2023 Yılı için işverenlerin çırak (9.Sınıf, 10. Sınıf ve 11. Sınıf) öğrencilerine ödeyecekleri en az tutar 2.552,04 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. İş verenlerimizin 2023 Ocak ayından itibaren Çırak öğrencilerimize en az 2.552,04 TL yatırması gerekmektedir.
Temmuz 2023 ayı itibariyle 9., 10., 11. sınıflar ile 12. sınıf öğrencilerimize işverenleri tarafından yatırılacak maaşları şu şekildedir: 9., 10., 11. sınıf öğrencilerimiz için 3420 TL, 12. sınıf öğrencilerimiz için 5710 TL her ay işverenleri tarafından yatırılacak olan tutarlardır.
Çırak Ne Kadar Maaş Alır? Çırak olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Çırak maaşı 2023 verilerine göre ortalama 12.700 TL civarındadır.
Yararlanma Şartları: İşletmeler, öğrenci adına gönderilecek Devlet katkısı tutarını ve işletme payına düşen tutarı, her ayın 10.gününe kadar banka hesabına ödeyeceklerdir.
2023-2024 Yılı Eğitim Öğretim Dönemi 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Staj Başvuruları Kurumumuza Mesleki Eğitim Staj (haftada 3 gün) müracaatları 1 Temmuz-15 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacaktır. Mesleki Eğitim başvuru sonuçları Eylül ayının ilk haftası www.mta.gov.tr internet adresinde yayınlanacaktır.
İlgili 18 soru bulundu
Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir. Stajyer maaşını hesaplarken “11.402 TL x 0.30= 3.420,60 TL” formülünden yararlanabilirsiniz.
OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK? Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan iş takvimiyle birlikte, 2023-24 yılı için okulların açılacağı tarih belli oldu. Buna göre; 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı, 11 Eylül 2023 Pazartesi günü başlayacak.
Stajyer maaşı ne zaman yatar? İşletmeler, öğrencilerin ücretlerini her ayın 10'uncu gününe kadar öğrencilerin banka hesabına yatırır. Devlet katkısı ise her ayın 25'ine kadar ilgili işletmenin okul müdürlüklerine bildirdiği hesaba aktarılır.
Çırak çalıştıran İŞVEREN Devlet Katkısından faydalanmak için Öğrencinin banka hesabına öğrencinin maaşını yatırır.
Stajyer, bir iş yerinde yapılan işleri öğrenmek ve uygulamayı izleyerek bilgisini geliştirmek için işveren yanında çalışan kişidir. Bunlar işçi sayılmadıkları gibi çırak da sayılmazlar. Çırak ile stajyer arasındaki temel fark, çırak temelden öğrenmeye başlarken, stajyer var olan bilgisini pratik açıdan geliştirir.
Peki, asgari ücretin 3'te 1'i ne kadar oldu? ASGARİ ÜCRETİN 3'TE 1'İ NE KADAR? Asgari ücretin 3'te 1'i, 3 bin 800 TL oluyor. Hanede kişi başına düşen gelir miktarı 3 bin 800 liranın altında olması halinde kişi sosyal haklardan faydalanma hakkına sahip oluyor.
Çırak ve aday çırak statüsünde mesleki eğitim görenlere asgari ücretin net tutarının en az %30'u, Kalfalık yeterliliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12. Sınıf öğrencilerine asgari ücretin net tutarının en az %50'si, ücret olarak ödenmelidir.
Staj ücretleri de arttı
İşletmelere staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle yükselecek. Bu rakam, 2023 yılının ikinci altı ayı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'u olan 3 bin 420 lira olacak.
Bir meslek dalında, o mesleğin gerektirdiği her türlü bilgi, beceri ve iş sürecini baştan sonra yapabilecek yetkinlikte bir usta tarafından yetiştirilen ve iş disiplini kazanması için iş yeri bünyesinde pratik eğitime alınan kişilere çırak denir.
İşletmeler / işyerleri bu konudaki bilgiyi çalıştırdıkları çırak veya stajyerlerin bağlı olduğu okul veya eğitim kurumlarından alabilirler. Çünkü söz konusu Devlet desteği tutarlarını işletmelerin / işyerlerinin banka hesaplarına öğrencilerin bağlı oldukları okul idareleri yatırmaktadır.
Türkiye'de SGK mevzuatına göre staj ve çıraklık sigortası olanların bu sigortaları başlangıç olarak kabul edilmiyor. Bu sürelerin borçlanmaları da yapılamıyor. Şurada Paylaş! Staj konusu aslında EYT'nin bir konusu değil.
STAJYER MAAŞI 2023 NE KADAR OLDU? Şu an stajyer maaşı 2 bin 542 olarak veriliyor. Söz konusu maaş, yapılan ara zam yüzdesi ile aynı doğrultuda artacak. Böylelikle yeni stajyer maaşının 3 bin 420 TL olması bekleniyor.
Yine ayni Kanunun 25. Maddesinde, "öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır."denilmektedir. İlgi (a) Meslek Eğitimi Kanunun 26. Maddesinde "Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere işletmelerce her yil tatil aylarında bir ay ücretli izin verilir." denilmektedir.
İŞKUR, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı bir kamu kurumudur. Bu nedenle, İŞKUR stajyer maaşları genellikle her ayın 15'i ile 20'si arasında ödenir. Stajyerler, bu dönemde maaşlarını hesaplarına yatırılarak maddi destek alır.
Mesleki eğitim merkezlerine başvuru süreci ve aşamalar
Haftada 1 gün okulda, 4 gün ise işletmelerde eğitim alınmaktadır. 9,10 ve 11. sınıflar asgari ücretin en az %30'unu, 12. sınıflar en az yarısı kadar maaş alırlar. Çıraklık eğitimi 3 yıl sürmektedir. Bu süreçte en az asgari ücretin %30'u kadar maaş verilir.
Meslek eğitim merkezleri artık lise diploması veriyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen yönerge ile artık mesleki eğitim merkezlerinden lise diploması alma koşulları daha da genişletildi. Dersleri başarılı geçenler ve devamsızlık konusunda sıkıntı yaşamayanlar lise diploması alabilecek" diye konuştu.
Çıraklık eğitimi süresi mesleklerin özelliği dikkate alınarak 2-4 yıl arasında belirlenmektedir. Çıraklar, eğitim süresince haftada bir gün (8-10 saat) teorik eğitim görmek üzere mesleki eğitim merkezlerine devam ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri