2003 Bingöl Depremi, 1 Mayıs 2003 tarihinde yerel saatle 03.27'de (00:27 UTC) gerçekleşen, Türkiye'nin doğusunu etkileyen, 6,4 büyüklüğündeki depremdir. Merkezi Bingöl'ün 15 km. kuzeyindeki Bingöl bölgesidir. Etkilenen bölgede en az 176 kişi öldü, 625 bina çöktü veya ağır hasara uğradı.
1 Mayıs 2003'te Bingöl'de 174 kişinin hayatını kaybettiği, 520 kişinin de yaralandığı 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
2003 Bingöl depremi
Çeltiksuyu'ndaki yatılı okulda koğuş bloku çöktüğünde 84 can kaybı meydana geldi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Bingöl'ün (Çewlig) Solhan ilçesi olan 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı, saat 07.57'de yerin 13,29 kilometre derinliğinde kaydedildi. Depremin, Diyarbakır ve çevre kentlerde de hissedildiği bildirildi.
BİNGÖL DEPREMİ BASIN BİLDİRİSİ
1 Mayıs 2003 Perşembe sabahı saat 03:27 'de Bingöl'ün kuzey doğusunda büyüklüğü (Yüzey Dalgası) 6.4 olan bir deprem meydana gelmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nin 6.4 büyüklüğünde olduğunu bildirdiği merkez üssü Bingöl olan deprem Erzurum, Muş, Van, Batman ve Doğu Karadeniz bölgesinin bazı illerinde hissedildi.
“Eli kulağında büyük bir deprem olabilir”
Tabii bu aktivite bir süre sonra belki duracaktır ama Bingöl'ün kendine ait tehlikeleri var. Yedisu Fay Zonu'nda, çok uzun süredir deprem bekliyoruz. Yedisu depremi en son 1784 yılında gerçekleşmiş.
Olası bir Bingöl depreminde, başta Bingöl merkez olmak üzere Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis, bu depremden etkilenecek iller arasında olduğu belirtildi.
Alan, Yedisu Fayı'nın kırılması durumunda oluşacak depremden Bingöl, Erzincan, Erzurum ve Tunceli kentlerinin etkileneceğine işaret ediyor.
”'Bingöl depremi Batman'ı daha çok etkiler'Olası Bingöl depreminde Batman'ın Diyarbakır'dan daha çok etkileneceğini belirten İmamoğlu, “Zemin gevşek olduğu zaman çok büyük yıkımlar yapıyor. Sulu gevşek zeminlerde daha da büyük yıkımlara neden oluyor.
Bingöl, 1 Mayıs 2003'te meydana gelen, 174 kişinin hayatını kaybettiği, 520 kişinin de yaralandığı 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından başlatılan kentsel dönüşümle düzenli ve depreme dayanaklı yapılara kavuşturuldu.
Haziran-Temmuz 1986 Sürgü depremleri, 2003 Bingöl depremi, 2005 Karlıova depremi ve 2010 Elazığ- Kovancılar depremleridir. Bunlardan yakın olanlar Diyarbakır ve yöresini ciddi bir biçimde etkilemiştir.
AFAD tarafından paylaşılan verilere göre, 23 Ağustos 2023 Çarşamba günü Bingöl ili Kiğı ilçesinde saat 11.19'da 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
BİNDÖL'DE 4.2 ŞİDDETİNDE DEPREM
Bingöl'de deprem meydana geldi. AFAD'dan yapılan açıklamada saat 11.19'da gerçekleşen 4.2 şiddetindeki depremin merkez üssü Bingöl, Kiğı olarak belirtildi. Deprem 8.47 km derinlikte gerçekleşti.
Peki Bingöl'de deprem fayı nereden geçiyor? AFAD'dan yapılan açıklamaya göre Bingöl'ün Kiğı ilçesinde saat 11.19'da 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin çevre illerden de hissedildiği öğrenildi. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof.
75 kilometrelik bir uzunluğa sahip olan bu fay zonu, Serpmekaya ve Sakaören köylerinden de geçtikten sonra, Karlıova'nın doğusunda Kuzey Anadolu fay zonu ile birleşmektedir.
Yedisu'da beklenen #deprem Diyarbakır'ı etkiler mi? Yedisu fayı #Diyarbakır'a 200 km.Bu deprem Maras depreminden 6/8 kat daha düşük olacak.Yani 100 km yarıçap haricinde zarar vermez.
Bingöl'den başlayıp Hatay'a kadar uzanan Doğu Anadolu Fay hattı Gaziantep'e 40 kilometre uzaklıkta ve oldukça yıkıcı bir konumdadır. Bu kırılmamış faylar olası 7.0 üzeri büyüklükteki bir deprem, Gaziantep'te ciddi can ve mal kayıplarına yol açabilir.
Yaklaşık 550 kilometre uzunluğunda olan Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay'dan başlıyor ve Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Elazığ'dan geçerek Bingöl'e kadar devam ediyor. Bingöl'ün Karlıova ilçesinde Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşirken, batı ucu da Batı Akdeniz'deki Ölü Deniz Çatlağı'na uzanıyor.
Bingöl İl Merkezi'nin Deprem Üretme Riski Yüksek Olan Faylara Göre Konumu (Zengin, 2020). Bingöl zayıf bir zemine sahip olması nedeniyle olası bir depremde şiddetle sarsılacak olmanın yanı sıra il merkezindeki binaların altından diri fay geçen illerimizden biridir.
Dr. Naci Görür, Yedisu fayına dikkat çekerek, "Yılda 2,5 santim hareket ediyor. Yaklaşık 250 senede bir deprem üretiyor.
Bu segment üzerinde yapılmış paleosismolojik araştırmalar ışığında depremin tekrarlama periyodunun 245±55 yıl olarak belirlenmiştir.
Uzmanlar Maraş depreminin ardından Bingöl'de büyük bir deprem beklendiğini söylüyor. Emekli Öğretim Üyesi Jeolog Dr. Şefik İmamoğlu, bugün Bingöl'de meydana gelen depremin Bingöl'ün Yedisu ilçesinde beklenen ve büyüklüğünun 7 ve üzerinde olacağı tahmin edilen olası depremi tetikleyerek öne çekmiş olabileceğini söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri