Sıfır-altı yaş grubu çocuğu bulunan kadın ve 70 yaşını bitirmiş hükümlüler için denetimli serbestlik süresi 4 yıla indirilmişti. Ağır hastalık, engellilik veya yaşlılık nedeniyle hayatını yalnız devam ettiremeyen 65 yaşını bitiren hükümlüler de denetimli serbestlikten yararlanmıştı.
30 Mart 2020 öncesinde işlenen suçlar için 3 yıl denetimli serbestlik süresi getirildi. Bu süre eskiden 1 yıldı. Yeni düzenleme, terör suçları hariç, kasten öldürme dahil tüm suçları kapsıyor.
Bu süre, 31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla doldu. Süre dolmadan önce TBMM'de yeni bir yasal düzenleme yapıldı. Denetimli serbestlik tedbirine 5 yıl ve daha az süre kalanlar cezaevine geri dönmeyecek. Ama denetimli serbestlik için cezası 5 yıldan fazla olanlar, cezası daha yüksek olanlar, cezaevlerine geri dönmüş olacak.
30/03/2020 tarihinden önce işlenen suçlarda, sıfır-altı yaş grubunda çocuğu bulunan ve koşullu salıverilmesine 4 yıl veya daha az süre kalan kadın hükümlüler hakkında denetimli serbestlik hükümleri uygulanacaktır. Ayrıca 70 yaşını bitirmiş hükümlüler hakkında da denetim süresi 4 yıl olarak uygulanır.
31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerden, toplam hapis cezası 10 yıldan az ise bir ayını, 10 yıl ve daha fazla ise üç ayını bu kurumlarda geçirip açık ceza infaz kurumlarına ayrılmasına üç yıl veya daha az süre kalanlar bu kanundan yararlanabiliyor.
İlgili 38 soru bulundu
Yürürlüğe giren yeni infaz düzenlemesiyle COVID-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl ya da daha az süre kalanların yeniden cezaevine dönme durumu ortadan kalkarken, kalan süreleri ise denetimli serbestlik altında infaz edebilecektir.
8 yıl 4 ay cezanın 1 ay kapalı cezaevinde, 1 yıl 1 ay da açık cezaevinde olmak üzere 1 yıl 2 ay yatarı bulunmaktadır.
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun (İK) m. 105/A'da düzenlenen denetimli serbestlik (DS) tedbirlerinden yararlanabilmeleri, denetim süresi boyunca Türkiye'de bulunmaları koşuluna bağlıdır. Konsolosluklarda imza ve diğer yükümlülüklerin yerine getirilmesi olanaksızdır.
Denetimli serbestlikten yararlanmak isteyen hükümlü, talebini ceza infaz kurumuna dilekçeyle bildirmelidir. İnfaz hâkimi, hükümlünün talebini ve iyi hallilik durumunu değerlendirerek karar verir. Talebin reddedilmesi durumunda hükümlü, belirli süreler içinde şikâyet hakkını kullanabilir.
31/7/2023 tarihi itibarıyla denetimli serbestlikte olup da izinli sayılanların yükümlülükleri kalkacak. Ancak bu kişiler suç işlerse doğrudan cezaevine alınacak. Covid-19 izninde olup da bu düzenlemeyle denetimli serbestliğe ayrılanların tüm yükümlülükleri devam edecek.”
Denetimli serbestlik tedbiri uygulanmasına; İdare ve Gözlem Kurulu tarafından hazırlanan değerlendirme raporu dikkate alınarak, hükmün infazına ilişkin işlemleri yapan Cumhuriyet Başsavcılığının bulunduğu yer infaz hâkimi tarafından karar verilir.
Mahkemece, kişi hakkında verilen tedavi ve denetimli serbestlik kararı ile birlikte yurt dışına çıkışın yasaklanmaması durumunda yurt dışına çıkmaya engel bulunmamaktadır.Fakat hükümlü ilgili sağlık kuruluşu tarafından hazırlanan tedavi programına ve denetimli serbestlik müdürlüğü tarafından hazırlanan denetim planına ...
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
4 yıl 2 ay hapis cezası 1520 gün yapmaktadır. Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir.
Yükümlülerin Denetimli Serbestlik Yasasında veya Denetimli Serbestlik Yasasında yurt dışına çıkamaması gibi veya izin verilmemesi gibi bir durum söz konusu değildir. Ülke dışına çıkacak olan her yükümlü art niyetli gibi bakış açısı son derece yanlıştır.
31/7/2023 tarihi itibarıyla denetimli serbestlikte olup da izinli sayılanların yükümlülükleri kalkacak. Ancak bu kişiler suç işlerse doğrudan cezaevine alınacak. Covid-19 izninde olup da bu düzenlemeyle denetimli serbestliğe ayrılanların tüm yükümlülükleri devam edecek. Bu düzenleme, bir “af” düzenlemesi değildir.
Kişiler, haklarında infaz hâkimliğince verilen denetimli serbestlik kararına https://vatandas.uyap.gov.tr/main/vatandas/giris.jsp adresinden dosya sorgulama işlemi yaparak erişim sağlayabilirler.
Denetimli serbestlikten sadece bir kez yararlanılabilir. Hükümlü kişinin birden fazla ceza dosyası ve hüküm mevcutsa sadece bir suçtan kaynaklı olarak denetimli serbestlikten yararlanabilir.
Denetimli serbestlik, hükümlünün ilk cezasının ayrılmaz bir parçasıyken şartlı tahliye çok sonra söz konusu olur ve hükümlünün ceza infaz kurumundan daha erken salıverilmesine imkan sunar. Denetimli serbestlik kararı hakim tarafından duruşma esnasında verilir.
TCK Madde 191/3 ye göre kişi hakkında asgari 1 yıl boyunca denetimli serbestlik hükümleri uygulanır. Ancak bu süre Cumhuriyet savcısının kararı ile 3'er aylık dönemler halinde 1 yıl uzatabilir. Kişi hakkında gerek görülmesi halinde tedavi tedbirleride uygulanır.
Kişi hakkında başka bir suçtan dolayı mahkeme veya hâkim tarafından yurt dışına çıkamama adli kontrol tedbiri verilmediyse ve denetimli serbestlik kararı kapsamında belirlenen yükümlülüklerini aksatmaması koşuluyla kişinin yurt dışına çıkmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Ceza İnfaz Kanunu m.105/A'da öngörülen koşullu salıverilmeye 1 yıl kaldığında uygulanan denetimli serbestlik kuralı da adli para cezaları açısından uygulanamaz.
– 01.07.2016 tarihinden önce işlenen 671 sayılı kanun maddesi kapsamında olan suçlar 5 yıldan fazla 10 yıldan az olduğunda 1 ay kapalı ceza evinde kalan süreyi açık ceza evinde geçirmek üzere denetimli serbestlikten yararlanır.
3.2020 öncesi işlenen suçlarda (bazı suçlar hariç) kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir. (Denetimli serbestlik süresi 3 yıldır) 3.2020 sonrası işlenen suçlarda kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir.
Cezaevine polisler sizi teslim ettikten ''Girdi Çıktı İşlemleri'' yaklaşık olarak 3-10 gün sürecektir. Bu süre ,avukatınızın becerisi ve işlemlerin hızlıca değerlendirilmesine bağlıdır. Teslim olma gününüzü tatile denk gelmeyen haftanın ilk gününe bırakmanızı ayrıca tavsiye ederiz.
Sanığa verilen bu cezadan şartlı tahliye süresi çıkarıldığında yatarı 1 yıl 4 ay 1 gün hapis cezası olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri