Gelelim sorumuza. İmzalanan ve adınıza göre düzenlenmiş olan bir senet'i, kanunlara göre işlemezseniz eğer “3 Yıl Geçerlilik Süresi” vardır. 3 Yıl içinde Senette yazan borcu ve diğer şartları alma hakkınız vardır. Eğer 3 yılı geçerse Senet süresi, bu sefer geçerliliğini kaybetmiş olur.
TTK'de bono yani halk deyişiyle senedin zamanaşımı mevzusu, m.749'da şu şekilde düzenlenmiştir: “Poliçeyi kabul edene karşı ileri sürülecek poliçeden doğan istemler, vadenin geldiği tarihten itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.” Ödemenin yapılacağı tarihi gösteren ve senet üzerine düşülen kayda vade denir.
Vadesi gelmiş olan bir senet ödenmediği takdirde senet alacaklısı üç yıl içerisinde icra dairesine başvurarak kambiyo senetlerine özgü takip yoluna başvurabilir. Ancak üç yıllık sürenin geçmesi ile alacaklı artık kambiyo senetlerine özgü takip yoluna başvuramayacak yalnızca ilamsız icra takibi yapabilecektir.
Senedin tarihi sonradan atılamaz veya değiştirilemez. Senedin üzerinde yer alan tarih, senedin düzenlenme tarihini göstererek vade tarihini ve dolayısıyla borcun muaccel olma tarihini belirler. Senet tarihinde sonradan değişiklik yapmak senedin geçersiz olmasına neden olur.
Süresi içerisinde itiraz etmeyen ve ödeme yapmayan borçlu için takip kesinleşir. Senedin icrasının kesinleşmesi ile alacaklı haciz işlemlerine geçebilecektir. Haciz, borçlunun SSK lı ise ¼ maaşına haciz konulması olabileceği gibi, işyeri haczi, ev haczi, tapu ve araç haczi yoluyla da olabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Ticari hayatta en çok kullanılan adi senette zamanaşımı 3 yıldır. Devlet kurumlarından alınan senetlerden olan ve resmi kurum veya bankalardan alınan senetler için de zaman aşımı süresi 10 yıldır. Ayrıca; resmi kurum veya bankalardan alınan bu senetler hukuki prosedürler açısından sözleşme niteliğine sahiptir.
Senet İptali Davası Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır? Senedin vadesinin geldiği tarihten itibaren 3 yıl içerisinde senet iptali davasının açılması gerekir. 3 yıl sonunda zamanaşımına uğrayacaktır.
Senet iptal davası açılabilmesi için senedin zıyaa uğraması gerekmektedir. Senedin çalınması, kaybolması, yırtılması veya yanması gibi sebeplerle ibrazının imkansızlaştığı hallerde senedin zayi olduğu kabul edilmektedir.
. Senette senedi düzenleyene karşı açılacak davalar vadeden itibaren 3 yıl, hamilin tarafından cirantalara karşı açılacak davalar ise vadeden itibaren 1 yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrar.
Senedin noter onaylı olması gerekmez. Senede iki şekilde itiraz edilebilir: 1. imza benim değil. 2. rakamda tahrifat yapılmış.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
Bononun zamanaşımına uğraması neticesinde bir yıl içerisinde sebepsiz zenginleşme hükümlerine dayanılarak dava açılabileceği gibi icra takibi de yapılabilir. Ancak yapılacak icra takip yolu kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu değil ilamsız takip yoludur.
İcra takibinde zaman aşımı süresi toplamda 10 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak bu toplam süre içinde ilgili kanun çerçevesinde borçlar 10 senede zaman aşımına uğrar. Avukatlar ile yapılan icra takibinde ise icra takibinin yenilenmesi durumunda süreler her dosya yenilendiğinde tekrar uzayabilir.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, mal ve hizmet alımında imzalanan ve ödemesi yapılan senetlerin yırtılarak atılmaması gerektiği ve 10 yıl saklanması gerektiği uyarısında bulunarak, "Senedin fotokopisiyle bile dava açılabilir ve ödenen miktar geri ödenmek zorunda kalınabilir" dedi.
Alacaklar için zamanaşımı süresi, Borçlar Kanunu 146. – 161. maddelerde düzenlenmiştir. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir. Alacak zamanaşımı süreleri, sözleşmeyle değiştirilemez.
Üzerinde adres ve borçlu bilgileri bulunan kısmen boş bir senedi sokakta tesadüfen bulmasına rağmen bu senedi doldurarak işleme koyan kişi, senedi hukuka aykırı bir şekilde ele geçirdiği için resmi belgede sahtecilik suçu nedeniyle cezalandırılır.
Senet bedelinin ödenmemesi halinde borçlu için bir hapis cezası yaptırımı uygulanmaz. Ancak haciz işlemleri devam ederken borçlu icra dosyasına icra taahhüdü verir ancak taahhüt ettiği tarihlerde borcunu ödemezse taahhüdü ihlal suçu oluşur.
TTK Madde 777 Fıkra 2'deki düzenlemeye göre vadesi yazılmamış ise görüldüğünde ödenecek sayılır. Öte yandan, TTK 704[4] uyarınca, taraflar arasında aksine düzenleme yoksa vade tarihi bulunmayan senetlerin, düzenlenme tarihinden itibaren en geç bir yıl içerisinde ibrazı gerekir.
Senet Borcunun Silinmesi
Senet borcunun silinip ortadan kalkabilmesi için borcun ödenmesi gerekecektir. Ödenmeyen borçlar kalacaktır ve sürekli olarak kişilerin karşısına çıkacaktır. Bununla beraber mahkemelerde senedin silinmesi, hakim kararına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Borç mirasçılarına kalır. Mirasçılar reddi miras yapabilir. Borçlu ölürse mirasçılar da reddi miras yaparsa alacaklı artık alacağını alamaz.
Zorla imzalanan senet, genel mahkemede hukuk davasıyla iptal edilebilir. Zorla imzalanan senedi iptal etmek isteyen kişi asliye ticaret mahkemesinde menfi tespit davası açmalıdır. Zorla senet imzalatma eylemi TCK kapsamında suç teşkil ettiği için ceza davasının da görülmesi muhtemeldir.
Senet emre yazılı bir senet ise bunun iptali ödeme veya hamilin yerleşim yerindeki Ticaret Mahkemesi'nden alınacak ödemeden men kararı ile, hamile veya nama yazılı bir senet ise bunun iptali borçlunun yerleşim yeri Ticaret Mahkemesi'nden alınacak ödemeden men kararı ile mümkündür.
Haciz yoluyla el konulur. Fakat senet borcu bulunan kişiler icra takibini durdurup borcunu kısa bir zamanda ödeyeceğini bildirirse ve söz konusu zaman zarfı içerisinde borcunu ödemezse şahıs hapis cezası alabilir. Bunun haricinde bedeli ne kadar olursa olsun hiçbir senet borcu için bireylere hapis cezası verilmez.
Senet imzalamanızı sağlamak için fiziksel veya psikolojik baskı uygulandıysa, bu durumda senet geçersizdir ve yasal olarak bağlayıcı değildir. Böyle bir durumda, senedi imzalamak zorunda kalmışsanız, hukuki yollarla senedin iptal edilmesi için başvurabilirsiniz.
Vadesi gelmesine rağmen senedi ödenmemiş olan kişiler icraya başvurarak alacaklarını tahsil etme yoluna gidebilir. Senet icra takibinin yapılabilmesi için zorunlu olan hususların eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri