Kira stopajı, brüt kira tutarının yüzde 20 ile çarpılmasıyla elde edilir. Kira kontratı net kira üzerinden yapıldıysa stopaj, net kira bedeli yüzde 25 ile çarpılarak hesaplanır.
Ayrıca; döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kar paylarından; vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile vadeli hesaplarda gelir vergisi stopajı oranı %25 olarak belirlenmiştir. Karar, 28 Haziran 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Örneğin; 5.000 lira brüt kira bedeli olan bir iş yeri için, bu miktarın %20'si, yani 1000 lirası kira stopaj vergisi olarak ödenecektir.
Brüt kira bedelinin %20'si stopaj oranıdır. Kira sözleşmesinde brüt kira bedeli belirtilmediyse net kira oranı 1,25 ile çarpılarak ya da 0,80'e bölünerek brüt kira bedeli hesaplanabilir.
2023 yılı içerisinde toplam konut kirası 72.000 TL olan bir kişinin, Götürü Yöntemi'ne göre kira vergisi hesaplaması şu şekilde yapılır: 72.000 TL - 21.000 TL =51.000 TL (Kalan) 51.000 TL - 7.650 TL =43.350 TL (Vergiye Tabi Tutar) 43.350 TL * %15 = 6.503 TL (Hesaplanan Kira Vergisi)
İlgili 43 soru bulundu
Gerçek kişilerin iş yeri olarak kiraya verdikleri gayrimenkullerden elde edilen gelirler tevkifat (vergi kesintisi, stopaj) kapsamındadır. Bu vergiyi, kirayı öderken kiracılar kesiyorlar. Tevkifatın oranı yüzde 20 olarak uygulanıyor.
İşyeri kira geliri ise serbest meslek kazancı ve işyeri kira geliri toplamı (300.000 TL + 55.000 TL=) 355.000 TL'nin, 70.000 TL'lik beyan sınırını aşması nedeniyle beyannameye dâhil edilecektir.
10000 TL brüt kira bedeli olan bir iş yerinin %20'si, yani 2000 TL stopaj (önkesinti) bedeli olarak ödenecektir. Geriye kalan 8.000 TL ise mülk sahibine kira bedeli olarak ödenecektir.
Kirayı ödemekle yükümlü olan kiracı, brüt kira bedeli üzerinden stopaj kesintisi yapıp devlete ödemelidir. Kalan meblağ kira ödemesi olarak mülk sahibine verilir. Mülk sahibi olan tarafın kira geliri üzerinden stopaj vergisi ödenmesi konusunda herhangi bir sorumluluğu yoktur.
31.07.2020 tarih ve 31202 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 2813 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kira ödemelerinde vergi kesintisi oranı %20'den %10'a indirilmiştir. Oran indirimi 31.12.2020 tarihine kadar nakden veya hesaben yapılacak ödemeler için geçerli olacaktır.
193 numaralı Gelir Vergisi Kanununun 95. maddesine göre bazı kişilerin kira stopajı ödeme yükümlülüğü yoktur. İlgili kanun maddesinde belirtilen kişiler şunlardır: Maaşlarını yurt dışından alan kişiler. Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler.
İlgili kanun maddesinde belirtilen kira stopaj muafiyeti olan o kişiler ise şunlardır: -Maaşlarını yurt dışından alan kişiler, -Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler, -Yıllık beyanname gösterilmesi gereken ödemeleri gerçekleştirecek olan kişilerdir.
Kira stopaj vergisinin amacı nedir? -Vergi gelirlerinin daha hızlı tahsil edilmesi sağlanıyorç Tahsil süresi uzayan vergi enflasyonla azaldığı için ne kadar hızlı tahsil edilirse değerindeki kayıp da o ölçüde azalmış oluyor. -Gelir vergisini toplamak için yapılan maliyetleri azaltmak amaçlanıyor.
Stopaj ödemeleri aylık, üç aylık ya da yıllık olarak yapılabilir. Aylık ödemeler gelirin elde edildiği ayı takip eden ayın 26. gününe kadar, üç aylık ödemeler gelirin elde edildiği üçüncü ayı takip eden ayın 26. gününe kadar yapılmalıdır.
Çalışanların ücretleri üzerinden belirlenen Stopaj Vergisi, işveren tarafından vergi dairesine ödenir. İş yeri kiralarına ait olan kira stopajı, iş yerini kiralayan kiracı tarafından beyan edilir ve vergi dairesine ödenir.
Söz konusu stopajı, işyeri sahibi ödemiş gözüktüğünden kira geliri beyannamesinde bu vergileri beyan ediyor. Daha sonra, beyanname üzerinde hesaplanan gelir vergisinden stopajları “mahsup” edebiliyor.
Brüt tutar da kiracının iş yeri sahibine ödediği tutara stopaj kesintisinin eklenmesiyle bulunan tutardır. Kira stopajı, brüt kira tutarının yüzde 20 ile çarpılmasıyla elde edilir. Kira kontratı net kira üzerinden yapıldıysa stopaj, net kira bedeli yüzde 25 ile çarpılarak hesaplanır.
Konut kiralamalarında yıl içinde kesinti-stopaj yoluyla vergilendirme olmadığından vergi iadesi imkânı da olamıyor. İşyerlerini mülk sahibinden kiralayan işletmeler her ay bir yandan mülk sahibine net kira öderken, diğer yandan Maliye'ye brüt kira üzerinden yüzde 20 oranında gelir vergisi stopajı öderler.
Kira stopajı; Gelir Vergisi Kanunun 94. maddesi kapsamında kiraya verilen mallar üzerinden kesilen vergiye denir. Bu terim; tüzel ya da gerçek kişilere ait mülklerin işyeri amaçlı kiraya verilmesi durumunda, brüt kira bedeli üzerinden kesintiye tabi tutularak kiracı tarafından vergi dairesine ödenen vergiyi ifade eder.
Yani işyerinin kiracıları, ödeyecekleri brüt kira üzerinden %20 oranında vergi kesecekler ve iradı elde eden adına vergi dairesine ödeyeceklerdir. Kimlerin hangi ödemeler için vergi kesintisi yapmak zorunda olduğu Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesinde sayılmıştır.
Dairemizce de benimsenen Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 02.10.2002 tarih ve 2002/19-712 E-2002/660 K sayılı içtihadında da belirtildiği gibi kiralayan kurumlar vergisine tabi ise kiracının stopaj değil KDV ödemesi gerekir.
Bu doğrultuda yıllık olarak yatırılan stopaj ödemesinin genelde iki taksite bölündüğü söylenebilir.
Kira gelir vergisinin hesaplanması için öncelikle elde edilen kira gelirine bakılmaktadır. Eğer bir konuttan yıllık 6.600 TL'den daha az kira geliri elde edilirse bu tutar için vergi istisnası uygulanmaktadır. Bu durumda olan vatandaşların beyanname vermesine de gerek yoktur.
Kira Artışı Hesaplama
Bu nedenle bir çok uyuşmazlık çıkmakta ve davalar açılmaktadır. Yasal olarak kira artış oranları Borçlar Kanunu'nun 344. maddesinde kapsamında yapılır. Bu madde kapsamında konut kira artışı %25 oranında, işyeri kira artışı ise TÜFE oranından daha fazla yapılamaz.
*Kimler vergiden muaf? Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ve 18 yaşından büyük işsizler ile sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler. Gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri