657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi ise babalık izni 10 gün, 4857 Sayılı İş Kanununa tabi ise babalık izni 5 gün, Türk silahlı Kuvvetleri mensubu ise babalık izni 10 gün, Sözleşmeli memur olması halinde 10 gün babalık izni mevcuttur.
4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında özel sektör çalışanı olduğunda öngörülmüş olan babalık izin süresi 5 gündür. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında çalışan memurun kendi isteği üzerine 10 gün babalık izni kullanabilmektedir.
- 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında özel sektör çalışanı için öngörülmüş olan babalık izni 5 gündür. - "İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir.”
Örneğin 5 Mayıs 2023 tarihinde doğum yapacak bir kadının 8 haftalık doğum izni 30 Haziran 2022 tarihinde biter ve bu tarihten sonra ücretsiz izin süresi başlar. Bu kişi özel sektör çalışanıysa 1 Temmuz'da başlayacak ücretsiz doğum izni 6 ay sonra yani aralığın son günü biter.
Babalık İzni Ne Zaman Başlar? Babalık izni, doğumun gerçekleştiği gün başlar. Doğumdan önce babalık izni kullanılması mümkün değildir. Eşi doğum yapan babanın doğum izni ne zaman başlayacağı fark etmeksizin, çalışan derhal işyerine başvuruda bulunmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında memurlar için babalık izin süresi 10 gün olarak belirtiliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri İzin Yönetmeliği kapsamında askeri personel için babalık izin süresi 10 gün olarak belirtiliyor.
Bu durumda memurlar için verilen babalık izni 10 günlük bir süreyi kapsamaktadır. Bu durum 657 sayılı kanuna bağlı olarak 104. maddesinde yer alır. Özel sektör çalışanları için ise 4857 sayılı kanuna bağlı olarak, 5 günlük bir süre ile erkekler babalık izni alma hakkına sahip olur.
Süt parası yardım başvurusu doğumdan sonraki 5 yıl içinde geçerlidir. Dolayısıyla 6 aylık bebeği olan annelerin süt parasına başvurma hakkı bulunur. Bu süreçte e-devlet üzerinden başvuru yaparak yardımdan yararlanmak mümkündür. Söz konusu ödenek her ayın 8 ile 14'üncü günleri arasında yapılır.
Doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 haftalık ücretli izne ek olarak kadın çalışanlar, 6 aya kadar ücretsiz izin hakkına da sahip. Doğumdan sonraki 8 haftalık ücretli izin tamamlandıktan sonra anneler, işyerine başvurup ücretsiz izne ayrılabiliyor.
Doğum yapan kadın memurlar çocuğunun bakımı ve sağlığı için aylıksız izin talebinde bulunmaktadırlar. İşte bu nedenlerle; doğum yapan Devlet memurlarına istekleri üzerine doğum sonrası 8 haftalık iznin bitim tarihinden itibaren 2 yıllık süre içinde 24 aya kadar ücretsiz izin verilmektedir.
Babalık izni, “iş günü” olarak değil “gün” olarak düzenlenmiştir. Bu nedenle babalık izni hafta sonu ya da resmi tatil günlerine denk gelse de işlemeye devam eder.
Özel sektör çalışanı için evlilik izni ise 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2'de düzenlenmiş ve buna göre 3 günlük mazeret izni (evlilik izni) tanınmıştır.
Erkeklerde doğum izni
Yasal olarak babalık izni 5 gündür. Söz konusu 5 günlük babalık izni, kişinin maaşından düşülmez. Başka bir deyişle babalık izni, ücretli izindir. Bunlara ek olarak evlat edinme halinde de babalık izni yasal 3 gün şeklinde olarak verilir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre eşi doğum yapan erkek kamu çalışanının babalık izni süresi 10 gündür. 4857 sayılı İş Kanunu'na göre eşi doğum yapan erkek işçinin babalık izni süresi 5 gündür.
MADDE 5 – (1) Kadın işçinin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmaması esastır. (2) Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir.
Bu maddenin yürürlüğe girmesi ile birlikte 3 aylık süreyi geçmemek şartı ile işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz ine çıkarabilmektedir. Kamuda çalışanlara ise 2 defa kullanmak üzere toplamda bir yıl ücretsiz izin hakkı verilmektedir. Ancak bu durumun belli başlı şartları olabilmektedir.
Evet, doğum izni ücretli izinler kapsamında yer aldığı için maaşın belli bir kısmı devlet tarafından ödenir. Doğum izninde 16 hafta boyunca çalışan maaşını veya geçici iş göremezlik ödeneğini almaya devam eder.
Doğum Öncesi
İlgili, gebeliğinin 32. haftasında doktora giderek bunu belgelendiren raporunu alır. Bu şekilde ilgili doğum öncesi sahip olduğu sekiz hafta doğum iznini kullanma hakkına sahip olur. İlgili isterse derhal doğum öncesi izne ayrılmak üzere bölümüne dilekçe verebilir.
İzin süresi hamileliğin 32. haftasında başlayabilir. Alternatif olarak, hamile çalışanlar, hamileliklerinin 32. haftasından 37. haftasına kadar çalışmalarına izin veren bir rapor alabilirler. Bu rapora bağlı olarak, bahsedilen 5 haftalık süre (32-37 haftaları arası), doğum sonrasındaki 8 haftalık süreye eklenir.
Kanunen 4A ve 4C sigorta sahibi çalışan annelere verilen doğum parası, anne adayı eğer bu sigortaya sahip değilse ve baba SGK'lı ise yine alınabilmektedir. Şimdi gelin beraber bu yardımları ve yardımları alabilme koşullarını beraber inceleyelim.
Emzirme ödeneği her bir çocuk için doğum anında yaşaması şartıyla (canlı doğum) doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenerek Bakanlık Makamınca onaylanan tarife üzerinden verilir. 2020 yılı için bu rakam 202,00 TL, 2021 yılı için 232,00 TL, 2022 yılı için 316 TL ve 2023 yılı için 520,00 TL ...
Öncelikle doğum izninde oldukları dönemde maaşlarını devletten iş görmezlik ödeneği ile alan annelere ayrıca doğum parası, emzirme ve yaparlarsa yarı çalışma ödeneği de veriliyor. RAPOR, İŞ GÖRMEZLİK PARASI; doğum öncesi ve sonrası toplam kullanılan 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanıyor.
İş Kanununa 2015 yılı itibarıyla eklenen mazeret izni ile işçiye “ebeveyn hastalık izni” hakkı doğar. Böylece işçi, çocuğunun hastalığı dolayısıyla 10 güne kadar hastalık izni alabilir.
657 sayılı Kanunun 29/1/2016 tarihli ve 6663 sayılı Kanunla değiştirilen 104 üncü maddesinin (A) fıkrasında, “Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir.
Eşi doğum yapmış olan erkek çalışanın ailesiyle ve yeni doğan çocuğu ile vakit geçirmesi adına babalık izni düzenlemesi getirilmiştir. Babalık izni, çalışanın tercihine bırakılmıştır ve bunun için, kişinin işveren kişi veya kuruma babalık iznini kullanmayı talep ettiğine dair dilekçe vermesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri