Gerçekte İskenderiyeli Heron tarafından M.Ö. 1. yüzyılda bulunmuş olan vida, o zamanlardan itibaren cerrahi aletlerde kullanıldı. Döküm tekniği ile üretim yapılıyordu. Avrupa'da 1400'lerde görülen cıvata, 1452-1519 yılları arasında Leonardo Da Vinci tarafından geliştirilmiştir.
Arkeoloji çalışmalarına göre ise, ilk metal vidanın Orta Çağ'a ait olduğu ortaya konuldu. Başka kaynaklara baktığımızda erken Pisagorcu geleneğinin son temsilcisi olan Archytas, tahtadan vida yaparak onları zeytinyağı ile perslemiştir. Tüm kaynaklarda ortak olan bilgi ise, vidanın Ortaçağ döneminde Ege'de bulunduğudur.
Ucu sivri olan malzeme vida, ucu kör olan malzeme ise cıvatadır. Vida, açılacak yivler ile iki malzemeyi birleştirirken cıvata, somun ve bağlantı ekipmanı ile iki parçayı birbirine bağlar.
Vida, esas itibarı ile, silindirik bir mil üzerine vida profili adı verilen diş şeklinin heliks eğrisi boyunca sarılması ile meydana gelir. Helis eğrisi, uzun dik kenarı, üzerine sarılacağı silindirin taban çevresine eşit olan bir dik üçgenin hipotenüsünün, silindir üzerine sarılışı sırasında oluşturduğu eğridir.
YILDIZ VİDA
Yıldız Vida 1960 yılında kurulan ve Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın sayılı vida üreticisidiydi.
İlgili 41 soru bulundu
Civatalar genellikle somunla birlikte kullanılır. Vida ise parçaları somun kullanmadan sökülebilir şekilde birleştiren bağlantı elemanıdır. Civata ya da vidanın kısmen veya tamamen vida dişi açılmış kısmına vida denir.
Vida ve civata çeşitleri arasında yaygın bir kullanım alanına sahip olan ürünlerden biri de kelebek somunlu vidadır. Vida, iki parçanın birbirine bağlanmasını sağlayan ve paslanmaz metal malzemeden üretilen malzemelerdir.
bu ve buna benzer dünyada standart olan çok şey vardır. bazı özel vidalar hariç bir çok vida sağ tarafa doğru sıkılır sol tarafa doğru açılır. vidalarda dişler genellikle standarttır, özel yapım vidalar mevcuttur. tüm vidalar saat yönünün tersine açılmaz.
Vida, düzgün bir silindirik veya konik yüzey üzerine helis açısı ile açılmış oluklara verilen isimdir. Silindirik mil üzerine helis eğrisi olarak sarılması ile oluşmaktadır. Helis eğrileri bilimin bir çok alanında ve doğada farklı yapılarda karşımıza çıkmaktadır.
Cıvata Kalite Çeşitleri
8×8=64 Kg./mm2 çekme dayanımı vardır. HRC 21~29 sertlik değerleri arasındadır. 10.9 kalite cıvatalar DIN Normlarına uygun olarak, 41Cr4 malzemeden imal edilir. 10×9=90 Kg./mm2 çekme dayanımı vardır.
6.8 kalite civata, ISO 898-1 standardına göre belirlenen bir çelik kalitesi ölçütüdür. Bu kalite standartı, çelik civataların mekanik özelliklerinin uygunluğunu garanti eder. 6.8 kalite civatalar, genellikle düşük yük taşıyan uygulamalarda kullanılır. 6.8 kalite civataların birçok avantajı vardır.
cıvata✅ (Doğru kullanım)
Cıvatalar, birbirine bağlanmak istenen parçaların üzerine delik açılarak sıkıştırma ile birbirlerine bağlanmasını sağlayan bağlantı elemanlarıdır. Cıvatalar, parçaları birbirine tutturmada da kullanılmaktadır. Bu çelikler, uluslararası standartlarla tanımlanmış çeliklerdir.
Bunlar metrik vidalar, bağlantı vidaları, parmak vidalar, boru vidaları ve hareket vidalarıdır. Mobilyacılık alanında genellikle ray vidası tercih edilir. Ray vidası, bağlantı vidası kategorisine girer. Mobilyaların çekmeceleri veya raylı sistemleri arızalandığında ray vidaları kullanılarak onarım yapılabilir.
Vida dişi tepeleri ve dipleri geniş olan (sivri olmayan) trapez profilli, simetrik kesitli vidalardır. Trapez vidalar hareket vidası olarak preslerde, krikolarda, vanalarda, torna ve freze tezgâhlarının tabla ve konsol millerinde kullanılır. Trapez vidaların uç açıları 30°dir.
Somun sökme işlemini gerçekleştirmek için önce somun ne tarafa doğru açılır sorusunun cevabını bilmelisiniz. Somunlar ve vidalar genel olarak sağa doğru veya saat yönünde açılmalıdır. Bu, somunların sıkıştırılıp gevşetilmesi esnasında kullanılan bir yöntemdir.
Cıvata ve vida dışında da çivi, perçin gibi birçok bağlantı elemanı bulunmaktadır. Farklı kullanımlarına rastlansa da dünya standartlarında en yaygın İngiliz inç ve metrik ölçü birimi olmak üzere iki çeşit cıvata görülür.
Çeşitli nesneler kullanmak; - Paslanmış ve sıkışmış vidanın üstüne sıcak su dökmek. - Çakmak ya da saç kurutma makinesi kullanarak vidayı ısıtmak. - Vida üzerine biraz oksijenli su damlatıp biraz beklettikten sonra çıkarmayı deneyebiliriz.
YHB ise yıldız uçlu demektir. Sert plastikler,alüminyum,pirinç,çeşitli levha ve profiller gibi sert malzemelere daha rahat uygulanması için ucu sivri ve köşeli hale getirilmiştir. Meridyen marka bu vidalar ihtiyacınızı giderecek , dayanıklı ve uzun ömürlü vidalardır.
Yıldız havşa baş vidalar, bağlantısında kullanılan ürünlerin herhangi bir çıkıntı bırakmayan ve ürüne tam oturan vidalardır. Mobilya, beyaz eşya gibi dış yüzeyinde herhangi bir iz bırakılmak istenmeyen sektörlerde yoğun bir şekilde kullanılır.
Trapez vida inşaat sektöründe yardımcı bir bağlantı elemanıdır. Metalin metale, metalin tahtaya veya tahtanın tahtaya montajında; dış yüzey ve çatı gibi bölgelerde kullanılır. Lokma aparatı kullanılarak matkap aleti sayesinde trapez vidası montaj edilir. Sızdırmayı önlemek için başının altında pullu contası bulunur.
Yeni nesil vida çeşitlerinden biri olan akıllı vidaların bir diğer adı matkap uçlu vidalardır. Adından da anlaşılacağı gibi vida ucunun matkap görevi gördüğü vidalardır. Ahşap, saç veya metal yüzeylerde vida kullanılacaksa öncesinde matkap ile delinmesi gerekmektedir.
Çok ağızlı vidalar devir sayısının az fakat ilerlemenin fazla olması istenen yerlerde kullanılır. Bir tam devirde üç ağızlı bir vidadaki ilerleme tek ağızlı bir vidaya göre üç kat daha fazladır. Vida açma işlemi iç vida(Kılavuz) ve dış vida (Pafta) açmak olarak iki farklı şekilde yapılır.
Hammadde Seçimi: Civata üretiminde genellikle demir, çelik, alüminyum, bakır gibi metaller kullanılır. Seçilen malzeme, civatanın kullanılacağı yer ve amaca göre değişiklik gösterebilir. Dövme İşlemi: Civatanın baş kısmı bu işlemle şekillendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri