Madde 7 – Aşağıda yazılı olanlar oy kullanamazlar: 1. Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (Her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir), 2.
Kısıtlı olanlar, kamu hizmetinden yasaklı olanlar, Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir), Askeri öğrenciler, Taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar.
2017 yılı Referandum seçimlerinde YSK tarafından belirlenen 22 TL tutar bir önceki 1 Kasım Pazar 2015 seçimlerinde de 22 TL olarak belirlenmişti. 2023 Genel Seçimlerde ise oy vermeme cezası 300 lira olarak belirlendi.
- İzinli olsalar bile silâhaltında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler (yedek subay öğrencileri dâhil), - Türk vatandaşlığını kaybedenler, - Ceza infaz kurumunda hükümlü olarak bulunanlar, oy kullanamazlar.
(298 Sayılı Kanun Madde 93-2). Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremez; oy kullanma sırasında yardım edemez.
İlgili 45 soru bulundu
Silahaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları, izinli bulunsalar dahi her ne sebeple olursa olsun oy kullanamaz. ASKERLERİN OY VERMESİ YASAK MI? YSK tarafından yapılan açıklamaya göre askerlerin oy kullanması yasak. Bununla beraber, askeri öğrencilerin de oy kullanmasına izin verilmiyor.
Eğer sandıkta üye yada başkan iseniz ve mazeretsiz gitmediyseniz hakkınızda ilk önce yasal işlem başlatılır yapılan soruşturma ve incelemeden sonra en az 51 günlük idari para cezasına çarptırılırsınız eğer yerinize sandık başkanı temin edilememiş ve o bölgede seçim yapılamamış ise ceza artar 2 yıldan fazla hapis cezası ...
Öğrencilerin yurtta kalması durumunda ise yurt müdürlüklerinden ve okudukları okulun öğrenci işlerinden alacakları belge ile İlçe Nüfus Müdürlüğünü gitmesi gerekiyor. Daha sonra ise buradan aldıkları belgeyi Seçim Kurulu'na teslim etmeli. Ve böylelikle öğrenciler yurdunun bulunduğu yerde oy kullanabilecek.
Seçmen kağıdı kimlik belirlenmesinde belge olarak kullanılmıyor. Bu sebeple oy kullanırken seçmen kağıdının vatandaşın yanında olma zorunluluğu bulunmuyor. Oy kullanılacak okulun adı, adresi ve sandık numarası internet üzerinden sorgulanabiliyor.
18 yaşını doldurmuş ve seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı oy kullanabilir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Adres Kayıt Sistemi ile Kimlik Paylaşım Sisteminden alınan verilerle oluşturulan seçmen kütükleri sürekli güncellenmektedir.
Görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilebilir mi? Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezasının bulunmaktadır.
Demokrasinin temel kaidesi, halkın kendisini yönetenleri seçmesi, beğenmediğinde de değiştirebilmesidir. Bu iki şartı İslam da kabul eder. Dolayısıyla İslam demokrasi değildir ama demokrasinin içi İslam ile doldurulabilir. Oy vereceğimiz adaylarda bu özelliği ararsak, Allah'ın izni ile hataya düşmeyiz.
1982 Anayasası ise 21 yaşını dolduran vatandaşlara seçme hakkı tanıdı. 1987 yılında seçme yaşı 20'ye, 1995 yılındaki anayasa değişikliğiyle de seçme yaşı 18'e indirildi. Dolayısıyla gençler karar mekanizmalarına katılımda çağdaş dünyadaki akranlarıyla aynı haklara kavuşmuş oldular.
Günümüzde,yasalarda gösterilen şartlara uygun olarak,her vatandaş seçme,seçilme,siyasal etkinlikte bulunma ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir.
YSK, seçimde, kayıtlı seçmen sayısını, 61 milyon 441 bin 882 olarak belirledi. 28 Mayıs 2023'te yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde ise yurt içindeki seçmen sayısı 60 milyon 771 bin 236 olarak belirlenmişti.
kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi, gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgesiyle oy kullanabilecek.
Geçersiz oy biçimleri
Örneğin: Pusulaya hiç işaret (mühür) koyulmaması (boş oy). Pusulanın oylama kurallarına aykırı olarak işaretlenmesi, mesela: İzin verilenden daha fazla ya da daha az işaret (mühür) koyulması.
Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen, üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki herhangi bir belgeyle oy kullanabilecek.
Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.
Adres Beyan Formu (Form A) ve elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden biri ile bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunmalısınız.
31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Seçimleri için seçim süreci 1 Ocak'ta başlamıştır. Bu kapsamda, muhtarlık bölgesi askı listeleri, 4 Ocak 2024 Perşembe günü (Bugün) saat 08.00'de askıya çıkmış olup, askı süresi 17 Ocak 2024 Çarşamba günü saat 17.00'de sona erecektir.
2024 yılında 31 Mart tarihinde yapılacak seçimlerde sandık görevlisi, bina sorumlusu ve sandık başkanlarının alacağı ücretler belli oldu. Seçim görevlisi ücretleri memur maaşı katsayı oranına göre belirleniyor. 31 Mart pazar günü sandıklarda görev yapacak sandık kurulu başkanları 2.947 TL ücret alacak.
Buna göre; 31 Mart 2024 Pazar günü sandıklarda görev yapan sandık kurulu başkanları 2 bin 947 lira ücret alacak. Sandık görevlilerine ise 2 bin 88 lira ödeme yapılacak. Partili üyelere 1044 TL ve bina sorumlularına ise 2 bin 936 lira ödenecek.
Sandık kurulu başkanının göreve gelmemesi halinde, kamu görevlileri arasından belirlenen üye, bu üyenin de bulunmaması durumunda en yaşlı üye kurula başkanlık eder.
kurumuna konulan tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlüler, şayet daha önce herhangi bir seçmen kütüğünde kayıtlı değillerse listeye dâhil edilemez ve oy kullandırılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri