuşak bir ses tonuyla konuşmaya çalışın.
Çocuğun saldırgan bir davranış sergilediğinde normal karşılanmamalı, gülünmemelidir. Güzel bir dille ve sakince bu davranışın yanlış bir şey olduğunu belirtilmeli ve bir daha yapmamasını istenmelidir. Çocuğun saldırgan davranışlarla bir şey yaptırmak istediğinde istediği şey yapılmamalıdır.
Yürümeye başlayan çocuk, oyun oynarken her şeye elleriyle dokunmak ve farklı olan şeyleri keşfetmek ister. Boyama, 2 yaşındaki çocuklar için idealdir. Gelişimi şakacı bir şekilde teşvik edebilir, konsantrasyonu arttırabilir ve hayal gücünü canlandırabilirsiniz.
2 yaşına gelen çocuk 3 kelimelik cümleler kurmaya başlar, kelime dağarcığı 300 kelimeye ulaşır, sorular sorar ve yönergeleri anlayarak yerine getirir. Çocuk 3 yaşına geldiğinde anladığı kelime sayısı yaklaşık 900, kullandığı kelime sayısı ise 500'e ulaşır.
Öfke nöbetine giren çocuğunuz karşısında sakin ve soğukkanlı olun. Sözel ve fiziksel şiddet uygulamayın. Dediğini yaparak ikincil kazanç elde etmesine ve öfke nöbetini pekiştirmesine meydan vermeyin. Kararlı ve tutarlı olmanız öfke nöbetlerinin en iyi ilacıdır.
Adnan Ayvaz'a göre bir çocuğun 18. ayda hiç kelimesi yoksa 2 yaşında iki kelimeli bir cümle kuramıyorsa, üç yaşında normal bir cümle kuramıyor veya hiç konuşmuyorsa, anlaşılmaz konuşuyorsa mutlaka dil problemi ve konuşma gecikmesi açısından incelenmesi gerekiyor.
Sordukları sorular dünyayı keşfetmelerine ve merak ettiği birçok şeyi öğrenmesini sağlar. 2,5-3 yaşına gelen çocukların kelime dağarcıkları artar ve sıklıkla ''neden'' sorusunu sormaya başlarlar.
2 Yaşındaki Çocuğun Dil Gelişimi
İki üç kelimelik cümleler kurarken dört beş cümlelik cümlelere geçiş yapabilir. 2 yaşındaki çocuklar günde ortalama 40-50 kelime konuşabilirler. Genelde konuşmalarını anne çocuk ilişkisine bağlı olarak anneleri anlasa da yabancı insanlarda ne söylemek istediklerini kavrarlar.
Çocuklar bağırma eylemi ile karşılaştıklarında üzgün, incinmiş ve korkmuş hissederler. Hakareti de içeren sürekli azarlama hali, sözel bir istismardır ve bu durum çocukların psikolojik sorunlar yaşamalarına yol açar. Bunun yanı sıra bu sorunlar depresyon ve anksiyete gibi problemler yaratabilir.
Şiddet, çocukların korku ve kaygı yaşamasına, asabi olmasına, uyku bozukluklarına, davranışsal ve gelişimsel gerilemelere, fiziksel şikayetlere, düşük benlik saygısına, kendine ve başkalarına karşı güven eksikliğine, uyum sorunlarına, ders başarısızlıklarına, dikkat eksikliğine, iletişim problemlerine, asosyal ...
Bağırarak konuşmak ve bağırmayı alışkanlık haline getirmek, mide-gırtlak reflüsü, ses tellerinin irritasyonu veya enfeksiyonları ile gırtlak kanserleri, ses karakterinde bozulma gibi pek çok farklı şikayete yol açmaktadır. Bir haftadan daha uzun süren her türlü ses probleminde mutlaka KBB uzmanına danışılmalıdır.
Doğal bağlılık dönemleri: Çocuğun gelişim süreçlerinde, özellikle 1 yaş civarında, anneye olan bağlılık daha yoğun bir şekilde hissedilir. Bu dönemdeki aşırı bağlılık, çocuğun dünyayı keşfetme isteği ile annesinden ayrılma korkusu arasında gidip geldiği bir sürecin sonucudur.
Çocuğunuz bir başkasına vuruyorsa bu davranışını hemen durdurun. Onu elinden tutarak yanınıza çekin ve biraz sakinleşmesini bekleyin. Ne olup bittiğini anlamaya çalışın ve sakin olmaya gayret edin. Kimi zaman kızgın çıkışların aksine susmak olayı daha kolay çözebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri