Kabe'nin örtüsü, her yıl olduğu gibi bu yıl da Hicri yılın ilk günü 1 Muharrem'de değiştirildi.
Kabe'nin örtüsü Hicri yılın ilk günü değiştirildi | 19 Temmuz 2023 | 1 Muharrem 1445 - YouTube.
Geleneksel olarak Kabe'nin örtüsü her Hicri yılın ilk günü 1 Muharrem'de coşkuyla değiştiriliyor.
Kabe'nin Örtüsünü Kim Değiştiriyor? Mekke şehrinde bulunan Kâbe'nin üzerinde yer alan kumaş, Kisve-i Şerif olarak bilinmektedir. Bu kumaş yani örtü her yıl Hicri takvim baz alınarak değiştirilmekte ve yerine yenisi konmaktadır. Bu takvime göre her senenin zilhicce ayının dokuzuncu gününde bu kumaş tebdil edilmektedir.
Ne Zaman ve Kim Tarafından Yapılmıştır? Kabe'nin inşa edilmesi Hazreti İbrahim Peygamberin döneminde yapılmıştır. Hazreti İbrahim'in kendisinin yaptığı Kabe ilk ibadethane olarak benimsenmiş zamanla müşriklerin inançlarının değişmesiyle putların içeride yerleştirilerek put inancının yer aldığı bir ibadet yeri olmuştur.
İlgili 35 soru bulundu
İbrahim Aleyhisselam'ın Kabe'yi inşa ederken kullanmış olduğu taş üzerinde mucizevi bir şekilde ayak izleri çıkmıştır. Uzun yıllardır muhafaza edilen bu taş cam bir fanusun içinde bulunmaktadır. İzdihama neden olmadan tavaf esnasında burada dua etmek çok sevaptır.
İbrahim Kabe'yi inşa ederken, bir melek ona yapının doğu köşesine yerleştirdiği Kara Taş'ı getirdi. Bir diğeri İbrahim'in Makamı olarak kabul edilen taştır. Kara Taş ve Makamı İbrahim'in, İbrahim tarafından yapılan yapının orijinal kalıntısı olduğuna inanılıyor.
Tarihte Kabe'yi örtme işi değişik kabileler tarafından yardımlaşarak yapılmış. İlk olarak tek başına Ebu Rabia Abdullah, Kabe'yi örtmüş.
Kabe'nin, korunma, temizlik ve herhangi bir zarara uğramaması için hac mevsiminde bir kısmı yukarı toplanarak kaldırılan örtüsü yeniden indirildi.
Suudi Arabistan'ın Mekke kentindeki Kabe-i Şerif Kisvesi fabrikasında yapılan ve tamamlanması aylarca süren Kisve (Kabe örtüsü), Kabe-i Şerif ile buluşmak için arefe gününü bekliyor.
Değitirilen Kabe örtüsünün eskisi ne yapılıyor? Her yıl yenisiyle kurban bayramı arefesinde değiştirilen Kâbe örtüsünün eskisi zemzem suyuyla yıkandıktan sonra müzelerde sergilenmesi için farklı İslâm ülkelerine ve hediye olarak İslâm dünyasındaki çeşitli kişilere hediye ediliyor.
Şeritlerden sadece dördünün sonunda 70 santimlik daireler bulunur: Bu dairelerin içinde Ya Hannan, Ya Mennan, Ya Subhan, Ya Dayyan ism-i şerifleri işlenmiştir. Şeritlerin üzerinde Kur'ân'dan Kâbe yapımı ve hac ile ilgili ayetler bulunur. Bu ayetler gümüş ve altın ile ve Tulut Hattı ile yazılmıştır.
Her yıl hac mevsiminde, yaşanan yoğunluk sebebiyle Kabe'nin örtüsünün korunması amacıyla Kabe örtüsü 3 metre yukarı çekilerek açılan bölüm 2 metre beyaz ihram ile örtülüyor. Kabe'ye giydirilen beyaz örtü, Mekke halkı tarafından "Kabe'nin ihramı" olarak isimlendiriliyor.
İslamiyetin en kutsal mabedi olan Kabe, her Hac mevsiminde tüm dünya müslümanlarınca ziyaret akınına uğruyor. Ve her Hac sezonunda da Kabe'nin üzerindeki Kisve adı verilen örtü değişiyor. İlginç bir öyküsü olan 12 metre uzunluğundaki örtünün, maliyeti de dudak uçuklatacak nitelikte, yaklaşık 15 trilyon lira...
Eski örtü ise bölümlere ayrılarak ülkeye gelen yabancı devlet başkanlarına ve İslam'a hizmet etmiş önemli kişilere hediye olarak veriliyor.
Kâbe'yi örtmek, örtüsünü bağışlamak bazı önde gelen asil ve zengin kabileler için imtiyaz sahibi olduklarının göstergesiydi. Herkes Kâbe'yi istediği kumaş ile örtebilir, kurbanlık hayvanlarını örterek tanrıya bağışlayabilirdi.
Kabe hac zamanında en yoğun zamanını yaşadığı, bazı hacı adaylarının Kabe'nin örtüsünü kesmek istedikleri ya da dokunarak yıprattıkları için böyle bir önlem alınyor. Kabe-i Muazzama'da her yıl Hac mevsimi döneminde Kabe'nin örtüsünün bir kısmı yukarı doğru çekilerek, yerine beyaz ihram örtüsü örtülüyor.
Sürekli farklı renkli örtüler ile kaplanan Kabe'nin örtüsü konusunda Abbasiler'in verdiği bir kararla Kisvenin sürekli değiştirilmesine son verilerek siyah renk üzerinde karar kılınmıştır.
Kisvenin Kâbe'ye Câhiliye devrinden beri örtüldüğü bilinmekle beraber bunun ilk defa ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı hususunda farklı rivayetler bulunmakta, Hz. İsmâil, Yemen tübba'larından Es'ad Ebû Kerb veya Adnân'ın adları zikredilmektedir.
Suudi Arabistan'ın Mekke şehrinde Mescid-i Haram'ın ortasında bulunan Kabe'nin ilk defa ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı hususunda ihtilaf bulunsa da Kur'an-ı Kerim'de yer alan ayetlerden Kabe'nin Hazreti İbrahim'den önce de var olduğu biliniyor.
Peygamber (a.s.m) şöyle buyurmuştur: “Kâbe'yi, kısa / cılız bacaklı bir Habeşli yıkar.” (bk. Buharî, Hac, 47,49; Müslim, Fiten, 57-59). Bu yıkım, kıyametin yaklaştığı bir zamanda gerçekleşir.
Kâbe örtüsü Halife Nasır döneminden beri siyah renktir.
Yine hikmetine uygun olmak şartıyla, kabule karin olan ve reddolunmayan duâlardan olması Rahmet-i İlâhiye'den inşallah umulur. Nitekim her ne kadar zayıf olduğu söylense de, Resulullah'ın (asm), “Kâbe'yi ilk görünce yapılan duâ reddolunmaz.” 4 ifadesi kayıtlara ve kitaplara geçmiştir.
Kâbe'nin güneydoğu köşesine tavafın başlangıç noktasını belirlemek amacıyla yerleştirilen taş. DOSYASINDA YER ALMAKTADIR. İslâm inanışına göre yeryüzünde yapılan ilk mâbed, müslümanların kıblesi.
Hacer-ü'l Esved (Arapça: الحجر الأسود), Kâbe'nin duvarında yer alan ve Müslümanlarca kutsal sayılan siyah ve parlak taş. Hac sırasında hacılar tavaf ederken her bir dönüşte bu taşı selamlar, el sürer veya öperler. İnanışa göre Mekke'nin kutsallığı Kâbe'den, Kâbe'nin kutsallığı da Hacer-ü'l Esved'den kaynaklanmaktaydı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri