20. kuzey enlemi, Dünya üzerinde merkez enlemi olan ekvatorun 20 derece kuzeyinde yer alan enlem dairesidir. 0 derece meridyeninden doğuya doğru Afrika, Asya, Hint Okyanusu, Büyük Okyanus, Kuzey Amerika, Karayipler ve Atlas Okyanusu'nu geçer.
1. kuzey enlemi, Dünya üzerinde merkez enlemi olan ekvatorun 1 derece kuzeyinde yer alan enlem dairesidir. 0 derece meridyeninden doğuya doğru Atlas Okyanusu, Afrika, Hint Okyanusu, Güneydoğu Asya, Büyük Okyanus ve Güney Amerika'yı geçer.
40. kuzey enlemi, Dünya üzerinde merkez enlemi olan ekvatorun 40 derece kuzeyinde yer alan enlem dairesidir. 0 derece meridyeninden doğuya doğru Avrupa, Akdeniz, Asya, Pasifik Okyanusu, Kuzey Amerika ve Atlas Okyanusu'nu geçer.
51. kuzey enlemi, Dünya üzerinde merkez enlemi olan ekvatorun 51 derece kuzeyinde yer alan enlem dairesidir. 0 derece meridyeninden doğuya doğru Avrupa, Asya, Büyük Okyanus, Kuzey Amerika ve Atlas Okyanusu'nu geçer.
33. kuzey enlemi, Dünya üzerinde merkez enlemi olan ekvatorun 33 derece kuzeyinde yer alan enlem dairesidir. 0 derece meridyeninden doğuya doğru Afrika, Asya, Büyük Okyanus, Kuzey Amerika ve Atlas Okyanusu'nu geçer.
İlgili 38 soru bulundu
35. kuzey enlemi, Dünya üzerinde merkez enlemi olan ekvatorun 35 derece kuzeyinde yer alan enlem dairesidir. 0 derece meridyeninden doğuya doğru Afrika, Akdeniz, Asya, Büyük Okyanus, Kuzey Amerika ve Atlas Okyanusu'nu geçer.
45. kuzey enlemi, Dünya üzerinde merkez enlemi olan ekvatorun 45 derece kuzeyinde yer alan enlem dairesidir. 0 derece meridyeninden doğuya doğru Avrupa, Asya, Büyük Okyanus, Kuzey Amerika ve Atlas Okyanusu'nu geçer.
52. kuzey enlemi, Dünya üzerinde merkez enlemi olan ekvatorun 52 derece kuzeyinde yer alan enlem dairesidir. 0 derece meridyeninden doğuya doğru Avrupa, Asya, Büyük Okyanus, Kuzey Amerika ve Atlas Okyanusu'nu geçer.
41. kuzey enlemi, Dünya üzerinde merkez enlemi olan ekvatorun 41 derece kuzeyinde yer alan enlem dairesidir. 0 derece meridyeninden doğuya doğru Avrupa, Akdeniz, Asya, Pasifik Okyanusu, Kuzey Amerika ve Atlantik Okyanusu'nu geçer.
40. güney enlemi, Dünya üzerinde merkez enlem olan ekvatorun 40 derece güneyinde yer alan enlem dairesidir. Başlangıç meridyeninden doğuya doğru Atlas Okyanusu, Hint Okyanusu, Avustralasya, Büyük Okyanus ve Güney Amerika'yı geçer.
60. kuzey enlemi, Dünya üzerinde merkez enlemi olan ekvatorun 60 derece kuzeyinde yer alan enlem dairesidir. 0 derece meridyeninden doğuya doğru Avrupa, Asya, Büyük Okyanus, Kuzey Amerika ve Atlas Okyanusu'nu geçer.
Türkiye'nin matematik konumu; 26°-45° doğu meridyenleri, 36°- 42° kuzey paralelleridir. Türkiye'nin uç noktalarından olan meridyen, Türkiye'nin en doğusundan geçer.
TRT yapımı olan ve çekimleri Kanada'nın kuzey kutup bölgesinde gerçekleştirilen 67 49 32 KUZEY belgeseli, nüfusunun büyük bölümü yerli halk İnuitlerden oluşan, yaklaşık 1500 kişinin yaşadığı Kugluktuk'ta geçiyor.
Kuzey: İnceburun (42°05'52"K, 34°56'41"D) Karadeniz kıyısında, Sinop ilçe merkezi sınırları içindedir.
Özellikleri. Ekvator'un güneyinde 90, kuzeyinde 90 adet olmak üzere toplam 180 paralel vardır.
Marmara Denizi'nde, Bursa İl'ine bağlı, coğrafi konum olarak 40.541 enlem ve 28.532 boylam koordinatlarında yer alan bir adadır “İmralı”.
ABD'yi Asya'dan uzaklaştırma zamanının geldiğini düşünen Sovyetlerin talimatıyla, 25 Haziran 1950 sabahından itibaren Kuzey Kore güçleri, 38. enlemi geçerek Güney Kore'ye saldırdı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bu olayı barışın çiğnenmesi olarak niteleyerek silahla karşı konulmasını kararlaştırdı.
36. güney enlemi, Dünya üzerinde merkez enlem olan ekvatorun 36 derece güneyinde yer alan enlem dairesidir. Başlangıç meridyeninden doğuya doğru Atlas Okyanusu, Hint Okyanusu, Avustralasya, Büyük Okyanus ve Güney Amerika'yı geçer.
1. güney enlemi, Dünya üzerinde merkez enlem olan ekvatorun 1 derece güneyinde yer alan enlem dairesidir. 0 derece meridyeninden doğuya doğru Atlas Okyanusu, Afrika, Hint Okyanusu, Güneydoğu Asya, Avustralasya, Büyük Okyanus ve Güney Amerika'yı geçer.
60. güney enlemi, Dünya üzerinde merkez enlem olan ekvatorun 60 derece güneyinde yer alan enlem dairesidir. Bu enlem (paralel) hiçbir toprak parçasından geçmez.
Dik koordinat sisteminde aşağı ve yukarı giden eksen Y ile gösterilir ve ordinat ismini alır (Şekil 1.2). Bir noktanın koordinat sistemine göre yeri, o noktanın eksenlere çizilen diklerle belirtilir. Noktanın ordinat eksenine olan uzaklığına apsis, apsis eksenine olan uzaklığına da ordinat denir.
Toprakları 36–42° Kuzey enlemleri ve 26–45° Doğu boylamları arasında yer alır. Ülkenin doğusu ile batısı arasında 76 dakikalık bir zaman farkı vardır. Genişliği 1.660 kilometredir. Göller ve adalar dahil kapladığı gerçek alan 814.578 km², izdüşüm alanı ise 783.562 km²'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri