4 ile 6 yıl kadar devam etmektedir. Bazı durumlarda 40 yaşlara kadar sürebilmektedir. Ciltte görülen hafif aknelerde uzman doktorların vereceği kişiye en uygun ürün ile geçmesi mümkündür. Akne tedavisi görülen kişilerin doktorlarının kontrolünde beslenmeleri, vitamin almalı ve daha çok balık tüketilmelidir.
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
Herhangi bir sivilce ( akne ) tedavisinde iyileşmeler, 2. ayda görülmeye başlar. Bu dönemde iyileşme beklentisi %30- 40 oranında olmalıdır. Sivilce ( akne ) tedavisinde ilk 1-1.5 ay en zor dönemdir. Çünkü cilt başlangıçta ilaçlara olumsuz tepki verebilir.
Ergenliğe girerken çıkan sivilceler artık 30'lu 40'lı yaşlarda da sorun olarak yaşanıyor. Genel olarak sivilce adıyla bildiğimiz akne sorunu, 12 ile 15 yaş arasında görülür ve 20'li yaşların başlarında geçer.
40'lı ve 50'li yaşlarındaki insanlar bile sivilceye sahip olabilir. Bununla birlikte, sivilce en çok ergenlik çağında görülür. Ergenlik döneminde, hem erkek hem de kızlarda erkek cinsiyet hormonlarının (androjenler) seviyeleri artmakta ve bunun sonucunda yağ bezleri daha fazla yağ üretmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Ergenlik döneminin her iki cinste de 25 yaşa kadar uzayabileceği unutulmamalıdır. Ergenlik dönemindeki gençlerin yüzde 85'i sivilce problemi ile karşılaşmaktadır. Ergenlik döneminde sivilceler, özgüven eksikliğine sebep olabilir. Ancak, unutulmamalıdır ki bu dönemde sivilce oluşumu çok normaldir.
Yine yağ bezlerinin aktif olduğu bebeklik, çocukluk ve erişkin dönemlerinde de ortaya çıkabilmektedir. Belirli yaşlara göre cinsiyet farklılığı göstermektedir ve ergenlik döneminde kızlarda erkeklerden daha erken yaşta ortaya çıkma eğilimindedir. En yüksek görülme sıklığı kızlarda 14-17 erkeklerde ise 16-19 yaşlarıdır.
Bu iltihapların oluşumuna sebep olan bakteriler tüm insanların cildinde bulunmaktadır. Bakterilerin artmasına neden olan yağın içinde bulunan değişiklikler ve yağ salgısının fazlalığıdır. Sivilce En Sık Hangi Yaş Döneminde Görülür? Daha çok 14-16 yaşlar aralığında görülmektedir.
Ergenlik Aknesi ile karşılaştırıldığında Yetişkin Aknesi cildin çok daha derinindedir. Dönemsel olarak ya da çevresel faktörlere bağlı olarak artış gösterebilir. Yaş ilerledikçe hücre yenilenme hızı yavaşladığı için Yetişkin Aknesi tedavisi ergenlik aknesi tedavi süresine göre daha uzun sürebilir.
Eğer bir etken maddeyi uygulama önerilerine uygun kullanıyor ve cilt problemleriniz devam ediyorsa yapmanız gereken en iyi adım beklemek olacaktır. Çoğu etken maddenin kusma periyodu 4-6 hafta sürer.
Çok sık karşılaşılan cilt hastalıklarından birisi olan sivilce (akne vulgaris), genelde ergenlik çağında başlar ve tedavi edilmediği takdirde kalıcı izler bırakır. Derinin yağ oranı bakımından yüksek olan yerlerinde çıkar ve deride kırmızı sivilce, kist, siyah nokta şeklinde kendini gösterir.
Cilt bakım rutininize salisilik asit ve benzoil peroksit içeren bir temizleyici ekleyerek başlayabilirsiniz. Değişiklik fark edinceye kadar birkaç ay geçebilir.
Tedavinin en az altı ay boyunca kullanılması ve yeni sivilce çıkışı tamamen durduktan en az 2 ay sonrasına kadar tedaviye devam edilmesi gerekmektedir.
ERKEKLERDE ERGENLİK BELİRTİLERİ
Fiziksel gelişimleri genelde 18 yaşına kadar tamamlanırken, ruhsal ve sosyal gelişimleri 25 yaşına kadar devam etmektedir. Ergenliğin sona ermesinde ergenliğin başlangıç yaşı ve seyri yol göstericidir.
Ergenlikte orta şiddette veya ağır sivilce sorunu yaşayan bireylerin %30'unda sivilce izleri oluşumu görülmektedir. Bireylerin büyük çoğunluğu herhangi bir kalıcı etki olmadan akne sorunundan kurtulmakta, bazılarında ise cilt yüzeyinde akne izleri kalmaktadır.
Geçmeyen sivilce sebeplerinin birbirinden farklı etkenler olduğunu söylemek mümkündür. Genel olarak sivilce sorunu; stres, düzensiz beslenme ve hormonal değişikliklerden ileri gelir. Ancak uzun süre geçmeyen sivilceler söz konusuysa bu durumun ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olma ihtimali olabilir.
Yüzü sık yıkamanın sivilcelerin azalmasında çözüm olmadığını dile getiren Şentürk, şöyle konuştu: "Yüzü sık yıkamak sivilcelerin azalması anlamına gelmez, aksine çok sık yıkamak cildin kurumasına neden olur. Deri bunu dengelemek için daha fazla yağ üreterek bazen sivilcelerin artmasına neden olabilir.
Akneye sebep olan en kritik unsurlardan biri, yüzü kurularken sert bir havluyla, yüze bastırarak kurulama yapılmasıdır. Bu uygulama ne kadar sert yapılırsa, bireyin ten yapısına bağlı olarak akne gelişimi o kadar hızlı olacaktır.
Sivilce çeşitleri nelerdir? Sivilceler tek tip olmamakla beraber çeşit çeşit türü görülmektedir. Ergen sivilcesi, yetişkin sivilcesi, iltihaplı/iltihapsız sivilce, nodül/kist, papül/ pistül, beyaz nokta ve siyah nokta sivilce çeşitlerindendir.
Ergenlik, cinsel olgunluğun tamamlandığı ve üreme fonksiyonunun kazanıldığı, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Çocukta fizyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan bir çok değişim gözlenir. Ergenlik yaşı normalde kız çocuklarında 8-13, erkek çocuklarında ise 9-14 yaş arasıdır.
ERGENLİK SİVİLCESİNİN NEDENLERİ
Kesin olan yanı yağ bezlerindeki büyüme ve aşırı çalışmadır. Gelişimindeki üç ana faktör; Yağ salgısında (sebum) artış, deri hücrelerinin anormal gelişmesi ve dökülerek kanalı tıkaması, yerleşik bir bakteri olan Propionibacterium Acnes'tir. Aknede genetik faktörler etkendir.
Bu bölge, yağ bezlerinin en belirgin olduğu alın ve burun çevresidir. Ergenlik döneminde genetik faktörler ve hormonal değişikliklerle, yağ bezleri yetişkinlerden çok daha fazla yağ salgıladığı için bu dönemde akne gelişimi kolaylaşır.
2-Sivilceler, evlenince ya da doğum yapıldığında geçer
Sivilcelerin ortaya çıkmasında beslenme tarzından genetik özelliklere kadar birçok unsur rol alıyor. Her ne kadar halk arasındaki sivilcelerin evlenince ya da doğum yapınca ortadan kalktığı düşünülse de böyle bir doğru bulunmuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri