Çiğ köftenin raf ömrü standart olarak 2 gündür. Sağlıklı olanı ise günlük tüketilmesidir. Süre uzadıkça köfte bayatlar. Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmaz.
Günlük tüketeceğiniz kadar alın: Çiğ köftenin raf ömrü standart olarak 2 gün. Ancak hazırlandıktan itibaren süre uzadıkça bayatladığından günlük tüketmek daha sağlıklı. Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmıyor. Havayla temas eden çiğ köfte, süre geçtikçe ekşiyor.
İster dışarda kalsın, ister buzdolabında saklansın, çiğ köfte yenmediği her gün daha fazla bayatlamaya müsait bir yiyecektir.
Pişirdiğiniz lavaşları sofra bezinin arasına koyun ki sertleşmesin. Sıcak sıcak da tüketebilirsiniz. İsterseniz soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa kaldırabilirsiniz. Buzluktan çıkardıktan sonra ister tantuni ister, çiğköfte için kullanabilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Nasıl saklanmalı? Satın alınan ve tüketildikten sonra artan çiğ köfte ağzı kapalı bir saklama kabında hava almayacak şekilde +4 derecede muhafaza edilmelidir. 7 günden fazla saklanması tavsiye edilmez.
Tandırda yaptığınız lavaşı kiler denilen serin odalarda saklamanız halinde 6 aydan fazla muhafaza edebilirsiniz. Serin ve kuru bir ortamda olması halinde daha uzun sürelerde dayanabilmektedir. Lavaş ekmek ev ortamında yapılması halinde ise buzluğa koyarak ortalama olarak 4 ay muhafaza edebilirsiniz.
Tshirt, önlük ve eldiven kullanımına dikkat edilecek. "Çiğköfte dolabı maksimum +4 dereceye getirilmeli.
Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Çiğ köfte kalori bakımından makul değerler içerisinde kalır. Bir çiğ köfte kaç kalori diye düşünenler tanesinin ortalama 30 g ve 54 kcal olduğunu düşünebilirler. 100 gr çiğ köfte kaç kalori sorusunun cevabı 180 kcal olarak verilebilir. Bu durumda 200 g çiğ köfte kaç kalori sorusu da 360 kcal olarak cevaplanır.
Çiğ köftenin bilindik en önemli faydaları arasında kolesterolü düşürdüğüdür. Özellikle etsiz çiğ köfte bolca e ve c vitamini içermektedir. Böylece kişide yer alan kötü kolesterolü düşürür. Kolesterole neden olan damar tıkanıklığını önleyen çiğ köfte oldukça faydalı bir besin kaynağıdır.
Tadı dengeler: Limon suyu
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
1 saat 20 dk boyunca (ortalama) tekniğine uygun olarak yoğurma sürer.
“BUZDOLABINDA EN FAZLA 3-4 GÜN DAYANIR”
Döner ustası Mehmet İkram Taş ise yaz aylarında tavuk dönerin 3 saatte bir yenilenmesi gerektiğini belirtti. Taş, “Normal tüketilen tavuk sıcak ortamda durmamalı ve günlük tüketilmeli. Tavuk dönerin ise gün boyu sıcakta durması zararlı ve gıda zehirlenmesine yol açar. Tavuk döneri günde en az 3-4 defa yeniliyoruz.
Nem ve sıcaklık köftelerin çürüme süresini hızlandırır. Köfteler buzdolabında 1-2 gün kadar dayanabilir. Buzlukta ise bu süre 4 güne kadar çıkmaktadır.
Pişmiş etli yemekler buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklanabilir.Zeytinyağlı sebzeler buzdolabında 4-7 gün, dondurucu da ise 3-4 ay korunabilirler.
Tepsiyi buzdolabına koyun ve birkaç saat köftelerinizi soğutun. Soğuttuktan sonra buzdolabı poşetlerine pay edin. Köftelerin birbirlerine yapışmaları için dilerseniz soğutmadan önce hafif un serpebilirsiniz. Köfteleri buzdolabı poşetine koyarken aralıklı bir şekilde yerleştirmeye özen gösterin.
Defrost tamamiyle soğutma yüzeylerinde oluşan karlanma / buzlanma'nın manuel veya otomatik olarak çözülmesi işlemidir.
Et ve sakatat, et ürünleri üretim tesisine gelir gelmez hemen işlem görmeyecek ise soğuk depo veya şok muhafaza deposuna alınmalı ve taze etlerin +4 °C ve sakatatın +3 °C, dondurulmuş et ve sakatatın -12 °C ve derin dondurulmuş et ve sakatatın -18 °C sıcaklıktan daha yüksek dereceli odalarda depolanmaması gerekir.
Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler. Ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözünen ekmekler, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak ve tüketilebilir özelliktedir.
Öncelikle suyunuzu kaynatın tencereye alın tencerenin üzerine metal süzgeci yerleştirin. Ekmekleri süzgecin içine dizin tencerenin kapağını üzerlerine kapatın. İki dk sonra ekmeklerimiz yumuşacık. Ekmekleri yumuşaklıklarını kaybetmemeleri için hemen bezin içine sarıyoruz.
Bir tepsiye alıp ayırıyoruz bir seferde iki lavaş açmış ve pişirmiş oluyoruz. Ayrılan lavaşları dörde katlayıp tepside dinlendiriyoruz. İşte bu kadar. Hem basit hem kurumuyor hem yumuşacık.
Çiğ köfteleri 12 eşit parçaya bölüyoruz. Diğer yandan marul, domates ve salatalık turşusunu ince ince doğruyoruz. Şimdi ekmekleri açıp üzerine çiğ köfteyi ekleyip elimizle sürüyoruz. Üzerine marul, nar ekşisi, domates ve turşuları ekleyip dürümü sarıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri