Aşçılığı profesyonel bir meslek olarak yapmak için, profesyonel mutfak süreçlerindeki tüm temel bilgi ve pratik donanıma hakim olmak isteyen 18 – 49 yaş aralığındaki kişiler. (41 - 49 yaş grubu stajsız programa katılabilir.)
Aşçı yardımcısı olmak isteyen kişilerin en sık araştırdıkları konulardan bir tanesi de yaş sınırı üzerinedir. Yardımcı aşçı olmak için yaş sınırı 18-50 olarak belirlenmiştir.
Aşçılık bölümünde, 2 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Aday öğrencilerin Aşçılık bölümünü tercih edebilmeleri için TYT puan türünden gerekli olan puanı almaları gerekmektedir.
İş Olanakları
Aşçılık Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, turizm endüstrisinde konaklama, yiyecek-içecek, banket ve endüstriyel yemek hazırlama işletmelerinin mutfak ve servis başta olmak üzere ilgili birimlerinde çalışma olanağına sahip olabilmektedirler.
Türkiye'de son yıllarda çok popüler olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, iş olanakları konusunda da birçok sektörden daha rahat bir pozisyonda yer alıyor. Mezun olduktan sonra birçok alanda rahatlıkla iş bulabilirler.
İlgili 15 soru bulundu
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Aşçı maaş beklentisi aylık ortalama 29.400 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 26.400 TL ile 37.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Aşçı maaşı 23.500 TL iken, en yüksek ise 75.000 TL'dir.
eleman.net verilerine göre, Aşçı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 33.300 TL maaş alıyor. Aşçı, 2024 yılında en düşük 22.400 TL alırken, en yüksek 50.300 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Aşçı, Temmuz 2023 yılında ortalama 24.300 TL maaş alıyordu.
Hayır. Gastronomi bölümü öğrencilerini sözel puanı ile almaktadır. Gastronomi puan türü açısından çoğu üniversite sözel yani TS (Türkçe-Sosyal) ile öğrencileri kabul etse de verilen eğitim tam olarak sözel sayılmıyor, çünkü derslerin bazılarında kimya, biyoloji gibi fen bilgisi ağırlıklı konular bulunmakta.
Aşçı olmak için mutlaka bir örgün eğitim kurumunda eğitim almak ve diploma/sertifika sahibi olmak gerekmez.
Aşçılık Programında eğitim süresi iki yıl, eğitim dili ise Türkçedir. Öğrencilerin 30 iş günü staj yapması zorunludur.
Tablo sütunları aşağıdaki gibidir. Aşçılık Bölümü 2023 taban puanları en düşük 186,66799, en yüksek 409,69773'tür. Aşçılık Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 1721809, en yüksek 99231'dir.
Aşçı (Seviye 4), yiyecek üretimi yapılan özel ve kamuya ait konaklama işletmelerinin, lokanta, gemi, tren ve yatların mutfaklarında görev yapar.
Aşçı olabilmek için liseden mezun olduktan sonra meslek yüksekokullarının ya da üniversitelerin 2 yıllık Aşçılık ya da 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü bitirip iş hayatına başlamak gerekmektedir.
Aşçı Eğitimi Kursuna Katılma Koşulları
İlkokul mezunu olmak ve mesleği yapabilecek bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak kursa katılmak için yeterlidir.
Aşçılık mesleğini yapmak isteyen herkes aşçılık eğitimine katılarak aşçılık sertifikasına sahip olabilir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 4 yıllık eğitim veren bir bölümdür ve eğitimini tamamlayan kişiler aşçı olarak çalışma imkanını bulurlar. Lise eğitiminden sonra üniversite sınavına giren kişiler bölüm tercihini Gastronomi ve Mutfak Sanatları'ndan yana kullanarak aşçı olurlar.
TDK'ya göre aşçı kelimesinin doğru yazılışı "aşçı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Aşçı Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir? Aşçı olmak için iyi olması gereken dersler ve konular arasında mutfak sanatları, beslenme ve gıda güvenliği, mutfak yönetimi, mutfak hijyeni, iletişim ve müşteri hizmetleri ile patisserie yer almaktadır.
Günde 14-16 saat çalışma süresinin geri kalanını uykuya ayırmak kadar normali yok. Çalışmak için sağlıklık olmak gerek çünkü. Peki ya tatil günü?
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 38.000 TL ile 47.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Aşçıbaşı maaşı 33.800 TL iken, en yüksek ise 95.000 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
EĞİTİM ÜCRETİ : 126.000 ₺
Eğitim süresi teori ve pratik olmak üzere toplam dört aydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri